Hírek

Hetvenkét éves korában, szeptember 28-án elhunyt Szirtes András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, vágó, színész és zenész - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége az MTI-vel pénteken.

Hírek

Tíz alkotóval és szakértővel találkozhat majd a közönség a Szemrevaló Filmfesztiválon, amelyet október 5. és 15. között rendeznek meg a budapesti Művész moziban.

Hírek

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d Argento díjat A játszma című filmért a pármai filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel.

Hírek

Október 19-én indul, és 2024. február 23-ig tart a Mozinet Filmnapok következő évada. A mostani válogatásban öt alkotást vetítenek, a nyitófilm a Puskin moziban az Arany Pálma-díjas Egy zuhanás anatómiája.

Hírek

Vasárnap estig ingyenesen látható három alkotás a Budapesti Klasszikus Film Maraton programjából a Filmión: a frissen felújított Latabár-klasszikus, az 1943-ban készült Egy szoknya, egy nadrág, az 1937-es Pesti mese, valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő csütörtöktől tekinthető meg ingyenesen a magyar filmek streamingplatformján - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Hírek

Öt dokumentumfilmet és 17 egész estés fikciós alkotást vetítenek a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén, amelyet október 4. és 8. között tartanak Kolozsváron és 15 további erdélyi településen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hírek

A nyáron megrendezett 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes alkotásaiból láthatnak válogatást szeptember 21. és 27. között az animációs műfaj kedvelői Budapesten, a Cinema MOM moziban.

Hírek

Két magyar elsőfilm is versenyez a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon: a dokumentumfilmek versenyében lesz a nemzetközi premierje Dér Asia Nem halok meg című alkotásának, Moldovai Katalin Elfogy a levegő című drámája pedig az elsőfilmes versenybe kapott meghívást az október 6-án kezdődő szemlére - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t csütörtökön.

Hírek

Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs játékfilmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján.

Hírek

Nyolc dokumentumfilm került be a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fiatal, erdélyi, magyar alkotókat megszólító versenyprogramjába, a Filmgaloppba - közölték pénteken a szervezők.

Hírek

Október 19-én mutatják be a magyar mozikban Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmjét, a Cicaverzum című abszurd szerelmi háromszög történetének főszerepében Törőcsik Franciska és Polgár Csaba látható, a Macska pedig Patkós Márton hangján szólal meg - tájékoztatta a film forgalmazója, a Forum Hungary az MTI-t csütörtökön.

Hírek

Edoardo De Angelis olasz rendező Comandante (Parancsnok) című második világháborús tengeralattjáródrámájával nyílik meg szerdán este a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A mustra hivatalos programjában Reisz Gábor Magyarázat mindenre című, harmadik nagyjátékfilmje is szerepel, a Biennale College Cinema szekcióban pedig Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni lesz látható.

Hírek

Harminckét, filmmel és videóval foglalkozó fiatal alkotása részesült elismerésben vasárnap a 30. Országos Diákfilmszemlén.

Hírek

Rengeteg szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget ígér egy viharvert történelmi időszakban a Tündérkert; a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötete alapján készült 8 részes filmsorozat október 13-án, pénteken 21 órakor dupla epizóddal debütál a Dunán - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Hírek

A Kecskemétfilm többszörös díjnyertes, Magyar népmesék című tévéfilm-sorozat rajzaiból nyílik időszaki kiállítás Benedek Elek születésnapja, egyben a magyar népmese napja alkalmából szeptember 30-án a Cinema MOM-ban, ahol a nyitóeseményen rajzfilmvetítéssel és néptánctanítással is várják az érdeklődőket.

Hírek

Argentin, brazil, ecuadori, kolumbiai, perui és venezuelai alkotások közül válogathat a közönség szeptember 26. és október 1. között a 2. Latin-Amerikai Filmnapokon az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hírek

Egy országos premierrel, az Éger című magyar film bemutatójával és közönségtalálkozóval nyit a MetroPOLICE néven megrendezendő bűnügyi filmfesztivál Kecskeméten - közölte az MTI-vel a szervezők nevében a Hírös Agóra Otthon mozi vezetője.

Hírek

Befejeződött Marrákes környékén a Filmintézet támogatásával készülő Sirokkó című mozifilm forgatása - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

Hírek

Rekordszámú teltházas vetítéssel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal, köztük az első archív filmvásárral zajlott a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A Nemzeti Filmintézet (NFI) restaurált mozgóképeket ünneplő rendezvényén 110 vetítésen több mint 20 ezer néző vett részt, megdöntve a korábbi évek látogatószámát.

Hírek

A Dallas című televíziós sorozatból ismert Patrick Duffy és Scherer Péter főszereplésével gombfociőrültekről szóló vígjáték forog október 12-ig Magyarországon. Vékes Csaba Lepattanó című romantikus sportvígjátéka várhatóan jövőre kerül a magyar mozikba.

Hírek

A Magyarázat mindenre című film, Reisz Gábor alkotása nyerte a legjobb film díját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok nevű szekciójában - közölte a forgalmazó Cirko Film az MTI-vel.

Hírek

Október 26-án debütál a mozikban Sopsits Árpád, a Martfűi rém rendezőjének új alkotása, a Mellékszereplők című nagyjátékfilm - tájékoztatta az MTI-t a film forgalmazója pénteken.

Hírek

Több mint száz restaurált klasszikust, többek közt a Jézus Krisztus szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t is lehet majd látni a szeptember 12-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában.

Hírek

Szeptember 2-án lenne hetvenöt éves Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, akinek hírnevét a Magyar Televízió Rózsa Sándor-sorozatának címszerepe alapozta meg. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Hatvanhatéves korában elhunyt Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, fotóművész, érdemes művész, akit a magyar filmkritikusok négyszer is az év operatőrének választottak - tudatta a Facebook-oldalán a HCA - Magyar Filmoperatőrök Egyesülete hétfőn.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ