Töretlen siker és remek hangulat az idei Titanicon
Dátum: 2010. április 20., kedd, 18:42
2010. április 8 – 18. között a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál immár 17. alkalommal bizonyította, hogy az egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb kulturális nagyrendezvény a főváros életében.
A közönség idén 25 ország 61 filmjét nézhette meg összesen 133 nyilvános vetítés keretében, amelyeknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, az Örökmozgó Filmmúzeum és a KINO adott otthont. A négy mozi nézettségi adatait összesítve büszkén mondhatjuk, hogy hazai forgalmazásba többségében sohasem kerülő filmkülönlegességekre idén mintegy 13.500 néző volt kíváncsi. A látogatottság mértékét mégis nehéz reálisan megítélni, mivel egyes filmek más beosztással több nézőt is elérhettek volna – ezt igazolja a KINO és az Örökmozgó több teltházas vetítése is.   

Az elmúlt 11 napban összesen 16 vendég, rendezők és színészek látogattak el a fesztiválra, hogy részt vegyenek filmjeik Titanicos vetítésén. Vendégeink között több versenyfilmes alkotó is akadt: Jörgen Bergmark Ésszerű megoldás című tragikomédiájával, Jukka-Pekka Valkeapää pedig Látogató című balladájával indult a Hullámtörők-díjért. Az Asszony zongora nélkül című spanyol versenyfilmet a férfi főszerepet alakító cseh színész, Jan Budař kísérte el a fesztiválra. Szintén Csehországból látogatott el hozzánk Maria Procházková, a Nem félünk a farkastól? című film rendezőnője, aki bájos szépségével egy szempillantás alatt elbűvölte stábunk és a közönség férfitagjait. Idén két francia rendezőt is vendégül láttunk: Rémi Bezançon Hátralévő életed első napja című szívmelengető családtörténetével nyerte el a nézők szimpátiáját, Jean Achache pedig az Egy éjszaka a klubban című filmjének vetítése után vett részt maratoni, több mint egy órán át tartó közönségtalálkozón. Izraelből is két alkotó volt a vendégünk: Tali Shalom Ezer első nagyjátékfilmjét, az Érzelmi pótlékot kísérte el, Reymond Amsalem Nidan pedig a Hét perc a Mennyországban című izraeli-francia-magyar koprodukció főszereplőjeként vett részt a mustrán.

Az idei Titanicot a fesztivál stábja számára különösen emlékezetessé teszi a rengeteg soron kívüli kaland és bonyodalom, amelyek sokszor a vendégek ideutaztatását is megnehezítették. A Perzsa macskák című filmben főszereplő iráni zenekar, a Take It Easy Hospital tagjai például majd’ két napos késéssel érkeztek meg, mert menekült státuszú brit papírjaikkal nem engedték őket felszállni a repülőgépre. Végül 36 órányi megfeszített munka, telefonok, konzultációk és segítségkérések után alig pár órával a Gödör-beli koncert előtt a zenekar épségben landolt Ferihegyen. Ám akadtak olyan nehézségek is, amiket még problémamegoldásból jelesre vizsgázott stábunk sem tudott orvosolni: az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése számunkra is legyőzhetetlen akadályt jelentett. Az egész Európát beborító vulkáni hamufelhő bojkottálta norvég vendég, Sara Johnsen ideutazását, aki a Nagykutya című film rendezőjeként látogatott volna el a fesztiválra.          

Szerencsére azonban voltak olyan vendégeink is, akiknek elég volt taxiba pattanniuk ahhoz, hogy tiszteletüket tegyék filmjük vetítésén, idén ugyanis több magyar alkotó is érdekelt volt a Titanic fesztiválon. Nálunk volt a világpremierje Iványi Marcell Lélektánc című filmjének, amelynek közönségtalálkozóin részt vett a film alapjául szolgáló, azonos című előadás koreográfusa, Bozsik Yvette is. A Budapest című film díszelőadásán pedig a filmtörténet első brazil-magyar koprodukciójának számos hazai stábtagját – köztük a női főszerepek egyikét alakító Hámori Gabit is – vendégül láthatták a szervezők.

A mozilátogatók végül összesen 12 közönségtalálkozón vehettek részt, és a nézők szívesen élnek a lehetőséggel, érdeklődő és értő kérdéseket tesznek fel az alkotóknak. A találkozók mindenütt remek hangulatúak voltak, és nem egyszer éjszakába nyúló beszélgetésbe torkolltak.


A Titanic immár ötödik éve versenyfesztivál
, amelynek rangját jelzi, hogy a zsűrizésre nemzetközi viszonylatban is tekintélyes filmszakembereket tudtak megnyerni. Idei zsűrielnökünk Nick James, a neves Sight & Sound magazin főszerkesztője volt, mellette Tiina Lock, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter, színházi és filmrendező értékelte a filmeket. A versenyszekcióban induló 9 film közül az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 10.000 euró értékű Hullámtörők-díjat a zsűri A bőrön is áthatol című holland alkotásnak ítélte oda. Nick James elmondása szerint a fődíjat egy olyan elsőfilmes rendezőnek akarták adni, akinek filmje témaválasztásában és esztétikai megvalósításában egyaránt merész, és akit az elismerés hozzásegíthet egy következő film elkészítéséhez. A rendezőnő, Esther Rots skype-kapcsolat segítségével, az Uránia dísztermének vásznára kivetítve köszönte meg a díjat. 
Az idei közönségkedvenc (4,87-es átlaggal) Wes Anderson Oscar-díjra jelölt animációs filmje, A fantasztikus Róka úr lett. A második legmagasabb pontszámot a Hátralévő életed első napja kapta, harmadik helyen pedig A Vörös Kápolna című dán dokumentumfilm végzett. 
A Diákzsűri díját az Elly története című iráni film nyerte el.


15 filmet vetítettek teltház előtt, ezek a következők: A fantasztikus Róka úr, Metropia, A Vörös Kápolna, Asszony zongora nélkül, Ésszerű megoldás, Perzsa macskák, Emlékeim nyomában, Tágra nyílt szemek, Szerelem és halál egyenlete, Parking, Érzelmi pótlék, Menedék, Szimbólum, Szép kis szakítás, 35 pohár rum.


A fesztivállátogatók a filmnézés fáradalmait két Titanic-partin tombolhatták ki magukból: április 13-án a Gödör Klubbal közösen szerveztünk Perzsa macskák-partit a Take It Easy Hospital fellépésével, április 17-én pedig a Toldiban búcsúztattuk az idei fesztivált egy Death Disco vs. Titanic parti keretében. Mindkét bulin fergeteges volt a hangulat, a Gödör és a Toldi egyaránt csordultig megtelt mulatni vágyó fesztiválozókkal.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ