Hírek

A legjobb film díját nyerte el a Temesvári Közép-Európai Filmfesztiválon Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első mozifilmje, a Legjobb tudomásom szerint, amelyet decembertől láthat a magyar közönség - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-vel.

Hírek

Szeptember 20-ig várják a nevezéseket a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére, a fogyatékossággal élők Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléjére - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hírek

Vetítéssorozattal, közönségtalálkozókkal, könyvbemutatókkal is megemlékeznek Gyöngyössy Imre Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, író, költő, dramaturg és forgatókönyvíró születésének 90. évfordulójáról szeptember 16-tól három olasz és nyolc magyar városban.

Hírek

Rendkívüli dupla vetítéssel várták a közönséget kedden, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának előestéjén a mustra központjában, a Palazzo del Cinemában.

Hírek

Kedden kezdődik a 17. Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelynek programját Budapesten és két vidéki városban vetítik.

Hírek

Több mint hetven frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség a 4. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelyet több fővárosi helyszínen rendeznek meg szeptember 21-26. között.

Hírek

A magyar mozgóképgyártás születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek filmtörténeti kiállítást és múltidéző beszélgetést Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban vasárnap - tájékoztatta az MTI-t az intézmény vezetője.

Hírek

Szeptember 4-én vetítik először Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja című filmjét, melyet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előestéjén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatnak az érdeklődők - közölték a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői az MTI-vel.

Hírek

Sebastian Meise A nagy szabadság (Grosse Freiheit) című drámája nyerte el a Szarajevó Filmfesztivál legjobb egészestés filmjének járó fődíját, a Szarajevó Szívét - közölték a szervezők csütörtök este.

Hírek

Veteránautós felvonulással, akciófilmes kaszkadőr show-val, közönségtalálkozóval és egyebek mellett a Pogány Madonna című film vetítésével veszi kezdetét csütörtökön a Bujtor István Filmfesztivál.

Hírek

Augusztus 19-én lesz hetvenöt éves Rófusz Ferenc Kossuth-díjas rajzfilmrendező, a Nemzet Művésze, akinek A légy című animációs rövidfilmje első magyar alkotásként, negyven éve nyert Oscar-díjat. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) diákjait - közölte az egyetem vasárnap az MTI-vel.

Hírek

A Duna Televízió szeptember 19-én, vasárnap este mutatja be a kecskeméti rajzfilmstúdió Arany János elbeszélő költeményéből készült legújabb alkotását, a Toldi animációs sorozat első részeit - jelentették be pénteken a Lakitelek Népfőiskolán.

Hírek

A Nemzeti Filmintézet (NFI) meghirdette a pályakezdő rendezők első egészestés filmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot. Évente 10 fiatal pályakezdő csapat kap lehetőséget, hogy első egész estés filmtervén dolgozhasson az NFI anyagi és szakmai támogatásával - közölte az MTI-vel az intézet hétfőn.

Hírek

Hét dokumentumfilm került be idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába, a Filmgaloppba - közölték csütörtökön a szervezők.

Hírek

Kovács Géza és Vass Tamás kárpátaljai alkotók A reménytelenségből érkeztek című filmje nyerte a 7. Kulturális Filmek Fesztiválja egymillió forintos fődíját - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Hírek

Tragikus balesetben elhunyt Tényi István Balázs Béla-díjas filmrendező - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége hétfőn az MTI-vel.

Hírek

Hetvenöt éve, 1946. augusztus 30-án született Bódy Gábor, az 1970-es, 1980-as évek legendás avantgárd filmrendezője, az Amerikai anzix, a Nárcisz és Psyché, a Kutya éji dala alkotója. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Szamuely Tibor, a tanácsköztársaság hadügyi népbiztoshelyettese tevékenységét vizsgálja A halál népbiztosa című dokumentum-játékfilm, amelynek díszbemutatóját szerda este tartották a budapesti József Attila Színházban.

Hírek

Péntek késő délutántól másnap hajnalig rendezik öt fővárosi moziban az Artmozik éjszakáját, amelyen két Oscar-díjas alkotás mellett több filmet először láthat a magyar közönség.

Hírek

Az Emil Zátopek legendás csehszlovák olimpiai bajnok távfutó életéről készült, David Ondrícek rendezte Zátopek című új cseh film bemutatásával pénteken este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban megnyílt az 55. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

Hírek

A koronavírus-járvány okozta egyéves kihagyás után Karlovy Varyban pénteken megkezdődik az 55. nemzetközi filmfesztivál. Szintén a pandémia az oka annak, hogy a hagyományos filmszemlét idén a szokásosnál (június vége/július eleje) jó másfél hónappal később, augusztus 20. és 28. között tartják.

Hírek

Magyarország első szabadon választott kormányfője, Antall József személyét és élettörténetét mutatja be a Blokád című alkotás, amely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.

Hírek

Augusztus 30-án búcsúztatják Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezőt, operatőrt Budapesten, a Farkasréti temetőben - közölte a család az MTI-vel hétfőn.

Hírek

Átadták a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjait szombaton a kecskeméti Hírös Agórában.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Ha regényt akarok olvasni, írok egyet."
Benjamin Disraeli
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ