BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Hírek
A Szerelemre hangolva című film kínai rendezője, Wong Kar Wai lesz a május 17 és 28- között megrendezésre kerülő 59. Cannes-i Fesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be szerdán az egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztivál szervezői.
Hírek
Új orosz és korábban egyáltalán nem vagy ritkán játszott szovjet alkotások mellett kazah, azerbajdzsáni, fehérorosz és grúz műveket is bemutatnak a pénteken nyíló orosz filmhéten a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte kedden Fejes Katalin sajtóreferens
Hírek
Formabontó animációs filmet játszanak a mozik január 5-től: a 2005-ös Titanic Filmfesztiválon a közönség szavazatát elnyerő Zsinóron című film látványos mese, amelyet marionettek adnak elő.
Hírek
Jövőre összesen 311, egész estét betöltő filmet szándékoznak benevezni a „legjobb film" kategóriában Oscar-díjra. Harminckét év óta először fordul elő, hogy háromszáznál több film pályázik erre a címre - közölte szerdán a Filmművészetek és Tudományok Akadémiája Los Angelesben.
Hírek
Brad Pitt és Angelina Jolie, az egyik legnépszerűbb hollywoodi filmsztárpár december 31-én oltár elé áll, adta hírül a Life and Style című amerikai magazin.
Hírek
Az államháztartási hiány lefaragására a francia külügyminisztérium külföldi kulturális intézetei költségvetésének öt százalékos csökkentését és tevékenységi körének átszervezését jelentette be.
Hírek
A rajongók nagy örömére megjelent végre DVD-n – a Mokép gondozásában – a Tarr Béla életmű három alkotása: A Családi tűzfészek, a Kárhozat és a Werckmeister harmóniák. Az alábbiakban a filmekről megjelent külföldi méltatásokból közlünk válogatást.
Hírek
Elmaradt a várakozástól az amerikai mozikban szerdán bemutatkozott, nagy érdeklődéssel várt "King Kong" című film sikere: az összbevétel csupán (nyolc millió eurónak megfelelő) 9.7 millió dollárt tett ki. "
Hírek
2005. december 16-án, pénteken 19-órakor a budapesti Olasz Kultúrintézetben kerül megrendezésre a 25 karácsonyi csillag Európának című koncert. Az esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének negyedik évfolyamos növendékei, az Unió országainak egy-egy jellegzetes karácsonyi dalát adják elő.
Hírek
Kenyeres Bálint rövidfilmje – a Cannes-i premiert követően - Európa legnagyobb filmfesztiváljait meghódítva januárban Amerikában kel versenyre. De nem is akárhol! A Before Dawn a független film legnagyobb és legfontosabb tengerentúli eseményeként számon tartott 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilm versenyébe kapott meghívást.
Hírek
Autrans, a francia Alpok hegyi faluja a napokban ad otthont immáron huszonkettedik alkalommal a „Hegyi Filmek” nemzetközi fesztiváljának. A tematikus fesztiválra olyan alkotásokat válogattak össze, amelyekben a hegyi életé, a hegyben élők mindennapjaié és a hegyi kalandoké a főszerep. A dokumentumfilmek versenyére Zsigmond Dezső Aranykalyiba című filmje is meghívást kapott.
Hírek
Lerner Nándor (Beleznay Endre, sikeres építési vállalkozó egy számára teljesen idegen világba csöppenve, egyetlen perc alatt elveszíti autóját, milliókat érő papírjait, ráadásként gyönyörű barátnőjét is. Más ember ilyenkor a barátaihoz fordul. Csakhogy neki olyan sosem volt. Mivel máshonnan nem remélhet segítséget, kényszerbarátságot köt Verébbel (Majka), a nótás kedvű, ám botfülű roma autószerelővel és két társával, az izgága Ricsivel, no meg a hallgatag Robival, aki csak a nőknek és a verekedésnek él.
Hírek
A legjobb rendező díját nyerte el Vranik Roland a Fekete kefe című filmért a vasárnap véget ért 46. Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon. A zsűri elnöke és a fesztivál védnöke Vittorio Storaro olasz operatőr volt, akit a nagyvilág többek között Coppola Apokalipszis most című legendás filmjének operatőreként ismer, amelyért Storaro 1980-ban Oscar-díjat vehetett át.
Hírek
Ingyenes művészeti ismeretterjesztő előadássorozat indul januárban az Aranytíz Művelődési Központban. Mivel a közművelődési intézményekben számos művészeti eseményt kell a programszervezőknek létrehozniuk, amelyhez széleskörű művészeti ismeretre lenne szükségük. Azonban a művelődésszervezők képzésében ez a szakterület nem igazán jelenik meg, ezért indult el ez a kezdeményezés az Aranytíz Művelődési Központban a Budapesti Népművelők Egyesülete ifjúsági és pályakezdő tagozat szervezésében.
Hírek
Külföldi díjakban és elismerésekben gazdag évet hagyott maga mögött a magyar film. A 2005-ös évben 104 külföldi trófea és 8 életműdíj öregbítette a magyar filmalkotók jóhírét világszerte, és ékesíti majd a 2005-ös Filmévkönyv fesztiválszerepléseket és díjakat taglaló fejezetét.
Hírek
Január 3-án lesz ötvenéves Mel Gibson Oscar-díjas amerikai-ausztrál színész, rendező, producer. Mel Columcille Gerard Gibson 1956-ban a New York állambeli Peeksill kisvárosban ausztrál anya és amerikai apa 11 gyermeke közül a hatodikként született. Tizenkét éves volt, amikor vasutas apja elvesztette munkáját, s a család Ausztráliába települt át. (A döntésben szerepet játszott az is, hogy a vietnami háború idején a szülők féltették fiaikat a besorozástól.)
Hírek
Meggyilkolt apját játssza az egyik színész, Guri Weinberg Steven Spielberg München című filmjében. A film arról szól, hogy az izraeli titkosszolgálat kommandója miképpen kutatja fel és likvidálja a palesztin terroristákat, akik izraeli sportolókat öltek meg az 1972-es müncheni olimpián. Guri Wienberg egy hónapos volt apja megölésekor.
Hírek
Bemutatásakor felháborodást váltott ki az a film, amelyet egy amerikai rendező készített japán gésákról kínai színésznőkkel, méghozzá mindkét érintett ázsiai országban.
Hírek
Szabó István filmje, a Rokonok nyitja meg a 37. Magyar Filmszemlét 2006. január 31-én - közölte Naszály György sajtófőnök. A február 7-ig tartó mustrának a helyszíne a Millenáris Park, a Mammut Mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz.
Hírek
Karácsony másnapján nézd meg, - rántott hal után, üdítő lesz. Goda Krisztina rendező Csak szex és más semmi című mozija szuper. Szövegek (poénra) bonyodalom jó, probléma rémes (égető). Játék: első osztályú – Schell Judit, Dobó Kata, Csányi Sándor – egyre jobbak, de itt majdnem fantasztikusak. Irónia, mélylélektan és színházismeret – ott játszódik félig – és szlenghasználat, – de nem ám össze-vissza: tudják mit beszélnek!
Hírek
A Magyar Producerek Szövetsége rendes éves tisztújító közgyűlésén új elnököt és elnökséget választott - tájékoztatta Kálomista Gábor (Megafilm Kft.), a szövetség most megválasztott elnöke csütörtökön az MTI-t.
Hírek
A magyar animációs filmművészet világhírű alkotásaiból mutat be válogatást a Ljubljanában ma kezdődő animációs filmfesztivál. Az Animateka műsorán a Pannóniafilmben és a Kecskemétfilmben készült legendás alkotásokkal találkozhat újra a nagyérdemű közönség. Rofusz Ferenc A légy című Oscar-díjas négypercese, Jankovics Marcell Gusztáv-jának egyik epizódja mellett– többek között– Cakó Ferenc, Horváth Mária, Macskássy Kati, Szilágyi Varga Zoltán, Szoboszlay Péter, Resienbüchler Sándor és Ulrich Gábor munkáit vetítik.
Hírek
Hét magyar játékfilmből álló válogatást mutat be három izraeli nagyvárosban – a Tel Aviv-i Magyar Nagykövetség és a Magyar Filmunió közös rendezvénye – decemberben, az izraeli filmarchívumokban megrendezendő magyar filmhéten.
Hírek
A kormánynak sikerült előzetes megállapodásra jutnia az Európai Bizottsággal, hogy a jövőben akár 90 százalékos állami támogatást is lehet juttatni a hazai filmek számára. A megegyezés, amely még nem végleges, gyakorlatilag az eddigi rendszert védi meg.
Hírek
Immáron 29. alkalommal veszi kezdetét Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja Kairóban. Az Arany Piramisért folyó verseny – Berlin, Cannes és Velence – mellett egyike azon 11 nemzetközi filmfesztiválnak, melyek a FIAPF (Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége) rangsorolásában évről-évre a legelőkelőbb kategóriát kapják. A november 29-én kezdődő filmversenyre Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című alkotása is meghívást kapott.
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ