Hírek
Hat kategóriában lehet majd nyerő pontosan egy hónap múlva, azaz 2006. február 19-én Londonban, a Brit Filmakadémia díjainak kiosztásakor a Jane Austen azonos című regényéből készült legújabb filmadaptáció, a Büszkeség és balítélet, melyet 2006. február 2-ától játszanak majd a magyarországi filmszínházak.
Hírek
Szász Anna: Aki zsidónak vallotta magát önéletrajzi ihletésű, és Váltó-Ház című kötetét mutatják be pénteken a Centrál kávéházban. Láng József, a decemberben megjelent két kötet kiadójának igazgatója elmondta: az életrajzi mű Szász Anna vallomásait, visszaemlékezéseit és esszéinek gyűjteményét tartalmazza, amelyekben a tárgyilagosan, elfogultságtól mentesen mesél az 1944-45-ös zsidóüldözésről, amely ifjúkorának meghatározó élménye volt.
Hírek
Jelentős és sokszínű magyar részvétellel kezdődik el hamarosan a 17. Trieszti Filmfesztivál, a közép-európai régió filmművészetének szentelt mustra. Mészáros Márta A temetetlen halott című alkotásának várva-várt itáliai bemutatójára január 19-én, a fesztivál első napján kerül sor.
Hírek
A budapesti Cervantes Intézet „Irodalom a filmvásznon: tükörkép és árnyék" című sorozatával az irodalom és a kinematográfia közötti erős köteléket kívánja szemléltetni. A hét vetítendő spanyol film alapanyagául szolgáló öt regény és két színdarab szerzői a spanyol irodalom nagy alakjai.
Hírek
Január 16-án Los Angelesben 63. alkalommal adják át az Oscar-díj előfutárának is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíjakat.
Hírek
Fernando Meirelles, az Isten városa című film Oscar-díjra jelölt rendezője lebilincselően izgalmas új filmmel lép a közönség elé. A kétszeres Oscar-jelölt Ralph Fiennes és Rachel Weisz játssza a főszerepet Az elszánt diplomata című romantikus thrillerben, amelyet John le Carré azonos című regényéből Jeffrey Caine adaptált filmre.
Hírek
A kulturális tárca a választások előtt nem tervezi az ismét független alappá alakult Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumi rendszerének reformját - mondta Bozóki András szakminiszter az NKA keddi tisztújító ünnepsége előtti sajtótájékoztatón.
Hírek
John Stewart, a híres amerikai komikus fogja vezetni az Oscar-díjátadó gálát Los Angelesben március 5-én - jelentette az amerikai filmakadémia. Az Egyesült Államok szerte népszerű 43 éves Stewart először vezeti majd a filmvilág legrangosabb kitüntetési ünnepségét. A komikusnak nem új a feladat, mert házigazda volt a Grammy zenei díjak átadásán 2001-ben és 2002-ben.
Hírek
A szerelmek és félreértések eme klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliában bontakozik ki. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.
Hírek
A Szerelemre hangolva című film kínai rendezője, Wong Kar Wai lesz a május 17 és 28- között megrendezésre kerülő 59. Cannes-i Fesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be szerdán az egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztivál szervezői.
Hírek
Új orosz és korábban egyáltalán nem vagy ritkán játszott szovjet alkotások mellett kazah, azerbajdzsáni, fehérorosz és grúz műveket is bemutatnak a pénteken nyíló orosz filmhéten a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte kedden Fejes Katalin sajtóreferens
Hírek
Formabontó animációs filmet játszanak a mozik január 5-től: a 2005-ös Titanic Filmfesztiválon a közönség szavazatát elnyerő Zsinóron című film látványos mese, amelyet marionettek adnak elő.
Hírek
Jövőre összesen 311, egész estét betöltő filmet szándékoznak benevezni a „legjobb film" kategóriában Oscar-díjra. Harminckét év óta először fordul elő, hogy háromszáznál több film pályázik erre a címre - közölte szerdán a Filmművészetek és Tudományok Akadémiája Los Angelesben.
Hírek
Mindenképpen erősíteni kell a magyar és az európai filmgyártás kapcsolatát, ezt szolgálja, hogy a 37. Magyar Filmszemlén újdonságként külföldi szakember is részt vesz a játékfilmes zsűriben - mondta Janisch Attila, a szemletanács elnöke. A filmrendező egyelőre nem árulta el, hogy melyik külföldi szakembert hívták meg a játékfilmeket bíráló bizottságba, de hangsúlyozta, hogy a külföldi jelenléttel a magyar filmélet legrangosabb eseményének hitelét szándékoznak erősíteni.
Hírek
Január 19-től 29-ig, huszonötödik alkalommal rendezik meg az Egyesült Államokban a független filmek legnagyobb seregszemléjét, Sundance Filmfesztivált. Ezúttal magyar film, Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje is szerepel a versenyprogramban.
Hírek
Idén is ingyenes éjszakai mozizással ünnepli a Magyar Kultúra Napját a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház; az ünnep alkalmából a főváros több kerületében színes műsorok, könyvbemutatók várják az érdeklődőket a hét végén.
Hírek
Magyar Kulturális Fesztivál kezdődik az indiai Delhiben. A Bartók-jubileum köré szerveződött két hónapos rendezvényt Bozóki András kulturális miniszter vasárnap este nyitja meg - tájékoztatott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM)
Hírek
Bár a moziba járók száma tíz százalékkal csökkent tavaly Franciaországban, a 2005-ben forgatott 220 francia film rekordteljesítmény az ország filmgyártásának történetében - derült ki a francia filmintézetnek (CNC) a héten nyilvánosságra hozott adataiból.
Hírek
Száznégy alkotás indul a 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában - közölte kedden Naszály György sajtófőnök. A január 31-től és február 7-ig tartó filmes mustrán játékfilm kategóriában huszonnégy, 35 mm-es filmre és elektronikára készült alkotás kerül versenybe a nevezett harminchétből.
Hírek
2006. február 9-és 19-között az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Gabriella lesz a magyar Shooting Star. A European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött rendezvényen Európa legígéretesebb színésztehetségei kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozhassanak a filmszakma nemzetközi képviselőinek. Az Európai Unió MEDIA Plus Programja által támogatott 1998-as alapítású program évről-évre mintegy húsz ifjú színésztehetségre irányítja a reflektorfényt a berlini filmfesztiválon.
Hírek
A kubai titkosszolgálat utasítására gyilkolta meg Lee Harvey Oswald John Kennedy elnököt 1963. november 22-én Dallasban - legalábbis ezt állítja dokumentumfilmjében Wilfried Huissman. A német baloldali filmes alkotását péntek este mutatja be az ARD német közszolgálati tévécsatorna.
Hírek
A Brokeback Mountain című, Ang Lee rendezte, Golden Globe díjra esélyes filmet a hollywoodi producerek és forgatókönyvírók is jelölték saját díjaikra szerdán. A két homoszexuális cowboy szerelmi drámája ezzel tovább növelte esélyeit, hogy több Oscar-díjra is jelöljék - vélekedett a szaksajtó.
Hírek
Ingyenes művészeti ismeretterjesztő előadássorozat indul januárban az Aranytíz Művelődési Központban. Mivel a közművelődési intézményekben számos művészeti eseményt kell a programszervezőknek létrehozniuk, amelyhez széleskörű művészeti ismeretre lenne szükségük. Azonban a művelődésszervezők képzésében ez a szakterület nem igazán jelenik meg, ezért indult el ez a kezdeményezés az Aranytíz Művelődési Központban a Budapesti Népművelők Egyesülete ifjúsági és pályakezdő tagozat szervezésében.
Hírek
Külföldi díjakban és elismerésekben gazdag évet hagyott maga mögött a magyar film. A 2005-ös évben 104 külföldi trófea és 8 életműdíj öregbítette a magyar filmalkotók jóhírét világszerte, és ékesíti majd a 2005-ös Filmévkönyv fesztiválszerepléseket és díjakat taglaló fejezetét.
Hírek
Január 3-án lesz ötvenéves Mel Gibson Oscar-díjas amerikai-ausztrál színész, rendező, producer. Mel Columcille Gerard Gibson 1956-ban a New York állambeli Peeksill kisvárosban ausztrál anya és amerikai apa 11 gyermeke közül a hatodikként született. Tizenkét éves volt, amikor vasutas apja elvesztette munkáját, s a család Ausztráliába települt át. (A döntésben szerepet játszott az is, hogy a vietnami háború idején a szülők féltették fiaikat a besorozástól.)
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Indán közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ