BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
A halálba táncoltatott leány
Dátum: 2011. május 6., péntek, 12:02
A 42. Magyar Filmszemlén mutatják be Hules Endre és Zsuráfszky Zoltán táncfilmjét. A halálba táncoltatott leány című játékfilmről, amelyet a hétvégén összesen három alkalommal vetítenek, Zsuráfszky Zoltán beszélt.

„Nagy öröm a szakma számára, hogy hosszú idő után végre táncfilm készült, amely persze nemcsak a táncról szól” – hangsúlyozta a Honvéd Táncszínházat is vezető táncos-koreográfus, hozzátéve ugyanakkor: kétségbeejtő helyzet, hogy fiatal táncosai, akik a vásznon is szerepelnek, nem kaptak még ebben a hónapban fizetést.

„Rengeteget dolgoznak havi 60 ezer forintért. Mivel a honvédelmi tárcánál késtek a Honvéd Arts támogatási szerződésének aláírásával, nem utalták át az együttes számlájára a pénzünket” – mondta Zsuráfszky Zoltán, emlékeztetve arra, hogy a táncosok tavaly 64 millió forintos bevételt hoztak az együttesnek.

A filmre visszatérve a táncos-koreográfus elmondta, hogy Garami Gábor (Cinemafilm) producer kereste meg őt Hules Ende elképzelésével. A forgatókönyv elolvasása után Zsuráfszky Zoltán azt kérte, hadd készítse el a témára saját, önálló táncos változatát. A filmes anyagból Vincze Zsuzsa írt librettót, a táncjátékot Ballada - A halálba táncoltatott leány címmel szép sikerrel mutatták be 2008 novemberében.

A színpadi mű egyes tételeit rögzítették, ezekkel a részletekkel kerestek és találtak társproducereket a filmhez Kanadában és Szlovéniában – így készülhetett el a film.

„Együtt választottuk ki a főszereplőket, László Zsoltot, aki a filmbeli koreográfust alakítja, Steve Court, a Magyarországról elszakadt művészt – tehát jórészt saját magát – a rendező, Hules Endre játssza. Melkvi Bea és Zsigmond Emőke, aki csak névrokona a híres operatőrnek, a táncos szerepekben láthatók” – részletezte Zsuráfszky Zoltán.

Mint megjegyezte, már a táncjáték története is tükrözte a film alapkérdését: meddig engedhetünk a csábításnak, mikor válik egy megalkuvó egyezség az ördöggel való táncból haláltánccá?

A film főhőse, Steve, egy táncosból lett impresszárió, aki húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra, ahol öccse továbbra is ugyanazzal a társulattal, ugyanabban a lerobbant stúdióban dolgozik, ahol együtt kezdtek. A két testvér úgy dönt, hogy felújítják utolsó közös sikerüket, A halálba táncoltatott leány balladájából készült táncdarabot. A múlt árnyai azonban újra kísértenek, amikor Steve elhatározza, hogy elégtételt vesz régi sérelmeiért.

A film operatőrének Zsigmond Vilmost „szerezték meg”, a külső felvételeket ő készítette. „Csodáltam a munkabírását. A próbatermi forgatások idején azonban el kellett mennie egy másik filmhez, így azokat Honti Zoltán fényképezte. A zeneszerző Kiss Ferenc” – tette hozzá a koreográfus.

Zsuráfszky Zoltán természetesen már látta az elkészült alkotást. „Nagyon dinamikusan, mondhatnám ’amerikaiasan’ van megvágva. Azt hiszem, olyan mű jött létre, amely akár Európában, akár a tengeren túl komoly visszhangra számíthat. Számunkra minden esetre rendkívül emlékezetes, jó munka volt” – hangsúlyozta a táncos-koreográfus.

A halálba táncoltatott leányt a 42. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjának részeként szombaton és vasárnap láthatja a közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ