A filmek nem képesek megváltoztatni a világot
Dátum: 2006. február 15., szerda, 19:20
Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember, s még sok-sok kiváló film alkotója a katinyi erdőben történt mészárlásról forgat filmet. A szovjetek 1940-ben lengyel tiszteket végeztek ki a Szmolenszk melletti Katinyban, s ezt később megpróbálták a Szovjetuniót lerohanó németek nyakába varrni. Wajda édesapja is az áldozatok között volt.

Minderről maga a mester számolt be szerdán az 56. berlini filmfesztiválon, a Berlinálén, ahol életműdíjat, tiszteletbeli Arany Medvét vehetett át életművéért.

– Ez is életem része, mert apám is az áldozatok között volt - hangsúlyozta a rendező. A film azonban nemcsak a bűncselekményről szól, hanem a hazugságról is" - mondta Wajda, nyilván arra utalva, hogy a tömeggyilkosság tagadásának szovjet részről csak Mihail Gorbacsov vetett véget 1990-ben.

Wajda március 6-án lesz 80 éves, s Berlinben megindító szavakkal tekintett vissza életére. „A filmek nem képesek megváltoztatni a világot, de rossz lenne, ha nekünk művészeknek semmi mondanivalónk nem lenne, s nem találnánk visszhangra. A művészeti alkotások sohasem a politika pótlékai. Felrázhatjuk azonban a lelkiismeretet, megérinthetjük a szíveket, s ily módon hosszú távon hatást gyakorolhatunk a politikára és a politikusokra. Hosszú életem végén azt mondhatom, hogy nem fecséreltem el az életet. Olyan filmeket csináltam, mint a Hamu és gyémánt, a Csatorna, a Márványember, ezekkel a filmekkel befolyást gyakoroltam. A lengyel film betöltötte küldetését."

Wajda egy viszonylag kevéssé ismert filmjét választotta ki a berlini díjátadó ünnepségre: a Pilátus és a többieket, amely 1972-ben készült A Mester és Margarita című Bulgakov-regény motívumait felhasználva.

(MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc/Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Nem szívesen kötelezem el magam a Mennyország vagy a Pokol mellett, mert itt is, ott is vannak barátaim."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ