Hírek
A rajongók nagy örömére megjelent végre DVD-n – a Mokép gondozásában – a Tarr Béla életmű három alkotása: A Családi tűzfészek, a Kárhozat és a Werckmeister harmóniák. Az alábbiakban a filmekről megjelent külföldi méltatásokból közlünk válogatást.
Hírek
Elmaradt a várakozástól az amerikai mozikban szerdán bemutatkozott, nagy érdeklődéssel várt "King Kong" című film sikere: az összbevétel csupán (nyolc millió eurónak megfelelő) 9.7 millió dollárt tett ki. "
Hírek
2005. december 16-án, pénteken 19-órakor a budapesti Olasz Kultúrintézetben kerül megrendezésre a 25 karácsonyi csillag Európának című koncert. Az esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének negyedik évfolyamos növendékei, az Unió országainak egy-egy jellegzetes karácsonyi dalát adják elő.
Hírek
Kenyeres Bálint rövidfilmje – a Cannes-i premiert követően - Európa legnagyobb filmfesztiváljait meghódítva januárban Amerikában kel versenyre. De nem is akárhol! A Before Dawn a független film legnagyobb és legfontosabb tengerentúli eseményeként számon tartott 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilm versenyébe kapott meghívást.
Hírek
Autrans, a francia Alpok hegyi faluja a napokban ad otthont immáron huszonkettedik alkalommal a „Hegyi Filmek” nemzetközi fesztiváljának. A tematikus fesztiválra olyan alkotásokat válogattak össze, amelyekben a hegyi életé, a hegyben élők mindennapjaié és a hegyi kalandoké a főszerep. A dokumentumfilmek versenyére Zsigmond Dezső Aranykalyiba című filmje is meghívást kapott.
Hírek
Lerner Nándor (Beleznay Endre, sikeres építési vállalkozó egy számára teljesen idegen világba csöppenve, egyetlen perc alatt elveszíti autóját, milliókat érő papírjait, ráadásként gyönyörű barátnőjét is. Más ember ilyenkor a barátaihoz fordul. Csakhogy neki olyan sosem volt. Mivel máshonnan nem remélhet segítséget, kényszerbarátságot köt Verébbel (Majka), a nótás kedvű, ám botfülű roma autószerelővel és két társával, az izgága Ricsivel, no meg a hallgatag Robival, aki csak a nőknek és a verekedésnek él.
Hírek
A legjobb rendező díját nyerte el Vranik Roland a Fekete kefe című filmért a vasárnap véget ért 46. Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon. A zsűri elnöke és a fesztivál védnöke Vittorio Storaro olasz operatőr volt, akit a nagyvilág többek között Coppola Apokalipszis most című legendás filmjének operatőreként ismer, amelyért Storaro 1980-ban Oscar-díjat vehetett át.
Hírek
Az alábbiakban a budapesti Francia Intézet rendezvényeiből kaphatnak ízelítőt november 24-és december 16-között. Két filmet láthatnak az Európai filmek fesztiválja keretében, lesz felolvasóest, filmvetítés gyerekeknek, koncertek, víz alatti régészet – és téli humor.
Hírek
November 24-én, csütörtökön kerül bemutatásra az Odeon legújabb, A bomba átmérője című dokumentumfilmje. A film középpontjában öt szereplő áll: egy iskolás lány, aki a háború sújtotta Etiópiából érkezett Izraelbe, egy sírkő-faragó mester fiatal felesége, egy idős arab-izraeli munkás egyetlen fia, egy ifjú táncos és egy öngyilkos merénylő, aki 2002. júniusának egyik napján robbantotta fel magát egy buszon, Jeruzsálemben. A film több anyagból áll össze: felhasználták az izraeli hadsereg által rögzített felvételeket, a Hamasz katonai célú filmjeit, a terrorista saját házi videóit, valamint izraeli és palesztin területeken készített, megdöbbentő erejű képeket.
Hírek
Már csak hét napot kell kibírnia valamennyi Oldboy rajongónak, hiszen jövő hét szerdán kezükbe vehetik DVD-n Park Chan-wook páratlan alkotását, mely a 2004-es Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el. Az Odeon kiadásában megjelenő Oldboy az IMDb-n, a világ legnagyobb filmes adatbázisán a több százezer szavazatből összeálló 250-es ranglistán jelenleg 108-adik helyet foglalja el, és szinte valamennyi filmes lap 100 %-ra értékelte. A várakozás pedig igencsak megéri, hiszen nem akármilyen kiadásban jelenik meg az idei év egyik legsikeresebb filmje.
Hírek
Kenyeres Bálint rövidfilmje nyerte el a péntek este véget ért 15. Madridi Kísérleti Filmek Hete fődíját.
Hírek
Az elkövetkező másfél hétben – egészen november 24-ig – a következő programok közül válogathatnak az érdeklődők.
Hírek
A 27. Noordeljik Filmfesztivál fődíjával tért haza a frízföldi Leeuwardenből A porcelánbaba . Gárdos Péter legutóbbi filmjét a holland fesztivál versenyprogramjában mutatták be, ahol elnyerte a Matad’or-díjat. A rendezvényen Szőke András Zsiguli című munkáját is levetítették.
Hírek
Karácsony másnapján nézd meg, - rántott hal után, üdítő lesz. Goda Krisztina rendező Csak szex és más semmi című mozija szuper. Szövegek (poénra) bonyodalom jó, probléma rémes (égető). Játék: első osztályú – Schell Judit, Dobó Kata, Csányi Sándor – egyre jobbak, de itt majdnem fantasztikusak. Irónia, mélylélektan és színházismeret – ott játszódik félig – és szlenghasználat, – de nem ám össze-vissza: tudják mit beszélnek!
Hírek
A Magyar Producerek Szövetsége rendes éves tisztújító közgyűlésén új elnököt és elnökséget választott - tájékoztatta Kálomista Gábor (Megafilm Kft.), a szövetség most megválasztott elnöke csütörtökön az MTI-t.
Hírek
A magyar animációs filmművészet világhírű alkotásaiból mutat be válogatást a Ljubljanában ma kezdődő animációs filmfesztivál. Az Animateka műsorán a Pannóniafilmben és a Kecskemétfilmben készült legendás alkotásokkal találkozhat újra a nagyérdemű közönség. Rofusz Ferenc A légy című Oscar-díjas négypercese, Jankovics Marcell Gusztáv-jának egyik epizódja mellett– többek között– Cakó Ferenc, Horváth Mária, Macskássy Kati, Szilágyi Varga Zoltán, Szoboszlay Péter, Resienbüchler Sándor és Ulrich Gábor munkáit vetítik.
Hírek
Hét magyar játékfilmből álló válogatást mutat be három izraeli nagyvárosban – a Tel Aviv-i Magyar Nagykövetség és a Magyar Filmunió közös rendezvénye – decemberben, az izraeli filmarchívumokban megrendezendő magyar filmhéten.
Hírek
A kormánynak sikerült előzetes megállapodásra jutnia az Európai Bizottsággal, hogy a jövőben akár 90 százalékos állami támogatást is lehet juttatni a hazai filmek számára. A megegyezés, amely még nem végleges, gyakorlatilag az eddigi rendszert védi meg.
Hírek
Immáron 29. alkalommal veszi kezdetét Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja Kairóban. Az Arany Piramisért folyó verseny – Berlin, Cannes és Velence – mellett egyike azon 11 nemzetközi filmfesztiválnak, melyek a FIAPF (Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége) rangsorolásában évről-évre a legelőkelőbb kategóriát kapják. A november 29-én kezdődő filmversenyre Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című alkotása is meghívást kapott.
Hírek
Fókuszban a magyar operatőrökkel kezdődik szombat este a XIII. CAMERIMAGE filmfesztivál Lódzban. A második legnagyobb lengyel város filmfesztiváljának versenyprogramjába a Pados Gyula fényképezte Sorstalanság kapott meghívást.
Hírek
A dokumentumfilmek legnagyobb nemzetközi seregszemléi egyikének a napokban ad otthont Hollandia kulturális fellegvára, Amszterdam. Az IDFA „Tükröződések” című válogatásába Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című dokumentumfilmje kapott meghívást idén. Az idei Filmszemle és a hazai mozik műsorán is szerepelt a dokumentumfilm, amit Papp Gábor Zsigmond személyesen mutat be Amszterdamban.
Hírek
Az idén 2005. november 24. és december 4- között immár 15. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Filmhét. A rendezvényen két olasz film is szerepel: Roberto Faenza A fényesség felé és Daniele Vicari Az események horizontja című alkotásai.
Hírek
Szokatlan akcióval egybekötve mutatja be újra hazánkban a forgalmazó SPI International a kilencvenes évek egyik legnagyobb hatású kultmoziját, a Ponyvaregényt. Quentin Tarantino tizenegy éve készült alkotása december 1-jén négy budapesti és egy vidéki moziban nyit, miközben a mozi-premierrel egy napon jelenik meg Magyarországon először a Ponyvaregény DVD-n. Az akció keretében 2005. december 1-jétől 2006. február 28-áig mindenki, aki a moziban jegyet váltott a filmre, két mozijegy árával olcsóbban juthat hozzá a DVD-újdonsághoz.
Hírek
Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája nyerte el a 19. Leeds-i Nemzetközi Filmfeszivál rövidfilm díját.
Hírek
Ha minden jól megy, a dolgok gyakran rosszra fordulnak. Az Üvegtigrisnél akkor is rosszra fordulnak, ha előtte se ment jól.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ