Töretlen siker és remek hangulat az idei Titanicon
Dátum: 2010. április 20., kedd, 18:42
2010. április 8 – 18. között a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál immár 17. alkalommal bizonyította, hogy az egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb kulturális nagyrendezvény a főváros életében.
A közönség idén 25 ország 61 filmjét nézhette meg összesen 133 nyilvános vetítés keretében, amelyeknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, az Örökmozgó Filmmúzeum és a KINO adott otthont. A négy mozi nézettségi adatait összesítve büszkén mondhatjuk, hogy hazai forgalmazásba többségében sohasem kerülő filmkülönlegességekre idén mintegy 13.500 néző volt kíváncsi. A látogatottság mértékét mégis nehéz reálisan megítélni, mivel egyes filmek más beosztással több nézőt is elérhettek volna – ezt igazolja a KINO és az Örökmozgó több teltházas vetítése is.   

Az elmúlt 11 napban összesen 16 vendég, rendezők és színészek látogattak el a fesztiválra, hogy részt vegyenek filmjeik Titanicos vetítésén. Vendégeink között több versenyfilmes alkotó is akadt: Jörgen Bergmark Ésszerű megoldás című tragikomédiájával, Jukka-Pekka Valkeapää pedig Látogató című balladájával indult a Hullámtörők-díjért. Az Asszony zongora nélkül című spanyol versenyfilmet a férfi főszerepet alakító cseh színész, Jan Budař kísérte el a fesztiválra. Szintén Csehországból látogatott el hozzánk Maria Procházková, a Nem félünk a farkastól? című film rendezőnője, aki bájos szépségével egy szempillantás alatt elbűvölte stábunk és a közönség férfitagjait. Idén két francia rendezőt is vendégül láttunk: Rémi Bezançon Hátralévő életed első napja című szívmelengető családtörténetével nyerte el a nézők szimpátiáját, Jean Achache pedig az Egy éjszaka a klubban című filmjének vetítése után vett részt maratoni, több mint egy órán át tartó közönségtalálkozón. Izraelből is két alkotó volt a vendégünk: Tali Shalom Ezer első nagyjátékfilmjét, az Érzelmi pótlékot kísérte el, Reymond Amsalem Nidan pedig a Hét perc a Mennyországban című izraeli-francia-magyar koprodukció főszereplőjeként vett részt a mustrán.

Az idei Titanicot a fesztivál stábja számára különösen emlékezetessé teszi a rengeteg soron kívüli kaland és bonyodalom, amelyek sokszor a vendégek ideutaztatását is megnehezítették. A Perzsa macskák című filmben főszereplő iráni zenekar, a Take It Easy Hospital tagjai például majd’ két napos késéssel érkeztek meg, mert menekült státuszú brit papírjaikkal nem engedték őket felszállni a repülőgépre. Végül 36 órányi megfeszített munka, telefonok, konzultációk és segítségkérések után alig pár órával a Gödör-beli koncert előtt a zenekar épségben landolt Ferihegyen. Ám akadtak olyan nehézségek is, amiket még problémamegoldásból jelesre vizsgázott stábunk sem tudott orvosolni: az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése számunkra is legyőzhetetlen akadályt jelentett. Az egész Európát beborító vulkáni hamufelhő bojkottálta norvég vendég, Sara Johnsen ideutazását, aki a Nagykutya című film rendezőjeként látogatott volna el a fesztiválra.          

Szerencsére azonban voltak olyan vendégeink is, akiknek elég volt taxiba pattanniuk ahhoz, hogy tiszteletüket tegyék filmjük vetítésén, idén ugyanis több magyar alkotó is érdekelt volt a Titanic fesztiválon. Nálunk volt a világpremierje Iványi Marcell Lélektánc című filmjének, amelynek közönségtalálkozóin részt vett a film alapjául szolgáló, azonos című előadás koreográfusa, Bozsik Yvette is. A Budapest című film díszelőadásán pedig a filmtörténet első brazil-magyar koprodukciójának számos hazai stábtagját – köztük a női főszerepek egyikét alakító Hámori Gabit is – vendégül láthatták a szervezők.

A mozilátogatók végül összesen 12 közönségtalálkozón vehettek részt, és a nézők szívesen élnek a lehetőséggel, érdeklődő és értő kérdéseket tesznek fel az alkotóknak. A találkozók mindenütt remek hangulatúak voltak, és nem egyszer éjszakába nyúló beszélgetésbe torkolltak.


A Titanic immár ötödik éve versenyfesztivál
, amelynek rangját jelzi, hogy a zsűrizésre nemzetközi viszonylatban is tekintélyes filmszakembereket tudtak megnyerni. Idei zsűrielnökünk Nick James, a neves Sight & Sound magazin főszerkesztője volt, mellette Tiina Lock, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter, színházi és filmrendező értékelte a filmeket. A versenyszekcióban induló 9 film közül az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 10.000 euró értékű Hullámtörők-díjat a zsűri A bőrön is áthatol című holland alkotásnak ítélte oda. Nick James elmondása szerint a fődíjat egy olyan elsőfilmes rendezőnek akarták adni, akinek filmje témaválasztásában és esztétikai megvalósításában egyaránt merész, és akit az elismerés hozzásegíthet egy következő film elkészítéséhez. A rendezőnő, Esther Rots skype-kapcsolat segítségével, az Uránia dísztermének vásznára kivetítve köszönte meg a díjat. 
Az idei közönségkedvenc (4,87-es átlaggal) Wes Anderson Oscar-díjra jelölt animációs filmje, A fantasztikus Róka úr lett. A második legmagasabb pontszámot a Hátralévő életed első napja kapta, harmadik helyen pedig A Vörös Kápolna című dán dokumentumfilm végzett. 
A Diákzsűri díját az Elly története című iráni film nyerte el.


15 filmet vetítettek teltház előtt, ezek a következők: A fantasztikus Róka úr, Metropia, A Vörös Kápolna, Asszony zongora nélkül, Ésszerű megoldás, Perzsa macskák, Emlékeim nyomában, Tágra nyílt szemek, Szerelem és halál egyenlete, Parking, Érzelmi pótlék, Menedék, Szimbólum, Szép kis szakítás, 35 pohár rum.


A fesztivállátogatók a filmnézés fáradalmait két Titanic-partin tombolhatták ki magukból: április 13-án a Gödör Klubbal közösen szerveztünk Perzsa macskák-partit a Take It Easy Hospital fellépésével, április 17-én pedig a Toldiban búcsúztattuk az idei fesztivált egy Death Disco vs. Titanic parti keretében. Mindkét bulin fergeteges volt a hangulat, a Gödör és a Toldi egyaránt csordultig megtelt mulatni vágyó fesztiválozókkal.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ