Hírek
Hatvanöt éves korában elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa (Jaws) című regény írója, amelyből Steven Spielberg A cápa című nagysikerű filmet forgatta. Az írót a New Jersey állambeli princetowni otthonában érte a halál, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett – közölte vasárnap éjjel felesége, Wendy Benchley.
Hírek
Több ezer könyv, folyóirat, videó és DVD, külön folyóirat-olvasó és gyereksarok is várja februártól az angolul tanuló fiatalokat a brit kulturális intézet, a British Council Információs Központjában, amely nemcsak külsőleg, de szolgáltatásaiban is kínál újdonságokat.
Hírek
Alkotóművészeti köztestület létrehozásának szükségességét vetették fel a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) vezetői csütörtökön, Budapesten.
Hírek
Steven Spielberg amerikai filmrendező azt szeretné, ha a téli olimpiához kapcsolódva ünnepséget rendeznének Torinóban az 1972-es müncheni olimpia idején elkövetett terrorakció emlékére. Mint a La Stampa című torinói újság szerdán beszámolt róla, a világhírű rendező elképzelése szerint az olasz nagyváros zsidó hitközsége szervezhetné a megemlékezést.
Hírek
Díjkiosztó ünnepséggel zárult a 37. Magyar Filmszemle kedd este a budapesti Millenáris Teátrumban. Pálfi Györgynek, a szemle játékfilmes fődíjasának a nemzetközi zsűri által odaítélt elismerést Bozóki András kulturális miniszter nyújtotta át.
Hírek
A Fehér tenyér című játékfilm nyerte el a 37. Magyar Filmszemle közönségdíját - tették közzé a szavazás lezárulta után a szemle hivatalos honlapján, kedden. Hajdu Szabolcs(képünkön) filmje szoros versenyben szerezte meg az első helyet Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása előtt. A harmadik Pálfi György Taxidermiája lett.
Hírek
Tarr Béla márciusban folytatja új filmje, A londoni férfi forgatását - erről a filmrendező hétfőn beszélt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Téni Gábor producerrel közösen kezdett sajtótájékoztatót a forgatás körülményeiről, de a tájékoztatót néhány perc után abba kellett hagyniuk a Mammut bevásárlóközpontban elrendelt bombariadó miatt.
Hírek
Grind (Darálás) címmel kétszer egyórás horrorfilm elkészítésébe vágták közösen véres fejszéjüket a Kill Bill és a Sin City rendezői. Quentin Tarantino slasher, azaz kaszabolós típusú horrorfilmjének címe Death Proof lesz, Robert Rodriguez pedig Planet Terror címmel forgat zombitörténetet.
Hírek
A La Stampa című torinói lap értesülése szerint március 24-én, két héttel az olaszországi parlamenti választások előtt mutatják be Nanni Moretti új filmjét, amelyben – több más alkotásához hasonlóan – Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt támadja.
Hírek
Szabó István pénteken azt mondta, korábban nem volt meghatalmazása, hogy ügynökmúltjáról beszéljen; az Oscar-díjas filmrendező és egykori főiskolai osztálytársai közösen értékelték az 50 évvel korábban történteket a sajtónak. Szabó István kifejtette, egyetlen kérdést kap ismételten: miért nem tárta fel múltját 16 évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor. Most már világos - mondta - , ha akkor beszélt volna, ugyanezek a nevek és cselekmények kerültek volna terítékre, ez pedig III/III-as akció lett volna.
Hírek
Beszervezéséről és néhány évig tartó ügynöki tevékenységéről ír Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező az Élet Irodalom című hetilap pénteken utcára kerülő számában.
Hírek
Nagy sikert aratott Koltai Róbert Világszám című filmje a hét elején a Collegium Hungaricum Berlinben. Dr. Fehéri Gyíörgy, az intézmény munkatársa elmondta: még pótszékeket is vittek a terembe, mert nem fértek be az érdeklődők. A közönség hangosan kacagott a vetítés alatt és láthatólag nagyon jól érezte magát mindenki. A filmet magyar nyelven játszották, német felirattal.
Hírek
Február 1-jén jelenik meg az Odeon új, különleges kiadású DVD sorozatának, az Odeon Mozaiknak első darabja. A sziget foglya című film 1850-ben játszódik, egy Új-Fundland melletti, ám Franciaországhoz tartozó kis szigeten. Brutális, látszólag megmagyarázhatatlan indíttatású gyilkosság történik: két részeg férfi leszúr egy öregembert, állításuk szerint azért, mert el kellett dönteniük: „Nagy-e vagy kövér". Hamarosan megszületik az ítélet is: az egyik tettest fegyenctelepre száműzik, másikra pedig a guillotine vár. Ám hiába a verdikt, a szigeten nincs sem nyaktiló, sem hóhér - így a halálbüntetést sem lehet végrehajtani.
Hírek
Az új termésből nem válogattak be ugyan magyar filmet az 56. berlini filmfesztivál (Berlinale) programjába, néhány magyar vonatkozása mégis van az egy hét múlva záruló mustrának. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Retrospektive tematikus sorozat szerkesztői az idén nagy női sztárok, s nem mellesleg nagyon szép nők filmjeiből állították össze sorozatukat Álomasszonyok címmel, s ebben látható Fábri Zoltán 1955-ös Körhintája, Törőcsik Mari diadalmas debütálása.
Hírek
Tom Hanks, az egyik legnépszerűbb amerikai színész játszik majd abban a komédiában, amelyet az a Nia Vardalos írt, aki a világsikert aratott és Magyarországon a Bazi nagy görög lagzi címmel vetített film forgatókönyvét is készítette - adta hírül legutóbbi számában a Variety című szaklap.
Hírek
Az idei Golden Globe - életműdíjas Sir Anthony Hopkins új filmjében Új-Zélandról az Egyesült Államokba utazik, hogy öreg Indián motorjával egy gyorsulási versenyen vegyen részt. Burt Munro igaz történetéből Roger Donaldson rendezett mozifilmet. A Dr. Hannibal Lectert megformáló wales-i színészfejedelem egy interjúban elmondta, hogy hasonlóan látta a világot, mint Munro, amikor harminc évvel ezelőtt először New Yorkba érkezett.
Hírek
A frissen elvált, 37 éves Rafi (Uma Thurman- Kill Bill 1. és Kill Bill 2.; Ponyvaregény), aki a divat világának kifinomult, magasabb szféráiban mozgó, katolikus, ám vallását nem gyakorló fényképész-producer, egy szép napon megismerkedik Daviddel (Bryan Greenberg - Tuti gimi), a 23 éves zsidó származású szobafestővel. Egy szempillantás alatt egymásba szeretnek. David és Rafi előtt nagy feladat áll: nemcsak a köztük lévő 14 év korkülönbséggel kell megküzdeniük, hanem az egész addigi életük és társadalmi hátterük közötti óriási szakadékkal, valamint David hagyománytisztelő anyjának elvárásaival is.
Hírek
Pálfi György új filmjének, a szakmát és a közönséget is megosztó Taxidermiának ítélte oda a fődíjat a nemzetközi játékfilmes zsűri a 37. Magyar Filmszemlén. Az indoklás szerint a Taxidermia innovatív és elgondolkodtató film, sikeresen mutatja be világunkról alkotott fiatalos és fantáziagazdag látomását, amelyet kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelez. A film alapjául Parti Nagy Lajos novellái szolgáltak, az operatőr Pohárnok Gergely.
Hírek
Az idei, 37. Magyar Filmszemle a játékfilmek tekintetében jobb volt a tavalyinál, több kiemelkedő alkotást mutattak be és kiegyenlítettebb volt a mezőny - mondta a diákfilmes zsűri keddi sajtótájékoztatóján Teszler Tamás elnök. A játékfilmes diákzsűri koordinátora ugyanakkor sajnálja, hogy műfaji szempontból gyökeres változásokat nem észlelt, a legtöbben a „csináljunk vígjátékot" törekvésben gondolkodnak.
Hírek
Változatlanul a Márai Sándor regénye alapján forgatott, A gyertyák csonkig égnek című alkotás a legnépszerűbb a játékfilmek között a 37. Magyar Filmszemlén - közölte hétfőn a szervezőbizottság.
Hírek
A Sorstalanság érvénytelenítheti azokat a nézeteket, amelyek szerint a Steven Spielberg rendezte Schindler Listája, a Roman Polanski által készített A zongorista és a Tim Blake Nelson jegyezte A szürke zóna című film után bármilyen új kísérlet a Holokauszt borzalmának lefestésére eleve kudarcra van ítélve - olvasható a kanadai The Globe and Mail című lap filmkritikájában Koltai Lajos filmjéről.
Hírek
A március 5-i Oscar-díj átadási ceremónia előkészületeinek keretében február 10-től kiállításon mutatják be az idei trófeákat a hollywoodi Kodak-színházban, ahol az ünnepségre majd sor kerül: a látogatók kézbe is vehetik a szobrocskákat.
Hírek
Szabó István új filmje, a Rokonok a tervezettnél egy hónappal korábban, már jövő csütörtökön a mozikba kerül - tájékoztatott Ádám Bernadett, a forgalmazó Intercom sajtófőnöke. Az Intercom azért döntött így, mert óriási érdeklődés tapasztalható a Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült alkotás iránt.
Hírek
A februárban mozikba került Sorstalanságra majdnem 450 ezren voltak kíváncsiak, a jegybevétel 265 millió forint volt. A 33 kópiával forgalmazott filmet 6.666 előadáson láthatták a nézők. Az Egy szoknya, egy nadrágot, Gyöngyössy Bence filmjét 254 ezren látták, ez 226 millió forintos bevételt eredményezett. Az októberben forgalomba került vígjátékot - amely az idei filmszemle versenyprogramjában is szerepel - szintén 33 kópiával, de a Sorstalanságnál többször vetítették, az előadások száma meghaladta a 7.700-at.
Hírek
Az Academy Award díjas Ang Lee egy epikus amerikai szerelmi történettel, a Túl a barátságon-nal (Brokeback Mountain) nyerte el a 2005. évi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díját a Legjobb Film kategóriában. A filmet a Pulitzer díjas Annie Proulx elbeszélését átdolgozva írta a szintén Pulitzer díjas Larry McMurtry és Diana Ossana.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ