Hírek
Érdekképviseleti szervezet alakult a filmesek on-line szerzői jogainak védelmére; a DIGITALFILM Egyesület szerint ma az internet jelenti az egyik legnagyobb kihívást a filmek szerzői jogvédelme számára - közölte a szervezet hétfőn.
Hírek
A Földrengések zongorahangolója újabb szabadjegy a Quay fivérek egyedi és misztikus mesevilágába. Friss alkotásuk költõi tudományos-fantasztikus film, amelyet az argentin Adolfo Bioy Casares Morel találmánya címû kisregénye inspirált – bár a végeredmény sokkal inkább emlékeztet Jules Verne Várkastély a Kárpátokban címû kalandregényére.
Hírek
A bosszú megszállottja angyali külsejû és vörössel festi a szemét Park Chan-wook Bosszú-trilógiájának záródarabjában. A film veszélyes utazásra hív egy saját erkölcsi kódex szerint élõ nõ lelkének legmélyére.
Hírek
Ifj. Alekszej German filmje, a Nagypályások (Garpastum) kapta a múlt vasárnap lezárult 10. Szófiai Filmfesztivál legjobb filmnek járó Nagydíját. Az erős atmoszférájú film az I. világháború előestéjén játszódik Szentpéterváron és négy fiatalember barátságáról, valamint a futball iránti vonzalmukról szól.
Hírek
Gőzerővel forog a dél-mexikói Veracrúzban Mel Gibson új filmje, az ősi maja kultúra összeomlásáról szóló Apocalypto. Az akciójelenetekben gazdag eposz szinte teljesen sztármentes: a film főszereplője újonc a filmezés világában, korábban egy bennszülött amerikai színházi társulatban táncolt. A főhősnő is teljesen kezdő színész, a film legidősebb és legfiatalabb szereplői pedig nem is beszélnek másként, csak maja nyelven. A szereplőgárda tagjai közül sokan maják, vagy más újvilági törzsek leszármazottai.
Hírek
Nyolcadik alkalommal veszi kezdetét március 23-án az indai filmipar fellegvárában, Mumbai-ban a nemzetközi seregszemle. A Mumbai-i Filmművészeti Akadémia által szervezett fesztivál Bollywoodban a hazai újdonságok mellett a nemzetközi filmgyártás alkotásait is bemutatja .
Hírek
A 20 éves Lolita Cassard elégedetlen önmagával: hiába tartja róla mindenki azt, hogy gyönyörű énekhangja van, túlsúlyosnak látja magát, és képtelen elfogadni, hogy más esetleg nem így tartja. Emellett ott van apja, Etienne, a sikeres, ám öntelt író, kinek egyénisége valódi teherként nehezedik a lányra, hiába szeretne előtte a lehető legjobb színben feltűnni.
Hírek
Bemutatták múlt héten a spanyol mozik Pedro Almodóvar legújabb filmjét. A Volver (Visszatér) nagy valószínűséggel az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjának része lesz. Az előválogató bizottságnak tetszett. A végleges választ áprilisban kapjuk meg." - nyilatkozta a rendező. A nemzetközi sajtó is meleg fogadtatásában részesítette a most debütáló filmet.
Hírek
Március 17-én pénteken 18-órakor Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs filmrendezővel beszélget Nádai Ferenc, díjakról, emberekről, legyekről, színekről, mozgásról, tehetségrôl, technikai lehetőségekről az A4 Apple Centerben.
Hírek
A német mozikban két hónapja játszott Farkasok völgye című török akciófilm nézőinek korhatárát mégiscsak sikerült 18 évre emelnie az illetékes fórumnak (FSK), de ez sovány vigasz mindazok számára, akik legszívesebben levennék a műsorról magát a filmet.
Hírek
Megkezdődött az 1956-os forradalomról szóló Szabadság, szerelem című magyar film forgatása a Szőnyi úti BVSC uszodában. A vízilabda stadion egy hétre Melbourne-é változott, ott forgatják ugyanis a film egyik kulcsjelenetét, az 1956-os olimpia vízipoló elődöntőjét, a véres szovjet-magyar meccset. Goda Kriszta rendező elmondta, hogy a munka óriási kihívás számára.
Hírek
A héten kerül a mozikba az Odeon forgalmazásában az Akira, ez a klasszikussá vált 1988-as anime. A rajzfilm Otomo Katsuhiro 2000 oldalas mangája alapján készült, melynek első füzete 1982-ben jelent meg, és csakhamar kultikus jelentőségű lett mindenhol a világon, emellett pedig úttörő szerepe van a műfaj európai és amerikai elterjedésében és népszerűségében – hatása többek között a Mátrix-filmeken is érezhető.
Hírek
Ma kezdődik és a hét végéig tart Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustrája, a 36. Tamperei Filmfesztivál. A finnországi rendezvény versenyére - Magyarországról -Kenyeres Bálint Before Dawn-ja és Nagy Dénes Kovács Éva című alkotásai kaptak meghívást.
Hírek
Magyar sci-fi nyerte el a 24. Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztivál (BIFFF) legjobb rövidfilmjének járó díját Brüsszelben. Dési András György és Móray Gábor A 639. baba című alkotása lett a fődíjasa a szombat este véget ért rendezvénynek.
Hírek
William Keane-nel (Damian Lewis) először a Port Authority buszpályaudvaron találkozunk. Kétségbeesetten keresi hatéves lányát, aki hat hónapja tűnt el. Keane megszállottan bolyong a pályaudvaron és gondolatban a végzetes nap eseményeit pörgeti le újra és újra.
Hírek
A 4 a radikális, tabudöngetõ író, Vlagyimir Szorokin forgatókönyvébõl készült, amely a mai Oroszország egyszerre különös és hétköznapi valóságát ábrázolja. A cselekmény Moszkvában és vidéken játszódó epizódokból áll, amelyek abszurditásuk miatt épp annyira valószerûek, mint amennyire hihetetlenek.
Hírek
Dráma, zenés játék, gyerekdarab és musical is szerepel a Vidéki Színházak Találkozójának ez évi programjában, amelyet április 5-től rendeznek, 13 napon át a főváros öt helyszínén. A találkozót, amelyen a vidéki teátrumok az idén huszonnyolc előadással mutatkoznak be, 1999 óta rendezi meg a Thália Színház – mondta a sajtótájékoztatón Megyeri László igazgató. Az előadásokat az idén öt színház nyolc játszóhelyén, a Thália mellett a Nemzeti Színházban, a Merlin Színházban, a Petőfi Csarnokban és a Tivoli Színházban tekintheti meg a közönség.
Hírek
A Magyar Rendezők Társaságát (H.S.D.) beválasztották az Európai Filmrendezők Szövetsége végrehajtó bizottságába - közölte a H.S.D. két ügyvivője.
Hírek
Az év legjobb kanadai filmje lett a C.R.A.Z.Y. a Kanadai Film- és Televíziós Akadémia szerint. Bár az idei legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára nem jelölték Jean-Marc Vallée alkotását, a múlt heti díjátadón tíz Genie-díjjal jutalmazták a filmet.
Hírek
Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg Isztambulban a rövidfilmek szemléjét. A 13 ország részvételével megrendezendő filmünnepen hazánkat hat alkotás képviseli. Kenyeres Bálint Before Dawn, Iványi Marcell Ballada, Mészáros Péter A disznó útja, Nemes Gyula A mulandóság gátja, Dési-Móray A 639. baba, valamint Csáki László Darazsak, ludak, körtefa (képünkön) című munkája érkezik a szemlére.
Hírek
Ma elkezdődöttTarr Béla filmrendező A londoni férfi című filmjének tavaly félbemaradt forgatásának a folytatása. A film forgatókönyvét Georges Simenon azonos című regénye alapján Krasznahorkai László és a rendező Tarr Béla írta. A forgatás befejezése az év végére várható.
Hírek
Kenyeres Bálint Before Dawn-ja nyerte el a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját a hétvégén befejeződött 36. Tamperei Filmfesztiválon Finnországban. Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustrájának idei versenyprogramjába összesen 38 rövidfilm kapott meghívást, a versenyző filmeket a nagyvilág 70 országából érkező 2600 nevezésből választották ki.
Hírek
Tavaly világszerte visszaesett a mozik árbevétele, közel 8 százalékkal 23,24 milliárd dollárra a minden idők legjobb bevételét hozó 2004-es évhez képest. Az Egyesült Államokban 6 százalékkal 8,99 milliárdra esett a bevétel - tette közzé a Motion Picture Association of America filmes szakmai szervezet.
Hírek
Julia Jentsch német színésznő is szerepel Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező új, Őfelsége pincére voltam című filmjében, amely Bohumil Hrabal (1914-1997) cseh író pikareszk regényéből készül, s amelyben Jentsch egy szudétanémet tornatanárnőt alakít.
Hírek
A Paris je t'aime (Szeretlek Párizs) címen kollektív filmmel nyitják meg május 18-án a Cannes-i filmfesztivált. Az alkotást filmrendezők sokasága készítette a világ minden tájáról, köztük az amerikai Coen-fivérek és a brazíliai Walter Salles testvérpár.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ