Hírek

A magyar filmipar bevétele csúcsot dönt, a regisztrált összköltés meghaladja a 250 milliárd forintot, ami 20 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Erről Káel Csaba beszélt az Origónak adott interjúban.

Hírek

Kiválasztották a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának tíz döntős filmtervét, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük öt gyártási támogatást is kap.

Hírek

Lakos Nóra romantikus komédiája, a Hab a fődíjat, a főszereplő Kerekes Vica a legjobb színésznő díját, míg Tiszeker Dániel a Nagykarácsonyért a legjobb rendező díját nyerte el a dél-olaszországi Acerrában megrendezett Festival della Commedia-n.

Hírek

Öt kiemelkedő, a magyar történelem, sport és irodalom jelentős alakjait és alkotásait feldolgozó filmpremierrel jelentkezik a Duna az ünnepi időszakban, december 23-tól, együttműködésben a Nemzeti Filmintézettel (NFI).

Hírek

Január 6-ig a Cinemira Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztivál 45, fiataloknak szóló kisfilmet és animációt tesz elérhetővé ingyenesen, korosztály szerinti keresési lehetőséggel a Cinemira Stream szolgáltatás keretében - közölte a rendezvény kedden az MTI-vel.

Hírek

Sajtóvetítésen mutatták be a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, a Nemzet Sportolójáról szóló, "Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes" című portré-dokumentumfilmet.

Hírek

Csányi Sándor Ma este gyilkolunk címmel készülő krimi-vígjátékának gyártását 950 millió forinttal, míg Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet című, magyar-holland koprodukcióban készülő családi filmjének gyártását 800 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet(NFI) - tájékoztatta az NFI az MTI-t hétfőn.

Hírek

Február 16-án mutatják be a magyar mozikban Az almafa virága című magyar-vietnámi romantikus filmet, amely az első európai-vietnámi koprodukcióban készült alkotás.

Hírek

November 24-én lesz nyolcvanéves András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, a nemzet művésze. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Megkezdődött Sós Bálint Dániel első mozifilmje, a Minden rendben forgatása Hajdu Szabolcs főszereplésével. A film egy apáról szól, aki súlyos morális dilemmába keveredik - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t hétfőn.

Hírek

Az érdi rendező, Zajti Ferenc Autóstoppal a szabadság felé című filmje kapta meg a XXI. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet pénteken adtak át.

Hírek

A fiatal közönségnek szóló filmeké lesz a főszerep a Cinemira Teen Ifjúsági Filmfesztiválon a Corvin moziban, valamint a H13 közösségi térben november 18. és 20. között. A fesztivál vendége lesz a Stranger Things című sorozat magyar rendezője, Antal Nimród, a fesztivál nyitófilmje A Stand up királynője című svéd film lesz - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Hírek

Újabb díjakat nyert Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje: a Sweet Democracy nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Hírek

Február 15-ig várják a nevezéseket a X. Savaria Filmszemlére, amelyet 2023. május 10-12-én rendeznek meg Szombathelyen - közölte az MTI-vel a szemlét szervező Savaria Filmakadémia elnöke.

Hírek

Március 9-ől lesz látható a magyar mozikban az 1757-ben játszódó Hadik című történelmi film, amely Hadik András berlini portyájának történetét eleveníti fel a klasszikus magyar kalandfilmek stílusában.

Hírek

Életműdíjat kap Tarr Béla filmrendező a 27. Keralai Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmrendező személyesen veszi át az elismerést a pénteken záruló indiai filmmustrán.

Hírek

Félidőhöz érkezett a Nemzeti Filmintézet (NFI) fóti filmgyártó bázisának kapacitását növelő beruházása: jelenleg az új stúdiók acélszerkezeteinek munkálatai zajlanak a telephelyen - tájékoztatta az NFI az MTI-t szerdán.

Hírek

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.

Hírek

Ternovszky Béla animációiból tartanak vetítést az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 10-én és 11-én. A retrospektív összeállítás során látható lesz a Macskafogó, valamint egy-egy kísérőfilmként a Tartsunk kutyát! és a Modern edzésmódszerek, a sorozatok közül pedig a Mézga Aladár különös kalandjai, a Kérem a következőt! és a Gusztáv epizódjai - olvasható a filmszínház MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Hírek

Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című drámája nyerte meg Tallinnban a Black Nights Filmfesztivál ifjúsági nagydíját, a zsűri elismerő oklevéllel méltatta Császi Ádám Háromezer számozott darab és Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmjét - közölte a Nemzeti Filmintézet vasárnap az MTI-vel.

Hírek

Szerdán kezdődik Budapesten a 20. Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyen 13 egész estés filmet láthat a közönség, ultrarövid animációkat és programban a legjobb kortárs lengyel és ukrán alkotások is bemutatkoznak.

Hírek

Több ezer diák döntött a Cinemira Teen Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál fődíjáról: az Aranymókus díjat idén Chilton Flóra Még emlékszem című filmje nyerte, amely a második világháború emlékeit eleveníti fel animációs és élőszereplős technika keverékével. Az alkotás a legjobb animációs kisfilm díját is megkapta a szakmai zsűritől - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Hírek

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében.

Hírek

A magyar filmtermés legújabb alkotásait vetítik a 16. Bukaresti Magyar Filmhéten, amely november 20. és 27. között lesz a román fővárosban - közölte szerdán a szervező Liszt Intézet bukaresti központja.

Hírek

Muhi András Pires Egy mindenkiért című dokumentumfilmje fődíjat nyert a milánói 40. FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon az Olympic Spirit kategóriában. Bernáth Szilárd Larry című filmje a cottbusi fesztiválról, Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című alkotása Arras filmfesztiváljáról hozott el két-két díjat.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ