Hírek
Koltai Lajos amerikai filmet rendez májustól; az operatőr-rendezőt a Sorstalanság sikeres tengerentúli fogadtatása után valósággal bombázták forgatókönyvekkel - mondta el a produkcióról New Yorkban tárgyaló rendező felesége szerdán. Az amerikai írónő regénye egy anyáról és két lányáról, a halálán levő anya beteljesületlen szerelméről, egy 40 évvel korábbi történet felidézéséről szól.
Hírek
A „Bipolar német-magyar kulturális együttműködések” Program 2006. március 31-ig várja olyan német és magyar alkotók, kulturális szervezetek és intézmények pályázatait, amelyek kortárs művészeti és kulturális projekteket kívánnak együtt megvalósítani. A projektek támogatására 2 millió euró áll rendelkezésre. A támogatás a 2006/2007-es kulturális évadban használható fel.
Hírek
Az amerikai George Clooney Oscar-díjra is jelölt filmje, a Jó éjt és sok szerencsét (Good Night, Good Luck) kapta a berlini filmfesztiválon minden évben megrendezett gála, a Cinema for Peace (Mozi a Békéért) díját, "az év legértékesebb filmjének járó díjat".
Hírek
Meggyőzte az amerikai mozilátogatókat A rózsaszín párduc című film gyémántrablókat üldöző Clouseau felügyelőjének szerepében Steve Martin alakítása: a Peter Sellers főszereplésével 1963-ban játszott legendás vígjáték felújítása az első hétvégén (18,2 millió eurónak megfelelő) 21,7 millió dollárt hozott a konyhára - vált ismeretessé a vasárnap közölt, nem végleges adatok szerint.
Hírek
Hatvanöt éves korában elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa (Jaws) című regény írója, amelyből Steven Spielberg A cápa című nagysikerű filmet forgatta. Az írót a New Jersey állambeli princetowni otthonában érte a halál, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett – közölte vasárnap éjjel felesége, Wendy Benchley.
Hírek
Több ezer könyv, folyóirat, videó és DVD, külön folyóirat-olvasó és gyereksarok is várja februártól az angolul tanuló fiatalokat a brit kulturális intézet, a British Council Információs Központjában, amely nemcsak külsőleg, de szolgáltatásaiban is kínál újdonságokat.
Hírek
Alkotóművészeti köztestület létrehozásának szükségességét vetették fel a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) vezetői csütörtökön, Budapesten.
Hírek
Steven Spielberg amerikai filmrendező azt szeretné, ha a téli olimpiához kapcsolódva ünnepséget rendeznének Torinóban az 1972-es müncheni olimpia idején elkövetett terrorakció emlékére. Mint a La Stampa című torinói újság szerdán beszámolt róla, a világhírű rendező elképzelése szerint az olasz nagyváros zsidó hitközsége szervezhetné a megemlékezést.
Hírek
Díjkiosztó ünnepséggel zárult a 37. Magyar Filmszemle kedd este a budapesti Millenáris Teátrumban. Pálfi Györgynek, a szemle játékfilmes fődíjasának a nemzetközi zsűri által odaítélt elismerést Bozóki András kulturális miniszter nyújtotta át.
Hírek
A Fehér tenyér című játékfilm nyerte el a 37. Magyar Filmszemle közönségdíját - tették közzé a szavazás lezárulta után a szemle hivatalos honlapján, kedden. Hajdu Szabolcs(képünkön) filmje szoros versenyben szerezte meg az első helyet Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása előtt. A harmadik Pálfi György Taxidermiája lett.
Hírek
Tarr Béla márciusban folytatja új filmje, A londoni férfi forgatását - erről a filmrendező hétfőn beszélt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Téni Gábor producerrel közösen kezdett sajtótájékoztatót a forgatás körülményeiről, de a tájékoztatót néhány perc után abba kellett hagyniuk a Mammut bevásárlóközpontban elrendelt bombariadó miatt.
Hírek
Grind (Darálás) címmel kétszer egyórás horrorfilm elkészítésébe vágták közösen véres fejszéjüket a Kill Bill és a Sin City rendezői. Quentin Tarantino slasher, azaz kaszabolós típusú horrorfilmjének címe Death Proof lesz, Robert Rodriguez pedig Planet Terror címmel forgat zombitörténetet.
Hírek
A La Stampa című torinói lap értesülése szerint március 24-én, két héttel az olaszországi parlamenti választások előtt mutatják be Nanni Moretti új filmjét, amelyben – több más alkotásához hasonlóan – Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt támadja.
Hírek
Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember, s még sok-sok kiváló film alkotója a katinyi erdőben történt mészárlásról forgat filmet. A szovjetek 1940-ben lengyel tiszteket végeztek ki a Szmolenszk melletti Katinyban, s ezt később megpróbálták a Szovjetuniót lerohanó németek nyakába varrni. Wajda édesapja is az áldozatok között volt.
Hírek
Március elején mutatják be a mozikban a PiROSSZka – A jó, a rossz, a farkas, MEGAnagyi című animációs családi filmet, amely a Piroska és a farkas című történeten alapul, ám ott kezdődik, ahol a Grimm-mese véget ér… Egészen új csavarokat látunk, ahol egyik szereplő sem az, aminek látszik… A meglepő fordulatokban és fantasztikus humorban bővelkedő filmet kicsik és nagyok egyaránt garantáltan élvezhetik.
Hírek
Nora Cotterelle (Emanuelle Devos) elegáns, gyönyörű nő, aki egy művészeti galéria vezetője, éppen közelgő esküvőjére készül, s úgy tűnik, végre megtalálta a hozzá illő férfit. Közben Ismael Vuillard (Mathieu Amalric), Nora egykori szeretőjének kálváriáját ismerhetjük meg, aki tévedésből a pszichiátriára kerül, ahonnan az őt kezelő pszichiáternő (Catherine Deneuve) segítségével próbál kiszabadulni.
Hírek
A gyönyörű és okos Catherine (Gwyneth Paltrow), aki éveket töltött azzal, hogy gondját viselje Robertnek (Anthony Hopkins), ragyogó szellemű, de labilis apjának, a zseniális matematikusnak, aki a lány 27. születésnapján hirtelen meghal. A lány egyedül marad tehát az óriási házban a fájdalmával, apja 103 jegyzetfüzetével, és a kérdéssel: mit is kezdjen most önmagával.
Hírek
Az új termésből nem válogattak be ugyan magyar filmet az 56. berlini filmfesztivál (Berlinale) programjába, néhány magyar vonatkozása mégis van az egy hét múlva záruló mustrának. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Retrospektive tematikus sorozat szerkesztői az idén nagy női sztárok, s nem mellesleg nagyon szép nők filmjeiből állították össze sorozatukat Álomasszonyok címmel, s ebben látható Fábri Zoltán 1955-ös Körhintája, Törőcsik Mari diadalmas debütálása.
Hírek
Tom Hanks, az egyik legnépszerűbb amerikai színész játszik majd abban a komédiában, amelyet az a Nia Vardalos írt, aki a világsikert aratott és Magyarországon a Bazi nagy görög lagzi címmel vetített film forgatókönyvét is készítette - adta hírül legutóbbi számában a Variety című szaklap.
Hírek
Az idei Golden Globe - életműdíjas Sir Anthony Hopkins új filmjében Új-Zélandról az Egyesült Államokba utazik, hogy öreg Indián motorjával egy gyorsulási versenyen vegyen részt. Burt Munro igaz történetéből Roger Donaldson rendezett mozifilmet. A Dr. Hannibal Lectert megformáló wales-i színészfejedelem egy interjúban elmondta, hogy hasonlóan látta a világot, mint Munro, amikor harminc évvel ezelőtt először New Yorkba érkezett.
Hírek
A frissen elvált, 37 éves Rafi (Uma Thurman- Kill Bill 1. és Kill Bill 2.; Ponyvaregény), aki a divat világának kifinomult, magasabb szféráiban mozgó, katolikus, ám vallását nem gyakorló fényképész-producer, egy szép napon megismerkedik Daviddel (Bryan Greenberg - Tuti gimi), a 23 éves zsidó származású szobafestővel. Egy szempillantás alatt egymásba szeretnek. David és Rafi előtt nagy feladat áll: nemcsak a köztük lévő 14 év korkülönbséggel kell megküzdeniük, hanem az egész addigi életük és társadalmi hátterük közötti óriási szakadékkal, valamint David hagyománytisztelő anyjának elvárásaival is.
Hírek
Pálfi György új filmjének, a szakmát és a közönséget is megosztó Taxidermiának ítélte oda a fődíjat a nemzetközi játékfilmes zsűri a 37. Magyar Filmszemlén. Az indoklás szerint a Taxidermia innovatív és elgondolkodtató film, sikeresen mutatja be világunkról alkotott fiatalos és fantáziagazdag látomását, amelyet kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelez. A film alapjául Parti Nagy Lajos novellái szolgáltak, az operatőr Pohárnok Gergely.
Hírek
Az idei, 37. Magyar Filmszemle a játékfilmek tekintetében jobb volt a tavalyinál, több kiemelkedő alkotást mutattak be és kiegyenlítettebb volt a mezőny - mondta a diákfilmes zsűri keddi sajtótájékoztatóján Teszler Tamás elnök. A játékfilmes diákzsűri koordinátora ugyanakkor sajnálja, hogy műfaji szempontból gyökeres változásokat nem észlelt, a legtöbben a „csináljunk vígjátékot" törekvésben gondolkodnak.
Hírek
Változatlanul a Márai Sándor regénye alapján forgatott, A gyertyák csonkig égnek című alkotás a legnépszerűbb a játékfilmek között a 37. Magyar Filmszemlén - közölte hétfőn a szervezőbizottság.
Hírek
A Sorstalanság érvénytelenítheti azokat a nézeteket, amelyek szerint a Steven Spielberg rendezte Schindler Listája, a Roman Polanski által készített A zongorista és a Tim Blake Nelson jegyezte A szürke zóna című film után bármilyen új kísérlet a Holokauszt borzalmának lefestésére eleve kudarcra van ítélve - olvasható a kanadai The Globe and Mail című lap filmkritikájában Koltai Lajos filmjéről.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ