Hírek
A budapesti Cervantes Intézet „Irodalom a filmvásznon: tükörkép és árnyék" című sorozatával az irodalom és a kinematográfia közötti erős köteléket kívánja szemléltetni. A hét vetítendő spanyol film alapanyagául szolgáló öt regény és két színdarab szerzői a spanyol irodalom nagy alakjai.
Hírek
Január 16-án Los Angelesben 63. alkalommal adják át az Oscar-díj előfutárának is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíjakat.
Hírek
Fernando Meirelles, az Isten városa című film Oscar-díjra jelölt rendezője lebilincselően izgalmas új filmmel lép a közönség elé. A kétszeres Oscar-jelölt Ralph Fiennes és Rachel Weisz játssza a főszerepet Az elszánt diplomata című romantikus thrillerben, amelyet John le Carré azonos című regényéből Jeffrey Caine adaptált filmre.
Hírek
A kulturális tárca a választások előtt nem tervezi az ismét független alappá alakult Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumi rendszerének reformját - mondta Bozóki András szakminiszter az NKA keddi tisztújító ünnepsége előtti sajtótájékoztatón.
Hírek
John Stewart, a híres amerikai komikus fogja vezetni az Oscar-díjátadó gálát Los Angelesben március 5-én - jelentette az amerikai filmakadémia. Az Egyesült Államok szerte népszerű 43 éves Stewart először vezeti majd a filmvilág legrangosabb kitüntetési ünnepségét. A komikusnak nem új a feladat, mert házigazda volt a Grammy zenei díjak átadásán 2001-ben és 2002-ben.
Hírek
A szerelmek és félreértések eme klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliában bontakozik ki. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.
Hírek
A Szerelemre hangolva című film kínai rendezője, Wong Kar Wai lesz a május 17 és 28- között megrendezésre kerülő 59. Cannes-i Fesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be szerdán az egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztivál szervezői.
Hírek
Új orosz és korábban egyáltalán nem vagy ritkán játszott szovjet alkotások mellett kazah, azerbajdzsáni, fehérorosz és grúz műveket is bemutatnak a pénteken nyíló orosz filmhéten a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte kedden Fejes Katalin sajtóreferens
Hírek
Formabontó animációs filmet játszanak a mozik január 5-től: a 2005-ös Titanic Filmfesztiválon a közönség szavazatát elnyerő Zsinóron című film látványos mese, amelyet marionettek adnak elő.
Hírek
Jövőre összesen 311, egész estét betöltő filmet szándékoznak benevezni a „legjobb film" kategóriában Oscar-díjra. Harminckét év óta először fordul elő, hogy háromszáznál több film pályázik erre a címre - közölte szerdán a Filmművészetek és Tudományok Akadémiája Los Angelesben.
Hírek
Brad Pitt és Angelina Jolie, az egyik legnépszerűbb hollywoodi filmsztárpár december 31-én oltár elé áll, adta hírül a Life and Style című amerikai magazin.
Hírek
Az államháztartási hiány lefaragására a francia külügyminisztérium külföldi kulturális intézetei költségvetésének öt százalékos csökkentését és tevékenységi körének átszervezését jelentette be.
Hírek
A rajongók nagy örömére megjelent végre DVD-n – a Mokép gondozásában – a Tarr Béla életmű három alkotása: A Családi tűzfészek, a Kárhozat és a Werckmeister harmóniák. Az alábbiakban a filmekről megjelent külföldi méltatásokból közlünk válogatást.
Hírek
Magyar Kulturális Fesztivál kezdődik az indiai Delhiben. A Bartók-jubileum köré szerveződött két hónapos rendezvényt Bozóki András kulturális miniszter vasárnap este nyitja meg - tájékoztatott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM)
Hírek
Bár a moziba járók száma tíz százalékkal csökkent tavaly Franciaországban, a 2005-ben forgatott 220 francia film rekordteljesítmény az ország filmgyártásának történetében - derült ki a francia filmintézetnek (CNC) a héten nyilvánosságra hozott adataiból.
Hírek
Száznégy alkotás indul a 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában - közölte kedden Naszály György sajtófőnök. A január 31-től és február 7-ig tartó filmes mustrán játékfilm kategóriában huszonnégy, 35 mm-es filmre és elektronikára készült alkotás kerül versenybe a nevezett harminchétből.
Hírek
2006. február 9-és 19-között az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Gabriella lesz a magyar Shooting Star. A European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött rendezvényen Európa legígéretesebb színésztehetségei kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozhassanak a filmszakma nemzetközi képviselőinek. Az Európai Unió MEDIA Plus Programja által támogatott 1998-as alapítású program évről-évre mintegy húsz ifjú színésztehetségre irányítja a reflektorfényt a berlini filmfesztiválon.
Hírek
A kubai titkosszolgálat utasítására gyilkolta meg Lee Harvey Oswald John Kennedy elnököt 1963. november 22-én Dallasban - legalábbis ezt állítja dokumentumfilmjében Wilfried Huissman. A német baloldali filmes alkotását péntek este mutatja be az ARD német közszolgálati tévécsatorna.
Hírek
A Brokeback Mountain című, Ang Lee rendezte, Golden Globe díjra esélyes filmet a hollywoodi producerek és forgatókönyvírók is jelölték saját díjaikra szerdán. A két homoszexuális cowboy szerelmi drámája ezzel tovább növelte esélyeit, hogy több Oscar-díjra is jelöljék - vélekedett a szaksajtó.
Hírek
Ingyenes művészeti ismeretterjesztő előadássorozat indul januárban az Aranytíz Művelődési Központban. Mivel a közművelődési intézményekben számos művészeti eseményt kell a programszervezőknek létrehozniuk, amelyhez széleskörű művészeti ismeretre lenne szükségük. Azonban a művelődésszervezők képzésében ez a szakterület nem igazán jelenik meg, ezért indult el ez a kezdeményezés az Aranytíz Művelődési Központban a Budapesti Népművelők Egyesülete ifjúsági és pályakezdő tagozat szervezésében.
Hírek
Külföldi díjakban és elismerésekben gazdag évet hagyott maga mögött a magyar film. A 2005-ös évben 104 külföldi trófea és 8 életműdíj öregbítette a magyar filmalkotók jóhírét világszerte, és ékesíti majd a 2005-ös Filmévkönyv fesztiválszerepléseket és díjakat taglaló fejezetét.
Hírek
Január 3-án lesz ötvenéves Mel Gibson Oscar-díjas amerikai-ausztrál színész, rendező, producer. Mel Columcille Gerard Gibson 1956-ban a New York állambeli Peeksill kisvárosban ausztrál anya és amerikai apa 11 gyermeke közül a hatodikként született. Tizenkét éves volt, amikor vasutas apja elvesztette munkáját, s a család Ausztráliába települt át. (A döntésben szerepet játszott az is, hogy a vietnami háború idején a szülők féltették fiaikat a besorozástól.)
Hírek
Meggyilkolt apját játssza az egyik színész, Guri Weinberg Steven Spielberg München című filmjében. A film arról szól, hogy az izraeli titkosszolgálat kommandója miképpen kutatja fel és likvidálja a palesztin terroristákat, akik izraeli sportolókat öltek meg az 1972-es müncheni olimpián. Guri Wienberg egy hónapos volt apja megölésekor.
Hírek
Bemutatásakor felháborodást váltott ki az a film, amelyet egy amerikai rendező készített japán gésákról kínai színésznőkkel, méghozzá mindkét érintett ázsiai országban.
Hírek
Szabó István filmje, a Rokonok nyitja meg a 37. Magyar Filmszemlét 2006. január 31-én - közölte Naszály György sajtófőnök. A február 7-ig tartó mustrának a helyszíne a Millenáris Park, a Mammut Mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Az egyetlen bűn, amelyet nem tudunk egymásnak megbocsátani – a véleménykülönbség."
Ralph Waldo Emerson
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ