Hírek

A Los Angeles-i American Cinematheque hétrészes vetítéssorozat keretében mutatja be Tarr Béla legismertebb műveit június 6. és 10. között.

Hírek

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon. Az elismerést Enyedi Ildikó zsűrielnök adta át a rendezőnőnek a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjének záróünnepségén.

Hírek

A 80 éves Ternovszky Béla munkássága előtt tiszteleg a Filmio, amelyen csütörtöktől vasárnapig ingyenesen nézhető a Macskafogó mindkét része, és egy animációs fekete komédia.

Hírek

Több magyar animációs műhely is bemutatkozik a június 21. és 25. között zajló 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, a KAFF-on - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Hírek

Hét magyar operatőr alkotását vetítik le a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál új szekciójában október végén Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hírek

Ebben az évben Deésy Alfréd 1920-ban készült, A halál után című némafilmje nyerte meg magyar-francia-belga közös pályázattal az Európai Filmarchívumok Egyesületének (ACE) restaurálási támogatását, amelyet a 76. Cannes-i Filmfesztiválon jelentettek be - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t pénteken.

Hírek

Pénteken kezdődik a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol vasárnapig az ökológiai témájú filmek vetítése mellett előadások, kiállítás, koncert, workshopok és játszóház is várja a közönséget.

Hírek

Hollywoodi sztárok és a korábbiaknál jelentősebb számú női rendezővel a versenyben megkezdődik kedden a 76. cannes-i nemzetközi filmfesztivál, amelynek hivatalos programjában 21 film versenyezhet az Arany Pálmáért. Magyarországot három rendezőnő képviseli a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján: Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje a rövidfilmes programban versenyez, amelynek zsűrielnöke Enyedi Ildikó, míg Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást.

Hírek

Több mint 100 órányi ökológiai témájú filmet láthat a közönség a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon, amelyet május 19. és 21. között rendeznek meg a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Hírek

Júniusban, a Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatják be a Filmintézet Inkubátor programjában készült Látom, amit látsz című romantikus filmet, Szabó Mátyás rendező első játékfilmjét.

Hírek

Kihirdette a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjeit az előzsűri bizottsága. A húsz kategóriában öt-öt film és alkotó szerepel a listán; a legjobb nagyjátékfilm díjáért Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyez.

Hírek

A nagyjátékfilm, a dokumentumfilm és a zenés film elemei keverednek a Radics Béla, a megátkozott gitáros című életrajzi alkotásban, amelyet már vetítenek a magyar mozik.

Hírek

Nagyszabású dokumentumfilm készül a Parlamentről: Az ország háza című alkotás, amelynek forgatása jelenleg is zajlik, az épület építészeti, történelmi és iparművészeti gazdagságát, valamint a magyar történelem emblematikus pillanatait mutatja be a nemzetközi közönségnek.

Hírek

Véget ért Breier Ádám első egész estés filmje, a Lefkovicsék gyászolnak forgatása. A Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készülő alkotáshoz a stáb Izraelben is vett fel jeleneteket - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

Hírek

Muhi András Balázs Béla-díjas filmproducert, filmrendezőt választották a Magyar Filmművészek Szövetségének új elnökévé a szervezet csütörtöki tisztújító közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség az MTI-t pénteken.

Hírek

London után Magyarországon készül a legtöbb nemzetközi filmprodukció - hangzott el a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Kemény Ildikó producer részvételével rendezett pódiumbeszélgetésen a Variety című amerikai filmes szaklap honlapján kedden megjelent beszámoló szerint.

Hírek

Május 23-án tölti be nyolcvanadik életévét Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó alkotója. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Cannes-i és annecy-i magyar versenyfilmekkel is találkozhat a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál közönsége a Puskin moziban és a Városháza udvarban június 1. és 7. között - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hírek

A Magyar Mozgókép Fesztivál idén Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja életműdíjjal - tájékoztatták a szervezők az MTI-t csütörtökön.

Hírek

A Johnny Depp főszereplésével készült, Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film versenyen kívüli díszbemutatójával kezdetét vette kedd este a 76. cannes-i nemzetközi filmfesztivál.

Hírek

Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere május 16-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Átadták a X. Savaria Filmszemle díjait; a fesztiválra idén három - képzőművészet, zene és néprajz-népművészet-történelem - témában nevezhettek az alkotók, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával pedig az internet világát bemutató diákfilmeket is díjaztak.

Hírek

A Pest vármegyei Fóton épül Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója, a 11 millió euró (mintegy 3,9 milliárd forint) értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás alapkövét csütörtökön tették le.

Hírek

A floridai Nemzetközi Keresztény Film- és Zenei Fesztiválon a legjobb külföldi film díját kapta meg Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című filmje - közölték az alkotók kedden az MTI-vel.

Hírek

Amerikai és cseh fesztiválon is díjazták a Kojot négy lelke című animációs filmet: Gauder Áron legújabb alkotása az Arizonai Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját, az Anifilm fesztiválon pedig közönségdíjat nyert - közölte az Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-vel.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ