Hírek
A Sorstalanság érvénytelenítheti azokat a nézeteket, amelyek szerint a Steven Spielberg rendezte Schindler Listája, a Roman Polanski által készített A zongorista és a Tim Blake Nelson jegyezte A szürke zóna című film után bármilyen új kísérlet a Holokauszt borzalmának lefestésére eleve kudarcra van ítélve - olvasható a kanadai The Globe and Mail című lap filmkritikájában Koltai Lajos filmjéről.
Hírek
A március 5-i Oscar-díj átadási ceremónia előkészületeinek keretében február 10-től kiállításon mutatják be az idei trófeákat a hollywoodi Kodak-színházban, ahol az ünnepségre majd sor kerül: a látogatók kézbe is vehetik a szobrocskákat.
Hírek
Szabó István új filmje, a Rokonok a tervezettnél egy hónappal korábban, már jövő csütörtökön a mozikba kerül - tájékoztatott Ádám Bernadett, a forgalmazó Intercom sajtófőnöke. Az Intercom azért döntött így, mert óriási érdeklődés tapasztalható a Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült alkotás iránt.
Hírek
A februárban mozikba került Sorstalanságra majdnem 450 ezren voltak kíváncsiak, a jegybevétel 265 millió forint volt. A 33 kópiával forgalmazott filmet 6.666 előadáson láthatták a nézők. Az Egy szoknya, egy nadrágot, Gyöngyössy Bence filmjét 254 ezren látták, ez 226 millió forintos bevételt eredményezett. Az októberben forgalomba került vígjátékot - amely az idei filmszemle versenyprogramjában is szerepel - szintén 33 kópiával, de a Sorstalanságnál többször vetítették, az előadások száma meghaladta a 7.700-at.
Hírek
Az Academy Award díjas Ang Lee egy epikus amerikai szerelmi történettel, a Túl a barátságon-nal (Brokeback Mountain) nyerte el a 2005. évi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díját a Legjobb Film kategóriában. A filmet a Pulitzer díjas Annie Proulx elbeszélését átdolgozva írta a szintén Pulitzer díjas Larry McMurtry és Diana Ossana.
Hírek
A leleplezés, hogy Szabó István filmrendező 1957-től a hatvanas évek elejéig beszámolókat írt a belső elhárításnak tanárairól és diáktársairól, Magyarországon olyan robbanóerővel bír, mintha Németországban az válna ismertté, hogy Günter Grass író az amerikai hírszerzésnek, a CIA-nek dolgozott - írta kedden a berlini Die Welt.
Hírek
Tom Cruise ép bőrrel úszta meg a marslakók támadását, de nem kerülhette el végzetét az anti-Oscarnak mondható Arany Málna-díj alapítványával szemben. Az amerikai sztárszínész ugyanis egyike az Arany Málna idei jelöltjeinek a „legrosszabb színész" kategóriájában. Cruise Will Ferrellel, Jamie Kennedy-vel, Dwayne Johnsonnal és Rob Schneiderrel vetekedhet a címért, amelyet egy 700 fős szavazó testület voksai alapján ítélnek oda.
Hírek
A nagy érdeklődésre tekintettel máris tíz pótelőadással bővül a 37. Magyar Filmszemle műsora - közölte a szemle sajtóirodája. A pótelőadásokkal mind a 460, programban szereplő filmre kapható jegy.
Hírek
A magyar szellemi élet száznál több képviselője biztosította támogatásáról Szabó István filmrendezőt, akinek 1956 utáni ügynöki tevékenységét az Élet és Irodalom hozta nyilvánosságra legutóbbi számában.
Hírek
Sok gyermek sokba kerül, gondolták a Varázsdada című film producerei, ezért „csak" hét gyermeke van a főszereplő édesapának. Az eredeti angol meseregényben 35 vásott gyermek keseríti meg szülei életét, míg a varázsdada be nem toppan. Emma Thompsonnak - aki forgatókönyvírója és szereplője is a filmnek - el kellett fogadnia a producerek véleményét, akik azt mondták: nem hajlandók ennyi gyermeket foglalkoztatni, mert egekbe szöknének a költségek.
Hírek
Január 30-án jelentik be Los Angelesben a legrosszabb filmeknek járó „kitüntetés", az Arany Málna idei jelöltjeinek listáját. A szerény kezdet után - az első díjkiosztóra szűk baráti körben, az alapító nappalijában került sor - az immár huszonhat éves Arany Málna ismert, a legnagyobb televíziók és hírügynökségek, lapok által is figyelemmel kísért eseménnyé vált. Becslések szerint világszerte mintegy egymilliárd ember értesül arról, melyek is voltak a legkínosabb momentumok az előző év filmtermésében.
Hírek
Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje elismerő oklevelet nyert a tegnap véget ért 17. Trieszti Filmfesztiválon.A nemzetközi zsűri „a szigorú szerkezetű egyetlen snittből álló alkotás egyedülálló atmoszférateremtő erejét” hangsúlyozta indoklásában. A tegnap esti díjátadó ünnepségen Muhi András (Inforg Stúdió), a film producere személyesen vette át az oklevelet.
Hírek
Élet és Irodalom című hetilap írása szerint az Oscar-díjas magyar filmrendező, Szabó István fiatalon titkosügynök volt. Mint az újság pénteken utcára kerülő számában olvasható - a lapot az ÉS csütörtökön juttatta el az MTI-hez -, Gervai András történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett több hónapos kutatás után azonosította a Képesi Endre fedőnevű ügynököt.
Hírek
A La Stampa című torinói lap értesülése szerint március 24-én, két héttel az olaszországi parlamenti választások előtt mutatják be Nanni Moretti új filmjét, amelyben – több más alkotásához hasonlóan – Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt támadja.
Hírek
Szabó István pénteken azt mondta, korábban nem volt meghatalmazása, hogy ügynökmúltjáról beszéljen; az Oscar-díjas filmrendező és egykori főiskolai osztálytársai közösen értékelték az 50 évvel korábban történteket a sajtónak. Szabó István kifejtette, egyetlen kérdést kap ismételten: miért nem tárta fel múltját 16 évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor. Most már világos - mondta - , ha akkor beszélt volna, ugyanezek a nevek és cselekmények kerültek volna terítékre, ez pedig III/III-as akció lett volna.
Hírek
Beszervezéséről és néhány évig tartó ügynöki tevékenységéről ír Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező az Élet Irodalom című hetilap pénteken utcára kerülő számában.
Hírek
Nagy sikert aratott Koltai Róbert Világszám című filmje a hét elején a Collegium Hungaricum Berlinben. Dr. Fehéri Gyíörgy, az intézmény munkatársa elmondta: még pótszékeket is vittek a terembe, mert nem fértek be az érdeklődők. A közönség hangosan kacagott a vetítés alatt és láthatólag nagyon jól érezte magát mindenki. A filmet magyar nyelven játszották, német felirattal.
Hírek
Február 1-jén jelenik meg az Odeon új, különleges kiadású DVD sorozatának, az Odeon Mozaiknak első darabja. A sziget foglya című film 1850-ben játszódik, egy Új-Fundland melletti, ám Franciaországhoz tartozó kis szigeten. Brutális, látszólag megmagyarázhatatlan indíttatású gyilkosság történik: két részeg férfi leszúr egy öregembert, állításuk szerint azért, mert el kellett dönteniük: „Nagy-e vagy kövér". Hamarosan megszületik az ítélet is: az egyik tettest fegyenctelepre száműzik, másikra pedig a guillotine vár. Ám hiába a verdikt, a szigeten nincs sem nyaktiló, sem hóhér - így a halálbüntetést sem lehet végrehajtani.
Hírek
Nyolc Oscar-jelölést kapott az Ang Lee rendezte Brokeback Mountain című film, egyebek közt díjesélyes a legjobb film, a legjobb rendező és Heath Ledger alakítása révén a legjobb színész kategóriában - jelentette be kedden az Amerikai Filmakadémia.
Hírek
Gyurcsány Ferenc szerint hitelt kell adni Szabó István, Magyarország egyik legkiválóbb művésze szavainak - a miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában hétfőn először nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a filmrendezőről a napokban kiderült, fiatalon titkosügynökként jelentéseket írt az egykori belső reakció elhárítását végző osztálynak.
Hírek
Kettős elismerés koronázta a hétvégen a rekorddöngető magyar rövidfilmet, Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását. A 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilm zsűrije különdíjjal ismerte el az egysnittes alkotást. Az 1981-ben Robert Redford által alapított fesztivál nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás de a nagyvilág független producereinek is elsőszámú szakmai rendezvénye. A fesztivál történetében először hívtak meg a Magyar Filmunió által benevezett alkotást. Kenyeres Bálint részt vett a Before Dawn Sundance-i bemutatóján.
Hírek
Szabó István filmrendező a héten tett nyilatkozatait módosítva a közszolgálati televízióban vasárnap este közölte, magát mentette, amikor 19 éves korában aláírta a beszervezéséről szóló papírt és ügynökként több éven át jelentett a Színház-és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról.
Hírek
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kihívóan csábos öltözékben, csetlő-botló CIA-ügynökök, vérengző katonák: az első arab film az amerikaiak iraki háborújáról nem éppen finomkodó alkotás, de telt házakat vonz.
Hírek
Egykori évfolyamtársa, Gábor Pál megmentése érdekében írt jelentéseket 1957 és 1963 között az állambiztonsági szolgálatnak Szabó István filmrendező; erről ő maga nyilatkozott a Népszabadság szombati számában.
Hírek
Az állambiztonsági munkával megmentette egy forradalmár életét - így reagál a pénteki Népszabadságban Szabó István Oscar-díjas filmrendező az Élet és Irodalom írására, amely feltárta ügynökmúltját.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ