Hírek
Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje elismerő oklevelet nyert a tegnap véget ért 17. Trieszti Filmfesztiválon.A nemzetközi zsűri „a szigorú szerkezetű egyetlen snittből álló alkotás egyedülálló atmoszférateremtő erejét” hangsúlyozta indoklásában. A tegnap esti díjátadó ünnepségen Muhi András (Inforg Stúdió), a film producere személyesen vette át az oklevelet.
Hírek
Élet és Irodalom című hetilap írása szerint az Oscar-díjas magyar filmrendező, Szabó István fiatalon titkosügynök volt. Mint az újság pénteken utcára kerülő számában olvasható - a lapot az ÉS csütörtökön juttatta el az MTI-hez -, Gervai András történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett több hónapos kutatás után azonosította a Képesi Endre fedőnevű ügynököt.
Hírek
A franciaországi Angers-ban január 20-től 29-ig rendezik meg az európai első- és második filmek fesztiválját a „Premiers Plans”-t. A fiatal filmkészítők nemzetközi seregszemléjén idén 52 film mutatkozhat be a rendezvény közel 70000 nézőjének. A rövidfilmversenybe Kenyeres Bálint Before Dawn-ja, míg a film főiskolások versenyébe Kocsis Ágnes A vírus című munkája kapott meghívást. Tóth Barnabás Kiállítás című rövidfilmjét a fesztivál információs programja tűzi műsorra.
Hírek
Agárdy Gábor színművészt, Dargay Attila(képünkön) animációs filmrendezőt, György István filmrendezőt és Szalontai Árpádné naplóvezetőt tüntetik ki életműdíjjal a 37. Magyar Filmszemlén, a Magyar Mozgókép Mestere elismerést Nepp József rajzilmrendező veheti át.
Hírek
Mindenképpen erősíteni kell a magyar és az európai filmgyártás kapcsolatát, ezt szolgálja, hogy a 37. Magyar Filmszemlén újdonságként külföldi szakember is részt vesz a játékfilmes zsűriben - mondta Janisch Attila, a szemletanács elnöke. A filmrendező egyelőre nem árulta el, hogy melyik külföldi szakembert hívták meg a játékfilmeket bíráló bizottságba, de hangsúlyozta, hogy a külföldi jelenléttel a magyar filmélet legrangosabb eseményének hitelét szándékoznak erősíteni.
Hírek
Január 19-től 29-ig, huszonötödik alkalommal rendezik meg az Egyesült Államokban a független filmek legnagyobb seregszemléjét, Sundance Filmfesztivált. Ezúttal magyar film, Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje is szerepel a versenyprogramban.
Hírek
Idén is ingyenes éjszakai mozizással ünnepli a Magyar Kultúra Napját a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház; az ünnep alkalmából a főváros több kerületében színes műsorok, könyvbemutatók várják az érdeklődőket a hét végén.
Hírek
Magyar Kulturális Fesztivál kezdődik az indiai Delhiben. A Bartók-jubileum köré szerveződött két hónapos rendezvényt Bozóki András kulturális miniszter vasárnap este nyitja meg - tájékoztatott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM)
Hírek
Bár a moziba járók száma tíz százalékkal csökkent tavaly Franciaországban, a 2005-ben forgatott 220 francia film rekordteljesítmény az ország filmgyártásának történetében - derült ki a francia filmintézetnek (CNC) a héten nyilvánosságra hozott adataiból.
Hírek
Száznégy alkotás indul a 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában - közölte kedden Naszály György sajtófőnök. A január 31-től és február 7-ig tartó filmes mustrán játékfilm kategóriában huszonnégy, 35 mm-es filmre és elektronikára készült alkotás kerül versenybe a nevezett harminchétből.
Hírek
2006. február 9-és 19-között az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Gabriella lesz a magyar Shooting Star. A European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött rendezvényen Európa legígéretesebb színésztehetségei kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozhassanak a filmszakma nemzetközi képviselőinek. Az Európai Unió MEDIA Plus Programja által támogatott 1998-as alapítású program évről-évre mintegy húsz ifjú színésztehetségre irányítja a reflektorfényt a berlini filmfesztiválon.
Hírek
A kubai titkosszolgálat utasítására gyilkolta meg Lee Harvey Oswald John Kennedy elnököt 1963. november 22-én Dallasban - legalábbis ezt állítja dokumentumfilmjében Wilfried Huissman. A német baloldali filmes alkotását péntek este mutatja be az ARD német közszolgálati tévécsatorna.
Hírek
A Brokeback Mountain című, Ang Lee rendezte, Golden Globe díjra esélyes filmet a hollywoodi producerek és forgatókönyvírók is jelölték saját díjaikra szerdán. A két homoszexuális cowboy szerelmi drámája ezzel tovább növelte esélyeit, hogy több Oscar-díjra is jelöljék - vélekedett a szaksajtó.
Hírek
Az állambiztonsági munkával megmentette egy forradalmár életét - így reagál a pénteki Népszabadságban Szabó István Oscar-díjas filmrendező az Élet és Irodalom írására, amely feltárta ügynökmúltját.
Hírek
Ingyenes filmvetítéssel köszönti a Magyar Kultúra Napját január 22-én, vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínház - közölte Óvári Gyula, az intézmény marketing vezetője. Az elmúlt négy év hagyományainak megfelelően idén is délután öt órától hajnalig tartó filmvetítés lesz az Uránia moziban. Ennek időpontja vasárnap lesz.
Hírek
Az első, Márai Sándor-regény alapján forgatott, A gyertyák csonkig égnek című filmet a 37. Magyar Filmszemlén mutatják be - mondta Sipos József producer. A kivételesen alacsony, mindössze 35 millió forintos költségvetésű mozgókép az író azonos című regénye, illetve a Pesti Magyar Színházban két éven át nagy sikerrel játszott, abból adaptált előadás alapján készült.
Hírek
Hat kategóriában lehet majd nyerő pontosan egy hónap múlva, azaz 2006. február 19-én Londonban, a Brit Filmakadémia díjainak kiosztásakor a Jane Austen azonos című regényéből készült legújabb filmadaptáció, a Büszkeség és balítélet, melyet 2006. február 2-ától játszanak majd a magyarországi filmszínházak.
Hírek
Szász Anna: Aki zsidónak vallotta magát önéletrajzi ihletésű, és Váltó-Ház című kötetét mutatják be pénteken a Centrál kávéházban. Láng József, a decemberben megjelent két kötet kiadójának igazgatója elmondta: az életrajzi mű Szász Anna vallomásait, visszaemlékezéseit és esszéinek gyűjteményét tartalmazza, amelyekben a tárgyilagosan, elfogultságtól mentesen mesél az 1944-45-ös zsidóüldözésről, amely ifjúkorának meghatározó élménye volt.
Hírek
Jelentős és sokszínű magyar részvétellel kezdődik el hamarosan a 17. Trieszti Filmfesztivál, a közép-európai régió filmművészetének szentelt mustra. Mészáros Márta A temetetlen halott című alkotásának várva-várt itáliai bemutatójára január 19-én, a fesztivál első napján kerül sor.
Hírek
A budapesti Cervantes Intézet „Irodalom a filmvásznon: tükörkép és árnyék" című sorozatával az irodalom és a kinematográfia közötti erős köteléket kívánja szemléltetni. A hét vetítendő spanyol film alapanyagául szolgáló öt regény és két színdarab szerzői a spanyol irodalom nagy alakjai.
Hírek
Január 16-án Los Angelesben 63. alkalommal adják át az Oscar-díj előfutárának is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíjakat.
Hírek
Fernando Meirelles, az Isten városa című film Oscar-díjra jelölt rendezője lebilincselően izgalmas új filmmel lép a közönség elé. A kétszeres Oscar-jelölt Ralph Fiennes és Rachel Weisz játssza a főszerepet Az elszánt diplomata című romantikus thrillerben, amelyet John le Carré azonos című regényéből Jeffrey Caine adaptált filmre.
Hírek
A kulturális tárca a választások előtt nem tervezi az ismét független alappá alakult Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumi rendszerének reformját - mondta Bozóki András szakminiszter az NKA keddi tisztújító ünnepsége előtti sajtótájékoztatón.
Hírek
John Stewart, a híres amerikai komikus fogja vezetni az Oscar-díjátadó gálát Los Angelesben március 5-én - jelentette az amerikai filmakadémia. Az Egyesült Államok szerte népszerű 43 éves Stewart először vezeti majd a filmvilág legrangosabb kitüntetési ünnepségét. A komikusnak nem új a feladat, mert házigazda volt a Grammy zenei díjak átadásán 2001-ben és 2002-ben.
Hírek
A szerelmek és félreértések eme klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliában bontakozik ki. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ