Meghalt Peter Benchley
Dátum: 2006. február 13., hétfő, 9:12
Hatvanöt éves korában elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa (Jaws) című regény írója, amelyből Steven Spielberg A cápa című nagysikerű filmet forgatta. Az írót a New Jersey állambeli princetowni otthonában érte a halál, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett – közölte vasárnap éjjel felesége, Wendy Benchley.

Benchley 1974-ben írta meg regényét, amely az egy évvel később a könyv alapján forgatott Spielberg-filmnek köszönhetően vált igazán világhírűvé. A háromszoros Oscar-díjas film forgatókönyvének is ő volt az egyik társszerzője.

A regény fürdőzők millióinak idegét borzolta, bár Benchley a cápák védelmezőjévé vált.

„Spielberg a legnagyszerűbb filmet készítette, Peter nagyon örült" - mondta Wendy Benlchey az amerikai hírügynökségnek. „Peter azonban mindig hangoztatta, hogy a könyv kitalálás, regény, és ezért nem érezte magát felelősnek a cápáktól való félelemért, akárcsak Mario Puzo (A keresztapa szerzője) sem volt felelős maffiáért" - tette hozzá.

Peter Benchley 1940-ben született New Yorkban, a Harward egyetemen szerzett diplomát, a The Washington Post és a Newsweek munkatársa volt.

Több regényét, így a Cápaembert (Creature), A szörnyet (The Beast), A rémségek szigetét (The Island) és A mélységet (The Deep) szintén filmre vitték.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ A regényírásnak három szabálya van. Sajnos senki sem tudja, mik azok."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ