Hírek

A három testőr: Milady című történelmi kalandfilm vetítésével veszi kezdetét február 28-án a 14. Frankofón Filmnapok.

Hírek

Moldovai Katalin első mozifilmjének rendezése, az Elfogy a levegő a trieszti fesztiválról négy díjat hozott el, míg a törökországi Izmirben megrendezett nemzetközi filmfesztiválon Az unoka című film főszereplőjét, Blahó Gergelyt, valamint a Larry rendezőjét, Bernáth Szilárdot díjazták.

Hírek

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel.

Hírek

Molly Manning Walker Hogyan szexeljünk című alkotásának kísérőfilmjeként kerül a mozikba Buda Flóra Anna animációs rövidfilmje, a 27. A filmek április 4-től láthatók országosan a mozikban - tájékoztatta a forgalmazó kedden az MTI-t.

Hírek

Csütörtökön nyílik meg az utahi Park Cityben a Sundance Filmfesztivál, amely idén már a 40. évfordulóját ünnepli. A független filmmustrán debütál A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című, magyar-bhutáni koprodukcióban készült film.

Hírek

Február végéig lehet nevezni az idei Magyar Mozgókép Díjra, amelyet nyolc kategóriában adnak át júniusban a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

Hírek

Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje, valamint Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros Műanyag égbolt című mozifilmje is versenyez az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai megmérettetésen az Annie-díjért a legjobb független animációs mozifilm kategóriában - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken az MTI-vel.

Hírek

Kiállítással, vetítésekkel, kiadvánnyal és diafilm-emlékcsomaggal ünnepli egész évben alapításának 70. évfordulóját a Diafilmgyártó Kft. - hangzott el kedden sajtótájékoztatón.

Hírek

Adonyi-Walsh Gáspár nyerte el a legjobb férfi alakítás díját a franciaországi Les Arcs-i Filmfesztiválon Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb rövidfilmnek járó díjat pedig Buda Flóra Anna 27 című alkotásának ítélte a zsűri.

Hírek

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) csütörtökön Los Angelesben közzétette tíz Oscar-kategória rövid listáját. A rövid animációk mezőnyében Buda Flóra Anna 27 című alkotása is azok közé a produkciók közé került, amelyekből az Oscar-jelöltek kerülnek majd ki januárban.

Hírek

A magyar filmtörténet klasszikusai mellett az elmúlt évek magyar mozis sikerekre is felhívja a figyelmet a Nagy Magyar Filmteszt, amelyet hetedszer rendeznek meg diákoknak. A verseny első, online fordulója 2024. február 8-án zárul.

Hírek

Négy magyar alkotást, köztük a versenyprogramban Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét is bemutatják a hétvégén kezdődött Les Arcs-i Filmfesztiválon, amelyet tizenötödik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban.

Hírek

Dokumentumfilm, animációs és élő szereplős kisfilmekkel lehet jelentkezniük pályakezdő, elsősorban diák alkotóknak a Budapest Művelődési Központ (BMK) által meghirdetett A mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztiválra.

Hírek

Tíz éve, 2014. január 31-én hunyt el Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, a magyar és egyetemes filmművészet egyik kultikus alakja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Február 9-én és 10-én várja a közönséget a Budapest Independent Film Festival a Kino Cafe Moziban.

Hírek

Idén szeptemberben huszadik alkalommal szervezik meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált - közölte hétfőn az esemény sajtótájékoztatóján Miskolc polgármestere.

Hírek

Négy új képzést és két új specializációt indít a 2024-es őszi tanévtől a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE): a hazai felsőoktatásban elsőként indít akciórendező képzést, emellett forgatókönyvíró MA és tanárképzésekre is lehet jelentkezni - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Hírek

Idén is megrendezik a Magyar Filmszüretet Debrecenben: a legújabb magyar filmek seregszemléjére január 25. és február 4. között várják a közönséget a 111 éves Apolló moziba - jelentették be a szervezők hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Hírek

Várhatóan az év második felében tűzik műsorra a televízióban Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművének tévéfilmes adaptációját, amely a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első koprodukciója - mondta el az MTI-nek Lajos Tamás producer a forgatás helyszínén rendezett szerdai sajtóeseményen.

Hírek

Hat televíziós alkotás, köztük négy tévéfilm, egy dokumentumfilm és egy animációs mesesorozat gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI) - tájékoztatta a filmintézet az MTI-t hétfőn.

Hírek

Február 15-től látható Boross Martin Nyersanyag című filmje a magyar mozikban.

Hírek

Áprilisban kezdődik és több évszakon át tart majd az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó Csendes barát munkacímen, nemzetközi koprodukcióban készülő, új mozifilmjének a forgatása - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t.

Hírek

Elkezdődött a Demjén Ferenc slágerekkel kísért Hogyan tudnék élni nélküled? című zenés vígjáték forgatása Budapesten - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

Hírek

Tíz éve, 2013. december 20-án hunyt el Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A paradicsomban kellemesebb a klíma, a pokolban viszont jobb a társaság."
Tristan Bernard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ