Abszurd trolieltérítés a vásznon
Dátum: 2011. május 6., péntek, 16:57
Egy trolieltérítés abszurd történetét láthatják a nézők Vecsernyés János Nyár utca, nem megy tovább című alkotásában, amely a játékfilmek versenyprogramjában szerepel a 42. Magyar Filmszemlén.

A 75 perces munka egy februári vasárnap délelőtt játszódik Budapesten, a 74-es trolin. Fel- és leszállnak az utasok, míg végül kialakul az abszurd trolieltérítés szereplőinek végleges csoportja. Aztán az egyik utas fegyvert rántva bejelenti, hogy eltéríti – az áramszedővel működő, kötött pályás – járművet. Mivel vasárnap délelőtt van, kevés ember utazik a régi trolin, de mint kiderül, a Haumann Péter, Bartsch Kata, Kerekes Éva, Sipos Vera, Keresztes Tamás és Lengyel Ferenc megformálta karakterek mindannyian ismerik a „kalózt”.

A történet színpadi változatát a Budapesti Kamaraszínházban már láthatta a közönség. Mint a filmadaptáció forgatókönyvét is jegyző Egressy Zoltán drámaíró a film pénteki sajtóvetítését követően elmondta, a Nyár utca, nem megy tovább ötlete egy troliút alkalmával fogant meg gondolataiban.

„A közeg, a helyszín volt meg először” – mutatott rá Egressy Zoltán, hozzátéve, hogy a színpadon egy felvonásba „sűrített” történetet a filmben sem bontották meg, megmaradt a zártság, csak két alkalommal hagyják el a trolibuszt a szereplők.

A film egyszerre szürreális és reális, nagyon jó munka lett, jó színészekkel – hangsúlyozta a szerző.

Vecsernyés János rendező szerint a filmvásznon „nehéz ügy” a zártság ellenére is fenntartani a nézők érdeklődését, de a stáb vállalta ezt a feladatot. Mint fogalmazott, nem merült fel, hogy kinyissák a teret. „Nem attól érdekes egy anyag, ha sok helyszínen játszódik” – vélekedett.

A kulisszatitkokról szólva elárulta, a trolit vontatták, nem Kerekes Éva vezette. Mivel a 74-es járat áthalad a városon, lehetetlen volt az eredeti útvonalon forgatni, így csak néhány valós helyszínt építettek be, az egyik végállomást és a Városligetet. A filmben végig esik az eső, ez alkalmas volt arra, hogy elkendőzze a külvilágot.

A filmkedvelők már többször találkozhattak olyan alkotásokkal, amelyek a BKV járműveire kalauzolták a nézőket. Ilyen volt többek közt Antal Nimród Kontroll című filmje is. Mint Szekeres Dénes producer kiemelte, a BKV-nak nem voltak fenntartásai a forgatással kapcsolatban.

A szakember elmondta, a produkció sokat formálódott, "meggyőzték őket", hogy érdemes filmet forgatni, mert több van benne, mint egy tévéfilm lehetőségében. A költségvetés alacsony volt, jóval kevesebb a megszokottnál - tette hozzá.

A Nyár utca, nem megy tovább című filmet három alkalommal – május 7-én és 8-án – láthatja a filmszemle közönsége az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Corvin moziban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ