Hírek
Az Academy Award díjas Ang Lee egy epikus amerikai szerelmi történettel, a Túl a barátságon-nal (Brokeback Mountain) nyerte el a 2005. évi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díját a Legjobb Film kategóriában. A filmet a Pulitzer díjas Annie Proulx elbeszélését átdolgozva írta a szintén Pulitzer díjas Larry McMurtry és Diana Ossana.
Hírek
A leleplezés, hogy Szabó István filmrendező 1957-től a hatvanas évek elejéig beszámolókat írt a belső elhárításnak tanárairól és diáktársairól, Magyarországon olyan robbanóerővel bír, mintha Németországban az válna ismertté, hogy Günter Grass író az amerikai hírszerzésnek, a CIA-nek dolgozott - írta kedden a berlini Die Welt.
Hírek
Tom Cruise ép bőrrel úszta meg a marslakók támadását, de nem kerülhette el végzetét az anti-Oscarnak mondható Arany Málna-díj alapítványával szemben. Az amerikai sztárszínész ugyanis egyike az Arany Málna idei jelöltjeinek a „legrosszabb színész" kategóriájában. Cruise Will Ferrellel, Jamie Kennedy-vel, Dwayne Johnsonnal és Rob Schneiderrel vetekedhet a címért, amelyet egy 700 fős szavazó testület voksai alapján ítélnek oda.
Hírek
A nagy érdeklődésre tekintettel máris tíz pótelőadással bővül a 37. Magyar Filmszemle műsora - közölte a szemle sajtóirodája. A pótelőadásokkal mind a 460, programban szereplő filmre kapható jegy.
Hírek
A magyar szellemi élet száznál több képviselője biztosította támogatásáról Szabó István filmrendezőt, akinek 1956 utáni ügynöki tevékenységét az Élet és Irodalom hozta nyilvánosságra legutóbbi számában.
Hírek
Sok gyermek sokba kerül, gondolták a Varázsdada című film producerei, ezért „csak" hét gyermeke van a főszereplő édesapának. Az eredeti angol meseregényben 35 vásott gyermek keseríti meg szülei életét, míg a varázsdada be nem toppan. Emma Thompsonnak - aki forgatókönyvírója és szereplője is a filmnek - el kellett fogadnia a producerek véleményét, akik azt mondták: nem hajlandók ennyi gyermeket foglalkoztatni, mert egekbe szöknének a költségek.
Hírek
Január 30-án jelentik be Los Angelesben a legrosszabb filmeknek járó „kitüntetés", az Arany Málna idei jelöltjeinek listáját. A szerény kezdet után - az első díjkiosztóra szűk baráti körben, az alapító nappalijában került sor - az immár huszonhat éves Arany Málna ismert, a legnagyobb televíziók és hírügynökségek, lapok által is figyelemmel kísért eseménnyé vált. Becslések szerint világszerte mintegy egymilliárd ember értesül arról, melyek is voltak a legkínosabb momentumok az előző év filmtermésében.
Hírek
Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje elismerő oklevelet nyert a tegnap véget ért 17. Trieszti Filmfesztiválon.A nemzetközi zsűri „a szigorú szerkezetű egyetlen snittből álló alkotás egyedülálló atmoszférateremtő erejét” hangsúlyozta indoklásában. A tegnap esti díjátadó ünnepségen Muhi András (Inforg Stúdió), a film producere személyesen vette át az oklevelet.
Hírek
Élet és Irodalom című hetilap írása szerint az Oscar-díjas magyar filmrendező, Szabó István fiatalon titkosügynök volt. Mint az újság pénteken utcára kerülő számában olvasható - a lapot az ÉS csütörtökön juttatta el az MTI-hez -, Gervai András történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett több hónapos kutatás után azonosította a Képesi Endre fedőnevű ügynököt.
Hírek
A franciaországi Angers-ban január 20-től 29-ig rendezik meg az európai első- és második filmek fesztiválját a „Premiers Plans”-t. A fiatal filmkészítők nemzetközi seregszemléjén idén 52 film mutatkozhat be a rendezvény közel 70000 nézőjének. A rövidfilmversenybe Kenyeres Bálint Before Dawn-ja, míg a film főiskolások versenyébe Kocsis Ágnes A vírus című munkája kapott meghívást. Tóth Barnabás Kiállítás című rövidfilmjét a fesztivál információs programja tűzi műsorra.
Hírek
Agárdy Gábor színművészt, Dargay Attila(képünkön) animációs filmrendezőt, György István filmrendezőt és Szalontai Árpádné naplóvezetőt tüntetik ki életműdíjjal a 37. Magyar Filmszemlén, a Magyar Mozgókép Mestere elismerést Nepp József rajzilmrendező veheti át.
Hírek
Mindenképpen erősíteni kell a magyar és az európai filmgyártás kapcsolatát, ezt szolgálja, hogy a 37. Magyar Filmszemlén újdonságként külföldi szakember is részt vesz a játékfilmes zsűriben - mondta Janisch Attila, a szemletanács elnöke. A filmrendező egyelőre nem árulta el, hogy melyik külföldi szakembert hívták meg a játékfilmeket bíráló bizottságba, de hangsúlyozta, hogy a külföldi jelenléttel a magyar filmélet legrangosabb eseményének hitelét szándékoznak erősíteni.
Hírek
Január 19-től 29-ig, huszonötödik alkalommal rendezik meg az Egyesült Államokban a független filmek legnagyobb seregszemléjét, Sundance Filmfesztivált. Ezúttal magyar film, Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje is szerepel a versenyprogramban.
Hírek
Február 1-jén jelenik meg az Odeon új, különleges kiadású DVD sorozatának, az Odeon Mozaiknak első darabja. A sziget foglya című film 1850-ben játszódik, egy Új-Fundland melletti, ám Franciaországhoz tartozó kis szigeten. Brutális, látszólag megmagyarázhatatlan indíttatású gyilkosság történik: két részeg férfi leszúr egy öregembert, állításuk szerint azért, mert el kellett dönteniük: „Nagy-e vagy kövér". Hamarosan megszületik az ítélet is: az egyik tettest fegyenctelepre száműzik, másikra pedig a guillotine vár. Ám hiába a verdikt, a szigeten nincs sem nyaktiló, sem hóhér - így a halálbüntetést sem lehet végrehajtani.
Hírek
Nyolc Oscar-jelölést kapott az Ang Lee rendezte Brokeback Mountain című film, egyebek közt díjesélyes a legjobb film, a legjobb rendező és Heath Ledger alakítása révén a legjobb színész kategóriában - jelentette be kedden az Amerikai Filmakadémia.
Hírek
Gyurcsány Ferenc szerint hitelt kell adni Szabó István, Magyarország egyik legkiválóbb művésze szavainak - a miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában hétfőn először nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a filmrendezőről a napokban kiderült, fiatalon titkosügynökként jelentéseket írt az egykori belső reakció elhárítását végző osztálynak.
Hírek
Kettős elismerés koronázta a hétvégen a rekorddöngető magyar rövidfilmet, Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását. A 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilm zsűrije különdíjjal ismerte el az egysnittes alkotást. Az 1981-ben Robert Redford által alapított fesztivál nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás de a nagyvilág független producereinek is elsőszámú szakmai rendezvénye. A fesztivál történetében először hívtak meg a Magyar Filmunió által benevezett alkotást. Kenyeres Bálint részt vett a Before Dawn Sundance-i bemutatóján.
Hírek
Szabó István filmrendező a héten tett nyilatkozatait módosítva a közszolgálati televízióban vasárnap este közölte, magát mentette, amikor 19 éves korában aláírta a beszervezéséről szóló papírt és ügynökként több éven át jelentett a Színház-és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról.
Hírek
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kihívóan csábos öltözékben, csetlő-botló CIA-ügynökök, vérengző katonák: az első arab film az amerikaiak iraki háborújáról nem éppen finomkodó alkotás, de telt házakat vonz.
Hírek
Egykori évfolyamtársa, Gábor Pál megmentése érdekében írt jelentéseket 1957 és 1963 között az állambiztonsági szolgálatnak Szabó István filmrendező; erről ő maga nyilatkozott a Népszabadság szombati számában.
Hírek
Az állambiztonsági munkával megmentette egy forradalmár életét - így reagál a pénteki Népszabadságban Szabó István Oscar-díjas filmrendező az Élet és Irodalom írására, amely feltárta ügynökmúltját.
Hírek
Ingyenes filmvetítéssel köszönti a Magyar Kultúra Napját január 22-én, vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínház - közölte Óvári Gyula, az intézmény marketing vezetője. Az elmúlt négy év hagyományainak megfelelően idén is délután öt órától hajnalig tartó filmvetítés lesz az Uránia moziban. Ennek időpontja vasárnap lesz.
Hírek
Az első, Márai Sándor-regény alapján forgatott, A gyertyák csonkig égnek című filmet a 37. Magyar Filmszemlén mutatják be - mondta Sipos József producer. A kivételesen alacsony, mindössze 35 millió forintos költségvetésű mozgókép az író azonos című regénye, illetve a Pesti Magyar Színházban két éven át nagy sikerrel játszott, abból adaptált előadás alapján készült.
Hírek
Hat kategóriában lehet majd nyerő pontosan egy hónap múlva, azaz 2006. február 19-én Londonban, a Brit Filmakadémia díjainak kiosztásakor a Jane Austen azonos című regényéből készült legújabb filmadaptáció, a Büszkeség és balítélet, melyet 2006. február 2-ától játszanak majd a magyarországi filmszínházak.
Hírek
Szász Anna: Aki zsidónak vallotta magát önéletrajzi ihletésű, és Váltó-Ház című kötetét mutatják be pénteken a Centrál kávéházban. Láng József, a decemberben megjelent két kötet kiadójának igazgatója elmondta: az életrajzi mű Szász Anna vallomásait, visszaemlékezéseit és esszéinek gyűjteményét tartalmazza, amelyekben a tárgyilagosan, elfogultságtól mentesen mesél az 1944-45-ös zsidóüldözésről, amely ifjúkorának meghatározó élménye volt.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ