Unalmas egyedül dolgozni
Dátum: 2011. április 15., péntek, 14:52
Mellbevágó Martin Jern és Emil Larsson Vadember című filmje, amelynek minden reménytől megfosztott főhőse sarokba szorított vadállatként számol el a sorssal. A munkájával a Titanic versenyprogramjában szereplő fiatal svéd rendezőpáros elmondta: személyes élmény késztette őket a film elkészítésére, és azért forgatják közösen filmjeiket, mert szerintük „unalmas egyedül dolgozni”.

A sötét dráma szereplői Svédország egy ismeretlen sarkában semmit sem várhatnak az élettől. A börtönből frissen szabadult Kim (Magnus Skog) bűnöző apja házába tér vissza, de konokul próbálkozik az egyenes úttal. Ám mikor elveszíti munkáját, összeomlik magában épített álomvilága, amelyben normális élete: kocsija, barátnője, háza van. Internetes pornóból tengődő ismerőse, Jesper kínál kiutat: irány a francia tengerpart, a hajókon, kezdetben akár testüket árulva, felküzdhetik magukat. A búcsúbulin azonban ez a légvár is szertefoszlik, végleg lezárul Kim előtt a menekülés útja, és gátlástalan gyilkosként számol le ártatlan áldozataival.

Mint Martin Jern és Emil Larsson elmondta: az erőszakról szóló híreket rendszerint igyekeznek kizárni az életükből, de hosszú idő óta nem hagyta őket nyugodni az a kettős gyilkosság, ami azon a környéken történt, ahol felnőttek. Nem a konkrét estet dolgozták fel, ami egész Svédországot megrázta, de az inspirálta őket a forgatókönyv megírására. Talán azért foglalkoztatta őket ennyire ez az eset, mivel a szereplői akár azok is lehettek volna, akiket személyesen is ismertek – magyarázták.

A rendezőpáros még a középiskolában barátkozott össze, ott forgatták első rövidfilmjüket, majd együtt tanultak dokumentumfilm-készítést. „Tizenhárom éve dolgozunk együtt, tíz éve indítottuk el közös produkciós cégünket Dansk Skalle néven” – mesélték.

A Vadember a harmadik nagyjátékfilmjük, a 2005-ben Berlinben kitüntetett, Ő még csak tizennégy című kamaszdrámájukat a magyar tévénézők is láthatták.

Mint elárulták, munkamódszerük roppant egyszerű, mindent együtt csinálnak. A forgatókönyvön dolgozva átnyúlnak egymás laptopjára, a szereplők kiválasztásánál és instruálásánál pedig jó kihasználják, hogy eltérő habitusuk miatt akadnak olyan színészek, akik inkább az egyikükkel, mások pedig a másikukkal értenek szót.

A szereplőik egyébként nem ritkán amatőrök. A Vadember szereplőgárdájának zömét a forgatási helyszíneken toborozták. A Jespert alakító Stefan Söderberget pedig egy pornóoldalon szúrták ki. Magnus Skognak, aki Kimet átütő erővel formálta meg, ugyanakkor már nem ez volt az első filmje. Civil munkája mellett áll a kamera elé, ha felkérést kap. A Vadember kedvéért a vékony fiatalember húsz kilónyi izmot gyúrt magára a felkészülés során. De ahogy a rendezők beszámoltak róla: úgy tűnik ilyen marad, tetszik neki új testalkata.

Svédországban 25-30 játékfilm készül évente részben állami támogatással. Tíz éve gazdagabb volt a filmtermés, de most a kevesebb produkció nagyobb támogatást élvez – számoltak be róla. Két sikeres filmmel a hátuk mögött számíthattak volna a segítségre, ám a Vadember témája miatt előbb leforgattak néhány jelenetet, hogy meggyőzőbben támasszák alá igényüket, és el is nyerték a támogatást.

A filmet Svédországban kedvelte a közönség – mint megjegyezték – nemcsak a fiatalokra, hanem a középkorú, érettebb korosztályra is számítottak a nézők között. A Vadembert Dániában és Norvégiában is bemutatják a mozik.

A filmművészet kortárs alkotói közül Gus van Sant nevét emelték ki, mint aki többek között hatással volt munkáikra, de hozzátették, hogy a nagyszabású jó hollywoodi filmeket is szeretik és elismeréssel szóltak James Cameron produkcióiról. A rendezőpár kiemelte, hogy forgatás közben rengeteget tanulnak kollégáiktól, valamint a színészeiktől is.

Filmes cégük honlapján (www.danskskalle.se) deklarálták céljukat, hogy őszinte, száz százalékig független filmeket forgassanak, amelyek szívből jönnek és mellbevágóak. Egy kérdésre eljátszottak a gondolattal, hogy mit is szeretnének elérni: mint mondták, van még negyven évük arra, hogy eljussanak a cannes-i filmfesztiválra vagy elnyerjék a legjobb idegen nyelvű film díját az Oscaron.

Nagyjátékfilmjeik között szívesen vállalnak produceri feladatokat. Következő produceri munkájuk során egy road movie elkészítésében vesznek részt. A történet hőse egy örökbefogadottként felnőtt férfi, aki gyökereit kutatja – mesélte a két svéd filmes.

Először járnak Magyarországon, és Budapesten különösen az épületek szépsége ragadta meg őket. Mint megjegyezték, a Berlinale-jellegű nagy fesztiválokkal szemben, ahol csak kapkodták a fejüket, a Titanicon jól érzik magukat, és tapasztalataik szerint nagyon családias, barátságos a légkör.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ