Hírek
A 2006-os Oscar-díjak legfontosabb kategóriáira jelölt filmek néhány kivételtől eltekintve független producerek által alacsony költségvetéssel készített alkotások, a nagy stúdiók játékfilmjei a peremre szorultak.
Hírek
Fajgyűlölet, terrorizmus, szólásszabadság, a kisebbségek iránti tolerancia: mérföldekre a nagyszabású látványfilmektől és komédiáktól, a március 5-én átadásra kerülő 2006-os Oscar-díjakra jelölt alkotások erkölcsi és társadalmi kérdéseket dolgoznak fel.
Hírek
Oktatási segédanyag készült Szabó István új filmjéhez, a Rokonokhoz, amelyet témája és művészi minősége alkalmassá tesz a középiskolai oktatásban való felhasználásra - tájékoztatott Ádám Bernadett, az Intercom sajtófőnöke
Hírek
A Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlére olyan művek nevezését várják, amelyek képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, (újra) értelmezésére vállalkoznak, illetve egy vagy több képzőművész (művészeti csoport) életéről, annak egyes szakaszairól készültek.
Hírek
Magyarországon 2005-ben a filmkalózkodásból származó veszteség 102 millió dollár (21533 millió forint volt), s ez a szám nem tartalmazza a magyar és egyéb, nem amerikai alkotásokat érintõ veszteségeket – állapította meg az amerikai szerzõi jogvédõ szervezet (International Intellectual Property Alliance) a tavalyi évre vonatkozó felmérésében az egyes országok kalózkodási adataival kapcsolatban.
Hírek
Az UNICEF által évente megrendezett Filmművészet a békéért idei jótékonysági estjén a zsűri George Clooney rendezését, a Good Night, and Good Luck című filmdrámát találta 2005 legértékesebb alkotásának. Olyan filmeket hagyott maga mögött, mint a München (Steven Spielberg), a Mennyország most (Hany Abu-Assad), a Holy Lola (Bertrand Tavernier) és az Elveszett gyerekek (Ali Samadi és Olver Stoltz).
Hírek
Március 5-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel az utóbbi évtizedek egyik legjelentõsebb brit rockzenésze, Chris Rea. Búcsúturné keretében érkezik hozzánk. Romló egészsége miatt felhagy a koncertkörutakkal, és eztán csak klubokban játszik. Chris Rea az angliai Middlesborough-ban született 1951. március 4-én. Budapesti koncertjén egy nappal lesz túl „félkerek", ötvenötödik születésnapján.
Hírek
Németh Gábor Péter kapta idén a Fehér György-díjat, mert Végállomások című dokumentumfilmjével õ állt legközelebb a 2002-ben elhunyt neves filmrendezõ szellemiségéhez – közölte Gerõ Péter, az alapítók egyike. Az odaítélésrõl döntõ kuratóriumban a FilmJus, a Televíziós Művészek Társasága, a Társulás Stúdió, a Fehér Átjáró Műhely és a Magyar Filmművészek Szövetsége képviseltette magát.
Hírek
Koltai Lajos amerikai filmet rendez májustól; az operatőr-rendezőt a Sorstalanság sikeres tengerentúli fogadtatása után valósággal bombázták forgatókönyvekkel - mondta el a produkcióról New Yorkban tárgyaló rendező felesége szerdán. Az amerikai írónő regénye egy anyáról és két lányáról, a halálán levő anya beteljesületlen szerelméről, egy 40 évvel korábbi történet felidézéséről szól.
Hírek
A „Bipolar német-magyar kulturális együttműködések” Program 2006. március 31-ig várja olyan német és magyar alkotók, kulturális szervezetek és intézmények pályázatait, amelyek kortárs művészeti és kulturális projekteket kívánnak együtt megvalósítani. A projektek támogatására 2 millió euró áll rendelkezésre. A támogatás a 2006/2007-es kulturális évadban használható fel.
Hírek
Az amerikai George Clooney Oscar-díjra is jelölt filmje, a Jó éjt és sok szerencsét (Good Night, Good Luck) kapta a berlini filmfesztiválon minden évben megrendezett gála, a Cinema for Peace (Mozi a Békéért) díját, "az év legértékesebb filmjének járó díjat".
Hírek
Meggyőzte az amerikai mozilátogatókat A rózsaszín párduc című film gyémántrablókat üldöző Clouseau felügyelőjének szerepében Steve Martin alakítása: a Peter Sellers főszereplésével 1963-ban játszott legendás vígjáték felújítása az első hétvégén (18,2 millió eurónak megfelelő) 21,7 millió dollárt hozott a konyhára - vált ismeretessé a vasárnap közölt, nem végleges adatok szerint.
Hírek
Hatvanöt éves korában elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa (Jaws) című regény írója, amelyből Steven Spielberg A cápa című nagysikerű filmet forgatta. Az írót a New Jersey állambeli princetowni otthonában érte a halál, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett – közölte vasárnap éjjel felesége, Wendy Benchley.
Hírek
Már a premier előtt vihart kavart Szlovákiában a Hostel című horrorfilm, amely két amerikai férfi rettenetes szlovákiai kalandjairól számol be és enyhén szólva nem éppen kedvező színben mutatja be az országot.
Hírek
Huszonhatodik alkalommal kezdődik meg február 24-én a Fantasporto, Portugália legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja. A rendezvény az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére különprogramon mutat be játékfilmeket az elmúlt évtizedek magyar történelméről.
Hírek
Federico Felliniről a Nyolc és fél forgatása idején készült fotók láthatók március 30-ig Madridban, az FNAC lemezáruház-hálózat három boltjában. A fotós Gideon Bachmann volt, aki a 60-as években nagy amerikai magazinoknak tudósított Rómából. Fellini, akivel 1956-óta barátok voltak, tudva Bachmann anyagi gondjairól, felajánlotta, hogy a forgatás alatt dolgozzon neki.
Hírek
A nagy sikerű Makk Károly és Bereményi Géza retrospektív vetítéssorozatot követően az idén Gaál István munkásságát mutatja be a genfi CAC Voltaire filmművészeti központ. A legendás BBS egyik alapítójának szentelt program keretében Gaál István első játékfilmje, az 1963-ban készült Sodrásban mellett további kilenc mű látható Genfben február 20-tól 28-ig.
Hírek
Február 22-én lesz hetven éves Bodor Ádám Kossuth- és József Attila-díjas író, a magyar próza élvonalbeli alkotója. Kötetei közül nem egy a sokadik kiadásnál tart. Kossuth-díjának indoklása szerint „a közép-kelet-európai történelem meghatározó léthelyzeteit modelláló, egyetemes érvényű zárt szisztémák irodalmi megjelenítéséért, ember és természet kiszolgáltatottságának nagy erejű ábrázolásáért."
Hírek
Az új filmprodukciós cég logója egy aszfaltozott út, rajta az elõzést tiltó fehér csíkkal. A sztráda sebesen fut a vásznon, majd megjelenik a név: Pirelli. A híres gumigyár, történetében most elõször – de szándékai szerint nem utoljára –, filmet készít. A mozi márciusban már látható lesz az Interneten, a www.pirellifilm.com honlapon.
Hírek
Jasmila Zbanic alkotása, a Grbavica kapta az 56. berlini filmfesztivál (Berlinale) fõdíját, az Arany Medvét szombaton este. A bosznia-hercegovinai rendező koprodukcióban – osztrák, német és horvát közreműködéssel – készítette el művét, amely a jugoszláviai polgárháború után játszódik.
Hírek
Alain Delon francia filmsztár három híres filmjét, köztük A párduc címűt vetítik a Francia Intézetben február 22-től 24-ig. Balla Borbála, az intézet sajtótitkára elmondta: abból az alkalomból tűzték műsorra a filmeket, hogy a sztár lesz az idei magyar operabál díszvendége. Az operabált február 25-én tartják.
Hírek
Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember, s még sok-sok kiváló film alkotója a katinyi erdőben történt mészárlásról forgat filmet. A szovjetek 1940-ben lengyel tiszteket végeztek ki a Szmolenszk melletti Katinyban, s ezt később megpróbálták a Szovjetuniót lerohanó németek nyakába varrni. Wajda édesapja is az áldozatok között volt.
Hírek
Március elején mutatják be a mozikban a PiROSSZka – A jó, a rossz, a farkas, MEGAnagyi című animációs családi filmet, amely a Piroska és a farkas című történeten alapul, ám ott kezdődik, ahol a Grimm-mese véget ér… Egészen új csavarokat látunk, ahol egyik szereplő sem az, aminek látszik… A meglepő fordulatokban és fantasztikus humorban bővelkedő filmet kicsik és nagyok egyaránt garantáltan élvezhetik.
Hírek
Nora Cotterelle (Emanuelle Devos) elegáns, gyönyörű nő, aki egy művészeti galéria vezetője, éppen közelgő esküvőjére készül, s úgy tűnik, végre megtalálta a hozzá illő férfit. Közben Ismael Vuillard (Mathieu Amalric), Nora egykori szeretőjének kálváriáját ismerhetjük meg, aki tévedésből a pszichiátriára kerül, ahonnan az őt kezelő pszichiáternő (Catherine Deneuve) segítségével próbál kiszabadulni.
Hírek
A gyönyörű és okos Catherine (Gwyneth Paltrow), aki éveket töltött azzal, hogy gondját viselje Robertnek (Anthony Hopkins), ragyogó szellemű, de labilis apjának, a zseniális matematikusnak, aki a lány 27. születésnapján hirtelen meghal. A lány egyedül marad tehát az óriási házban a fájdalmával, apja 103 jegyzetfüzetével, és a kérdéssel: mit is kezdjen most önmagával.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ