Az idei Berlinale-ról
Dátum: 2006. február 12., vasárnap, 20:26
Az új termésből nem válogattak be ugyan magyar filmet az 56. berlini filmfesztivál (Berlinale) programjába, néhány magyar vonatkozása mégis van az egy hét múlva záruló mustrának. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Retrospektive tematikus sorozat szerkesztői az idén nagy női sztárok, s nem mellesleg nagyon szép nők filmjeiből állították össze sorozatukat Álomasszonyok címmel, s ebben látható Fábri Zoltán 1955-ös Körhintája, Törőcsik Mari diadalmas debütálása.

„A téma ezúttal a nő az ötvenes évek filmsztárjainak ábrázolásában" - nyilatkozta Hans Helmut Prinzler, a Retrospektive vezetője. Láthatók Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Doris Day, Maria Schell, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Grace Kelly, Tatyjana Szamojlova és mások filmjei.

Hámori Gabriella képviseli Magyarországot a fiatal filmes reménységeket bemutató programban (Shooting Stars 2006). A „holnap sztárjai" a filmszakma nagyjainak, a legnagyobb színészügynökségeknek és a sajtónak mutatkoznak be. Hámori Gabriella játszott egyebek között Incze Ágnes I love Budapest című filmjében, Bergendy Péter pedig az Állítsátok meg Terézanyut című film főszerepét bízta rá. A megelőző években Ónodi Eszter és Gryllus Dorka vett részt magyar részről a rendezvényen.

A Berlinale versenyprogramjában 19 filmet mutatnak be, s eddig még nem akadt olyan film, amelyre azt mondták volna, hogy alkotója valamelyik díj biztos várományosa. Az eddigi alkotások jobbára a „másnak lenni"-ről szóltak, olyan emberekről, akik nem felelnek a „normálisról" alkotott közkeletű elképzeléseknek.

Marc Evans fesztiválnyitó filmjének, a Snow Cake-nek az egyik főszereplője autista, a dán Pernille Christensen En Soap-ja egy asszony és egy transzszexuális barátságáról szól, az osztrák Michael Glawogger filmjének (Slumming) főhőse hajléktalan.

A német filmművészet élvezi a hazai pálya összes előnyét: négy művet is beválogattak a versenyprogramba, s közülük az első, Oskar Roehler Elemi részecskéi (Elementarteilchen) vegyes fogadtatásban részesült. Nagy, főleg Németországban ismert nevekben nincs hiány, a film a posztmodern irodalmi irányzat világában nevet szerző francia Michel Houellebecq regényéből készült.

Ebben a filmben is sok a szenvedés. Az egyik kritikus szerint „a pesszimista világszemléletet, a szereplőknek a lét miatti gyötrődését csak az ironikusan távolságot tartó feldolgozás teszi elviselhetővé". Megjegyzik még, hogy a film nem annyira pornografikus, mint a regény. A film producere, Bernd Eichinger, a Hitler utolsó napjairól szóló sikerfilm (A bukás) létrehozója legközelebb az egykori német városi terrorizmus alakjairól akar filmet csinálni.

Nagyon megindító Jasmila Zbanic Grbavica című, osztrák-német-horvát közreműködéssel készült filmje Bosznia-Hercegovinából: a balkáni polgárháború utáni gyereksorsról szól.

A versenyfilmek között szerepel az amerikai mester, Robert Altman A Prairie Home Companion című filmje, míg versenyen kívül vetítették a szintén amerikai Stephen Gaghan politikai Syriana című politikai thrillerjét George Clooney-val a főszerepben, és a nyilvánosságot kerülő Terrence Malick The New World című alkotását.

(MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ