A filmszakma elismerése
Dátum: 2006. február 18., szombat, 19:37
Németh Gábor Péter kapta idén a Fehér György-díjat, mert Végállomások című dokumentumfilmjével õ állt legközelebb a 2002-ben elhunyt neves filmrendezõ szellemiségéhez – közölte Gerõ Péter, az alapítók egyike. Az odaítélésrõl döntõ kuratóriumban a FilmJus, a Televíziós Művészek Társasága, a Társulás Stúdió, a Fehér Átjáró Műhely és a Magyar Filmművészek Szövetsége képviseltette magát.

A 37. Magyar Filmszemlén több kitűnõ alkotás is szerepelt, köztük Pálfi György fõdíjat nyert Taxidermia című munkája, ám a grémium az 1972-ben született Németh Gábor Péter filmjét ítélte a szemlézett, tavaly készült magyar filmek közül olyannak, amely a legközelebb áll Fehér György gondolatiságához. A kuratórium nem egyhangúlag hozta meg döntését, a Végállomások mellett Buvári Tamás Kivégzés című kisjátékfilmjét találták a legjobbnak – mondta Gerõ Péter.

A Végállomások bosnyák menekültekrõl, néhány tucat mentálisan beteg ember sorsáról szól. Az egykori háborús frontvonalon lévõ jakesi elmegyógyintézetbõl 1992-ben Magyarországra menekített betegek máig nem tudnak visszatérni hazájukba. Az emberi, társadalmi okokat vizsgáló 38 perces alkotás, amely a filmszemlén nem nyert díjat, „nagy eleganciával" ábrázolja a témát, a boszniai hatóságok és a betegek családtagjai õszintének hitt, önbecsapó vallomásait.

A több műfajban is kimagaslót alkotó Fehér György 1939. február 12.-én Budapesten született; három és fél éve hunyt el. A művész nevének megörökítését a díj alapítói – Radó Gyula és Gerõ Péter, a híres rendezõ egykori barátai és munkatársai – 2004-ben kezdeményezték, és ezt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta.

A tavaly elõször átadott elismerést minden év februárjában az a színházi vagy filmes szakember kapja, aki Fehér György szellemiségéhez méltó, eredeti alkotást hoz létre, vagy egy különleges mű létrehozását meghatározó módon segíti elõ. A díjat – Müller Árpád festõművész Fehér Györgyöt idézõ képét – 2005-ben Kenyeres Bálint kapta, a Hajnal elõtt című kisjátékfilmjéért, amely azóta számos fesztiváldíjat nyert.

A Fehér György-díjat vasárnap este adják át a budapesti FilmJus Filmesházban. A néhai rendezõre egykori barátja, Fábry Sándor és a művésztársak emlékeznek. Az ünnepségen levetítik a Hat bagatell című filmet, amelyben Fehér György alkotásán kívül Jeles András, Wilt Pál, Dárday István, Tarr Béla és Bódy Gábor egy-egy rövidfilmje látható.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ