Biztonságosabb életet az alkotóművészeknek!
Dátum: 2006. február 9., csütörtök, 13:37
Alkotóművészeti köztestület létrehozásának szükségességét vetették fel a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) vezetői csütörtökön, Budapesten.

– Van egyfajta belső feszültség a közalapítvány és az alkotóművész-társadalom között, amelynek forrása, hogy két különböző szervezeti egységbe van integrálva a tagság és a vagyon – mondta a sajtótájékoztatón Sári Csaba alelnök.

Véleménye szerint a közalapítvány és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete közötti feszültség áll a két fő probléma, a nyugdíjak és az alkotóházak igénybevétele ügyének hátterében is.

Mint mondta, az már jogi kérdés, hogy a két szervezetet egyesítő köztestület kamarai vagy akadémiai formában jönne-e létre. Amíg azonban ez nem történik meg, olyamatos feszültségekre, támadásokra kell számítani – tette hozzá.

Ferenczy Nagy István elnök a kilencfős kuratórium augusztusban lejáró ötéves tevékenységi ciklusát áttekintve hangsúlyozta: semmiféle vagyonvesztés nem történt, sőt évi 50 milliós vagyongyarapodás következett be a közalapítványnál. Mint hozzátette, a kuratórium tisztességgel ellátta a rá bízott feladatokat, ez nem botrány-közalapítvány.

Az alapvető gondok között említette, hogy a közalapítvány 1992-es felállításakor a kormány forrásokat vont el: a szerzői jogdíjakat kiszervezte, a művészek befizetéseit pedig megszüntette; ezzel az állam a saját forrás lehetőségét bezárta a szervezet előtt.

Nagy eredménynek nevezte azonban, hogy 2003 óta az állam garanciát vállal az alkotóművészeti nyugdíjakra. A MAK jelenleg 1931 művésznek, illetve hozzátartozónak folyósít nyugdíjat, amelynek összege átlagosan havi 35-40 ezer forint. Ezt az alkotók egy része az állami nyugdíj mellett kapja, de sokaknak ez az egyetlen forrása, ezért ők rendkívül nehéz körülmények között élnek – mutatott rá.

Ferenczy Nagy István szerint rendkívüli problémát jelent a 40 évnél fiatalabb művészek ügye. A közalapítvány létrejöttekor ugyanis a kormányrendeletben lefektetett nyugdíjszabályzat azt írta elő, hogy az addigi befizetéseket vissza kell adni, ezzel pedig megszűnik a nyugdíjjogosultság. A visszafizetésre tavaly kapott először forrást a közalapítvány, 150 millió forintot, az idei keret 100 millió forint. A pénz zárolt számlán van, a kifizetések még nem kezdődtek el – közölte.

Hozzátette, hogy a művészek egy része a döntés miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, s szerinte is jogellenes a visszafizetés, mert szerzett jogokat elvenni alkotmányellenes.

Ferenczy Nagy István elmondta: a közalapítvány elvi döntést hozott arról, hogy kezdeményezi a kormányrendelet módosítását; indítványukat a legkésőbb márciusban terjesztik a kulturális minisztérium elé.

Javaslatuk szerint azok a művészek, akik visszakérnék korábbi befizetésüket, szerződésben nyilvánítanák ki, hogy további követelésük nincs. Akiknek viszont szükségük lenne a nyugdíjellátásra, továbbra is jogosultak lennének arra.

A kuratórium vezetői a másik fő problémát az alkotóházak kihasználtságában jelölték meg, amelynek ügye – mit mondták – heteken belül megoldódhat.

Sári Csaba felidézte: a kihasználtság javítása érdekében tavaly szeptemberben új, kísérleti, on-line foglalási rendszert vezettek be. Egyes szóróanyagok azonban ellenérzést váltottak ki az alkotókban, miután széles körben áron aluli üdülést ajánlottak.

A továbbiakról a közalapítvány az egyesülettel közösen dönt. Célja, hogy az alkotóházakban alkotómunka folyjon, a kihasználatlan időszakokban pedig külső résztvevők is igénybe vehessék a szálláslehetőséget, de nem kedvezményes, hanem teljes áron – tette hozzá az alelnök.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ