Filmszemle – díjkiosztó
Dátum: 2006. február 8., szerda, 8:16
Díjkiosztó ünnepséggel zárult a 37. Magyar Filmszemle kedd este a budapesti Millenáris Teátrumban. Pálfi Györgynek, a szemle játékfilmes fődíjasának a nemzetközi zsűri által odaítélt elismerést Bozóki András kulturális miniszter nyújtotta át.

A sokkoló, szokatlanul naturalisztikus képei miatt a közönséget megosztó Taxidermia a zsűri indoklása szerint kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelezett fiatalos és fantáziagazdag látomás.

A rendező azt mondta, filmje ötéves, iszonyatosan kemény vállalkozás eredménye.
– Egy kicsit valóban szélsőségesen fogalmaz a film, de nem durvább mint az esti híradó.
– A hatásokat játékfilmes elemekkel erősítették meg – nyilatkozott az ünnepség után Pálfi György a sajtónak.

Az idén először külföldi szakemberekkel kiegészült öttagú játékfilmes zsűri tagja, Manuel Grosso, a sevillai filmfesztivál igazgatója azt mondta, kimondottan provokatív, friss filmeket kerestek és az a benyomásuk, hogy a magyar rendezők között nagyok sok a kísérletező típusú alkotó.

Janisch Attila, a szemletanács elnöke megköszönte a közönségnek, hogy nem hagyta eltéríteni figyelmét az alkotók jelenéről, a bemutatott filmekről. Értékelése szerint szeretnivaló filmek születtek és nagy visszatérések történtek. Azt is megemlítette, a jövő évi szemlét nemsokára elkezdik szervezni, újdonság lesz, hogy két fődíjat ítélnek majd oda, lesz egy műfaji filmdíj is.

Az ünnepségen – amelyen a filmes szakma képviselői, közéleti személyiségek vettek részt – átadták a játékfilmes, a dokumentumfilmes, a tudományos-ismeretterjesztő és a kísérleti-kisjátékfilmes zsűri által megítélt díjakat, okleveleket. Ugyancsak kiosztották a különdíjakat, közöttük a diákzsűri Zöld Holló Díját, a filmplakát-verseny díját, továbbá a külföldi kritikusok szavazata alapján eldöntött Gene Moskowitz-díjat, valamint a közönségdíjat.

Az esélyegyenlőségi díjat Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter nyújtotta át Tóth Artinnak az Érintettek II. – Patrik című filmjéért.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter adta át a kísérleti film kategória fődíját a nagy tapsot kapott Halász Péternek Herminamező – Szellemjárás című filmjéért.

A Mozisok Országos Szövetségének díját, illetve az Országos Rádió és Televízió Testület különdíját átvevő Koltai Lajos, a 2005-ben legmagasabb nézőszámot elért Sorstalanság című film rendezője elmondta: az alkotás a világon jelen van. Olaszországban 80 kópiával kezdték vetíteni, Amerikában 91 százalékos a kritikai fogadtatása; hamarosan bemutatják Angliában, Franciaországban és Ausztráliában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ