Hírek
Mundruczó Kornél Johanna, Báthory Orsolya Antik és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása nyert díjat a hétvégén véget ért nemzetközi filmfesztiválokon Franciaországban és Portugáliában.
Hírek
Az indiai játékfilmek negyvenéves tilalmának vetett véget Pakisztán a közelmúltban; a lépéstől paradox módon a helyi filmipar fellendülését várják.
Hírek
Nyolcvanöt éve, 1921. április 16-án született Londonban Peter Ustinov Oscar-díjas angol színész.
Hírek
Az utolsó pszichológiai csatában, amelyet Szent Ilona szigetének angol kormányzója ellen vívott, Napóleonnak volt egy szövetségese: Elisabeth Balcombe, a Kelet-Indiai Társaság hivatalnokának a lánya.
Hírek
Oliver Stone World Trade Center címmel elsőként forgatott filmet a New York-i ikertornyokat romba döntő merényletekről, de az alkotás ellen a Paramount stúdióhoz intézett levélben tiltakozott két áldozat özvegye.
Hírek
Bree, lánykori nevén Stanley transzszexuális. Hosszú évek óta magányosan él Los Angeles-ben, és arra készül, hogy teljes értékű nővé váljon. Már csak egy hét, és az utolsó műtéten is túl lesz, férfiteste végérvényesen nőivé változhat. Ám egy váratlan telefonhívás nem csak a műtét idejét teszi kétségessé, hanem az egész életét a feje tetejére állítja.
Hírek
Antoine-t Tangerbe küldik, hogy egy építkezést felügyeljen. Ott találkozik Cécile-lel... Harminc évvel ezelőtt szerelmesek voltak, szakítottak, és azóta nem látták egymást.
Hírek
Először mutatják be Törökországban az oszmán birodalomnak az örmények elleni népirtásáról szóló, emiatt nagyon kényes témát feldolgozó Ararát című játékfilmet.
Hírek
A balhés, lógos Paul barátja, Alexandre nyakára költözik, akit bele is rángat zűrös ügyeibe. Paul-t kétes múltja szorongatja és nincs más választása, mint egyetlen barátját kihasználni. Alexandre rendezett élete totális káosszá válik, de a teljes összeomlás előtt Paul elhatározza, hogy mindent helyrehoz - így a tönkretett szerelmeket is...
Hírek
Párizs, '80-as évek, egy börtönből frissen szabadult férfit kidob a felesége. Elkeseredett haragjában megveri a nőt, majd kiugrik az ablakon három lánya szeme láttára.
Hírek
Tom 28 éves és úgy látszik, élete rendeltetéseként követi apja nyomdokait az ingatlanpiac laza, már-már brutális világába, mígnem egy véletlen találkozás felcsillantja előtte a reményt: belőle is lehet zongoraművész, mint édesanyja volt egykoron.
Hírek
Öt magyar filmet mutat be a 24. Uruguay-i Nemzetközi Filmfesztivál Montevideoban. Az Uruguay-i Filmközpont rendezvényének játékfilm versenyébe Vranik Roland Fekete kefe című filmje kapott meghívást. A rövidfilmes mezőnyben Keményffy Tamás Szerencsés ember és Tóth Barnabás Vonaton című alkotása kel versenyre.
Hírek
A fiatal homoszexuális fotós egy nap megtudja, gyógyíthatatlan rákja van. Az orvos azt mondja neki, kemoterápiával néhány hónappal meghosszabbíthatná életét, egyébként hetei vannak hátra. A fiú úgy dönt, nem ágyban fekve éli utolsó napjait. Lemond a kezelésről, és mindenki elől eltitkolja betegségét.
Hírek
Április 20-tól 22-ig a legújabb cseh filmekből láthatnak válogatást az érdeklődők a Toldi Moziban. Az alábbiakban a Cseh Filmhétvége programját közöljük.
Hírek
A mozit mindig vonzotta a futball világa, sztárjainak élete, győzelmei, kudarcai. Születtek olyan híres drámai alkotások is e témában, mint a Két félidő a pokolban, a Tombol a hold, vagy A kapus félelme a 11-esnél. Néhány héttel a világbajnokság előtt lehetetlen nem észrevenni, hogy ez az érdeklődés most fokozottabb mértékben nyilvánul meg.
Hírek
Casablanca, az érettségi évében.A gondtalan marokkói aranyifjú élet és minden velejárója: autóversenyek, barátságok, zene, alkohol, de persze az első szerelmek és a felnőtté válás problémái is...
Hírek
Alain Getty, a kiváló fiatal mérnök és felesége Benedicte másik városba költöznek, Alain munkahelyi áthelyezése miatt. Egy este meghívják Alain új főnökét és feleségét vacsorára. A két pár közötti különbség nem is lehetne ennél élesebb: egyfelől a fiatal mintapár, másfelől pedig az utálat és harag által mérgezett kapcsolatban élő házaspár.
Hírek
Az Afrikai szeretők, az Ulpius-ház Könyvkiadónál két éve magyarul is megjelent bestsellerből készült film bemutatójára április 24. és 26. között Magyarországra érkezik a könyv írónője, Corinne Hofmann.
Hírek
Igazi kuriózumokkal fog szolgálni az Odeon az elkövetkező hónapokban: elsőként még ebben a hónapban, 27-én kerül a mozikba Wong Kar-wai második, 1991-ben készült filmje, a Vadító szép napok. A Leslie Cheung, Maggie Cheung és Andy Lau főszereplésével forgatott mű a rendező szerint a Szerelemre hangolva és a 2046 című alkotásokkal alkot egy különleges trilógiát.
Hírek
Az alábbiakban a budapesti Francia Intézet április 20- tól 27-ig tartó kulturális programjait közöljük.
Hírek
Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című filmjét díjjal ismerte el a zsűri a kedd este véget ért wiesbadeni seregszemlén. A közép- és kelet-európai filmművészetnek szentelt „goEast!” fesztiválon a Német Külügyminisztérium által felajánlott díjat nyerte el Hajnóczy Péter kisregényének mozgókép átirata.
Hírek
Április végéig látható a párizsi filmmúzeumban (Cinémathéque) az kiállítás, amelyet Pedro Almodóvar spanyol rendező életének és művének szenteltek. Serge Toubiana, az intézmény igazgatója az El País című spanyol napilapnak elmondta, hogy a La Mancha-i filmest nemcsak mint rendezőt, hanem mint a jelenkor nagy művészét is be akarják mutatni.
Hírek
Kenyeres Bálint alkotása a Syracuse-i filmfesztiválon is elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó trófeát.
Hírek
A legjobb rövidfilm díjával tüntették ki a Before Dawn című alkotást a hétvégén véget ért milánói filmfesztiválon. A film rendezője, Kenyeres Bálint a díjátadó ünnepségen személyesen vette át az elismerést.
Hírek
Michael Haneke filmdrámája, a Rejtély (Caché) kapta a legjobb osztrák filmnek járó Diagonál Nagydíjat Grazban, az osztrák filmművészet ezévi ünnepségén.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ