Bombariadó a sajtótájékoztatón
Dátum: 2006. február 7., kedd, 7:43
Tarr Béla márciusban folytatja új filmje, A londoni férfi forgatását - erről a filmrendező hétfőn beszélt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Téni Gábor producerrel közösen kezdett sajtótájékoztatót a forgatás körülményeiről, de a tájékoztatót néhány perc után abba kellett hagyniuk a Mammut bevásárlóközpontban elrendelt bombariadó miatt.

Az eredeti francia helyszínen, a korzikai Bastia városában vagy előbb a magyar helyszíneken, de jövő hónapban remélhetőleg folytatódik a forgatás; a közönség a 2007-es filmszemlén láthatja a filmet - mondta Tarr Béla a befejezetlen sajtótájékoztató után, amelyet a 37. Magyar Filmszemléhez illesztve hirdettek meg.

A George Simenon azonos című kisregénye alapján, francia-német-magyar koprodukcióban készülő film gyártása három éve kezdődött. Eddig kilenc napot forgattak le tavaly télen Korzikán, amiből 30 percnyi csodálatos anyag készült el - mondta a sajtótájékoztatón Téni Gábor.

Tarr Béla, A Kárhozat, a Sátántangó és a Werckmeister-harmóniák rendezője elmondta, hogy 1997-ben Krasznahorkai Lászlóval közösen írta a forgatókönyvet, majd két évig kereste a történetbe illő kisvárost a kikötővel, amelyet geográfiailag alkalmasnak talált a felvételekhez.

A magyar producer a film viszontagságos történetével kapcsolatban elmondta, mindössze két nappal a forgatás előtt érte őket a drámai hír, hogy a francia producer öngyilkos lett. A francia támogatás elapadt és a magyar pénzek átfinanszírozásával, jelentős késéssel tudták csak megoldani, hogy a drágán kialakított, nagy díszletigényű helyszínen - ahol vasútvonalat és hajót építettek, kiürítették a kikötőt - forgassanak. Kilenc napi munka után, pénzhiány miatt azonban el kellett hagyniuk a várost.

Nemzetközi és nemzeti filmes szervezetek később támogatásukról biztosították a stábot; a német és a francia partnerek is jelezték, hogy készek a további együttműködésre - olvasható a TT Filmműhely kiosztott anyagában; a vállalkozást a rendező és a magyar producer alapította a film elkészítésére.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány és a kulturális miniszter ígéretet tett arra, hogy a produkció mögé áll, ha a biztonságos befejezés szavatolt - írta a TT Filmműhely, amely beszámolt arról, hogy hosszadalmas jogi huzavona után végül a 13 Production nevű cég lett a francia társproducer.

Az 50 éves Tarr Béla legutóbbi nagyjátékfilmje, a Werckmeister-harmóniák a magyar filmszemlén fődíjat nyert, több külföldi fesztiválon elismerést szerzett, s hosszú idő után első magyar filmként kereskedelmi forgalomba került az Egyesült Államokban; a rendező filmjeiből világszerte retrospektív sorozatokat rendeztek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Az egyetlen bűn, amelyet nem tudunk egymásnak megbocsátani – a véleménykülönbség."
Ralph Waldo Emerson
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ