Hírek
Nyolcadik alkalommal veszi kezdetét március 23-án az indai filmipar fellegvárában, Mumbai-ban a nemzetközi seregszemle. A Mumbai-i Filmművészeti Akadémia által szervezett fesztivál Bollywoodban a hazai újdonságok mellett a nemzetközi filmgyártás alkotásait is bemutatja .
Hírek
A 20 éves Lolita Cassard elégedetlen önmagával: hiába tartja róla mindenki azt, hogy gyönyörű énekhangja van, túlsúlyosnak látja magát, és képtelen elfogadni, hogy más esetleg nem így tartja. Emellett ott van apja, Etienne, a sikeres, ám öntelt író, kinek egyénisége valódi teherként nehezedik a lányra, hiába szeretne előtte a lehető legjobb színben feltűnni.
Hírek
Bemutatták múlt héten a spanyol mozik Pedro Almodóvar legújabb filmjét. A Volver (Visszatér) nagy valószínűséggel az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjának része lesz. Az előválogató bizottságnak tetszett. A végleges választ áprilisban kapjuk meg." - nyilatkozta a rendező. A nemzetközi sajtó is meleg fogadtatásában részesítette a most debütáló filmet.
Hírek
Március 17-én pénteken 18-órakor Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs filmrendezővel beszélget Nádai Ferenc, díjakról, emberekről, legyekről, színekről, mozgásról, tehetségrôl, technikai lehetőségekről az A4 Apple Centerben.
Hírek
A német mozikban két hónapja játszott Farkasok völgye című török akciófilm nézőinek korhatárát mégiscsak sikerült 18 évre emelnie az illetékes fórumnak (FSK), de ez sovány vigasz mindazok számára, akik legszívesebben levennék a műsorról magát a filmet.
Hírek
Megkezdődött az 1956-os forradalomról szóló Szabadság, szerelem című magyar film forgatása a Szőnyi úti BVSC uszodában. A vízilabda stadion egy hétre Melbourne-é változott, ott forgatják ugyanis a film egyik kulcsjelenetét, az 1956-os olimpia vízipoló elődöntőjét, a véres szovjet-magyar meccset. Goda Kriszta rendező elmondta, hogy a munka óriási kihívás számára.
Hírek
A héten kerül a mozikba az Odeon forgalmazásában az Akira, ez a klasszikussá vált 1988-as anime. A rajzfilm Otomo Katsuhiro 2000 oldalas mangája alapján készült, melynek első füzete 1982-ben jelent meg, és csakhamar kultikus jelentőségű lett mindenhol a világon, emellett pedig úttörő szerepe van a műfaj európai és amerikai elterjedésében és népszerűségében – hatása többek között a Mátrix-filmeken is érezhető.
Hírek
Ma kezdődik és a hét végéig tart Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustrája, a 36. Tamperei Filmfesztivál. A finnországi rendezvény versenyére - Magyarországról -Kenyeres Bálint Before Dawn-ja és Nagy Dénes Kovács Éva című alkotásai kaptak meghívást.
Hírek
Isabella Rossellini Apám százéves címmel rövidfilmet forgatott Roberto Rossellini, az olasz neorealizmus nagy alakja születésének 100. évfordulójára. Ugyancsak a közelmúltban jelent meg Az apa, lánya és szent lelkek nevében című könyve, amelyet ugyancsak apja emlékének szentelt.
Hírek
Ramón Sampedro egy fiatalkori baleset következtében bénult le, nyaktól lefelé. Több mint két évtizede él ágyhoz kötötten, családja féltő gondoskodásától övezve, és azóta harcol halálhoz való jogáért.
Hírek
– Azoknak a barátainak az oldalán állok, akik kiállnak mellette. Csodálatos dolgokat művelt filmjeivel, a Mephisto remekmű. - nyilatkozta Andrzej Wajda lengyel filmrendező Szabó Istvánról a Berliner Zeitungnak adott interjújában.
Hírek
Zsebfilmfesztivált rendeznek Kanadában, minivásznasat, illetve miniképernyőset mobiltelefonokkal készült filmecskéknek. Az alkotások időtartama legfeljebb egy perc, így a zsűri nem üli szét jobbik felét egy film alatt. Benevezni a világ bármely tájáról lehet április 30-ig, eredményhirdetés május 17-én lesz.
Hírek
Abbahagyta a koncertet és elhagyta a színpadot egy zongorista Chisinauban, miután a nézőtéren egy mobiltelefon formájában váratlan riválisa támadt. A chisinaui koncertterem falai közt zajló elektro-kulturális zenei verseny abszolút győztese a csengésével Nikolaj Petrov zongoristát kétszer is félbeszakító mobiltelefon.
Hírek
Az év legjobb kanadai filmje lett a C.R.A.Z.Y. a Kanadai Film- és Televíziós Akadémia szerint. Bár az idei legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára nem jelölték Jean-Marc Vallée alkotását, a múlt heti díjátadón tíz Genie-díjjal jutalmazták a filmet.
Hírek
Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg Isztambulban a rövidfilmek szemléjét. A 13 ország részvételével megrendezendő filmünnepen hazánkat hat alkotás képviseli. Kenyeres Bálint Before Dawn, Iványi Marcell Ballada, Mészáros Péter A disznó útja, Nemes Gyula A mulandóság gátja, Dési-Móray A 639. baba, valamint Csáki László Darazsak, ludak, körtefa (képünkön) című munkája érkezik a szemlére.
Hírek
Ma elkezdődöttTarr Béla filmrendező A londoni férfi című filmjének tavaly félbemaradt forgatásának a folytatása. A film forgatókönyvét Georges Simenon azonos című regénye alapján Krasznahorkai László és a rendező Tarr Béla írta. A forgatás befejezése az év végére várható.
Hírek
Kenyeres Bálint Before Dawn-ja nyerte el a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját a hétvégén befejeződött 36. Tamperei Filmfesztiválon Finnországban. Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustrájának idei versenyprogramjába összesen 38 rövidfilm kapott meghívást, a versenyző filmeket a nagyvilág 70 országából érkező 2600 nevezésből választották ki.
Hírek
Tavaly világszerte visszaesett a mozik árbevétele, közel 8 százalékkal 23,24 milliárd dollárra a minden idők legjobb bevételét hozó 2004-es évhez képest. Az Egyesült Államokban 6 százalékkal 8,99 milliárdra esett a bevétel - tette közzé a Motion Picture Association of America filmes szakmai szervezet.
Hírek
Julia Jentsch német színésznő is szerepel Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező új, Őfelsége pincére voltam című filmjében, amely Bohumil Hrabal (1914-1997) cseh író pikareszk regényéből készül, s amelyben Jentsch egy szudétanémet tornatanárnőt alakít.
Hírek
A Paris je t'aime (Szeretlek Párizs) címen kollektív filmmel nyitják meg május 18-án a Cannes-i filmfesztivált. Az alkotást filmrendezők sokasága készítette a világ minden tájáról, köztük az amerikai Coen-fivérek és a brazíliai Walter Salles testvérpár.
Hírek
Az Inforg Stúdió a Budapest Film közreműködésével március 23-án mutatja be Halász Péter Herminamező-Szellemjárás című filmjét, mely az idei, 37. Filmszemlén elnyerte a kísérleti kategória fődíját.
Hírek
Kínai nemzeti hősként ünnepelte kedden a pekingi sajtó Ang Leet, a tajvani születésű filmrendezőt, aki a legjobb rendezés Oscar-díját kapta meg a Túl a barátságon című filmjéért.
Hírek
Háromszoros magyar sikerrel zárult a 26. Fantasporto, Portugália legnagyobb filmfesztiválja. Mundruczó Kornél Johanna című művét a zsűri különdíjával, Tóth Orsit a címszerepért a legjobb színésznő díjával tüntették ki Portóban. A „Cinema Húngaro” címmel bemutatott válogatás alkalmából a magyar filmművészet előtt különdíjjal tisztelgett a portói fesztivál.
Hírek
Tom Cruise és volt felesége, Nicole Kidman is a hollywoodi Oscar-díjosztást megelőző, a legrosszabb filmeknek és színészeknek megítélt Arany Málna trófea díjazottjai lettek - más hírességek mellett - a 2006-os évjáratban.
Hírek
Holnap, vagyis március 6-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Andrzej Wajda világhírű lengyel filmrendező. Wajda néhány napja életműdíjat, tiszteletbeli Arany Medve-díjat kapott a berlini filmfesztiválon. A rendező ma is aktív, jelenleg a katyni tömeggyilkosságokról forgat filmet.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ