Nicole Salomon, az animáció „nagyasszonya”
Dátum: 2011. június 18., szombat, 13:47
„Dolgozatírás helyett készítsünk animációs filmet” – javasolta annak idején diákjainak Nicole Salomon, aki az ötvenes években lelkes önkéntesként állt az animáció ügye mögé, és végül egész életét annak szentelte. Nyolcvanadik születésnapján a most zajló Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) ünnepelték az animáció „nagyasszonyát”.

Nicole Salomont az animációs filmesek Mekkájának tekintett Annecy Animációs Filmfesztivál egyik alapítójaként, és a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) egyik kiemelkedő alakjaként tiszteli a szakma. A világ minden tájáról érkeztek köszöntő sorok 80. születésnapjára; a laudációkat a KAFF szervezői gyűjtötték egy emlékkönyvbe, amit Mikulás Ferenc fesztiváligazgató nyújtott át a szerdai megnyitón az ünnepeltnek.

„A népszerű, tekintélyes Annecy Filmklub tagja voltam az ötvenes években. Nagyon szerettem a mozit. Klasszikusokat vetítettek, például Fellini Országúton című filmjét. Revelációként hatott rám, amikor a játékfilmek mellett bemutatták az első animációkat” – idézte fel a kezdeteket.

Az animáció úttörői – köztük Norman McLaren vagy Alexandre Alexeieff – munkáit ismerte meg. „Akkor jöttem rá, hogy az animáció nem gyerekműfaj” – tette hozzá.

A vetítéseket szervező Pierre Barbin, André Martin és a filmklub lelkes vezetése először Cannes-ban szervezett bemutatkozási lehetőséget az animációnak az ötvenes évek végén, de rá kellett jönniük, hogy az a világ a sztárokról és a csillogásról szól, ezért végül Annecy-t választották az animációs filmfesztivál színhelyéül. A városban sikerült támogatókat szerezni, és 1960-ban „nagyon kevés pénzből, de sok jóakarattal” megszületett az első Annecy Animációs Filmfesztivál. „Olyan volt mint egy álom” – emlékezett Salomon, aki az alapítók közé tartozott.

A fesztivál születése inspirálta az ASIFA megalapítását, amelyben szintén kulcsszerep jutott Nicole Salomonnak. A hivatalosan 1961 júliusában alakult szövetségnek máig meghatározó alakja.

Akkoriban, tanárként úgy gondolta, a gyerekek nevelésében, kifejező- és kommunikációs készségük fejlesztésében is fontos szerepe lehet az animációnak. Bár nem voltak szakismeretei, a látott filmekből szerzett tapasztalataira alapozva kezdett animációkat gyártani diákjaival.

A fiatal animációs alkotók támogatására az ASIFÁ-hoz kapcsolódva 1971-ben társalapítóként szervezte meg az Annecy Animációs Műhelyt, az AAA-t, amelyen belül nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek animációs képzésére.

Salomon az ASIFÁ-ból ismert rendezőket, híres és még ismeretlen animációsokat hívott meg tanárnak a Műhelybe. Közéjük tartozott Michel Ocelot is, aki az idei kecskeméti fesztiválon a zsűriben foglal helyet. „A rendezőknek kellett a munka, a kitűnő alkotók révén pedig nagy hírnevet szerzett a Műhely” mesélte Salomon.

„A fél évszázados múltra visszatekintő Annecy fesztivál ma már túl nagyra duzzadt, lehet, hogy sok pénz van mögötte, de többé soha nem lesz olyan otthonos, amilyen régen volt. A kecskeméti fesztivált sokkal emberközelibbnek, európaibbnak érzem: az egész várost átjárja az alkotás légköre, sok a fiatal, mindenki mosolyog” – sorolta, hogy miért tér vissza időről időre a KAFF-ra.

„A minőség fontosabb a mennyiségnél. Kecskeméten ezt tapasztalom: lehet, hogy kisebb a fesztivál, de kitűnő alkotók dolgoznak itt, van idő a találkozásokra, beszélgetésekre. Ez a párbeszéd pedig az animációs film világában nagyon fontos” – hangsúlyozta Salomon, aki idén a KAFF díszvendégeként érkezett a 10. évfordulóját ünneplő fesztiválra.

Kitért arra is, hogy számos kitűnő magyar animációs filmest ismert meg az évek során. Egy-két nevet kiemelve emlékezett meg többek között Reisenbüchler Sándorról, akit – mint mondta – elsősorban gondolkodása és kedves személyisége miatt kedvelt. Elismerően szólt Varga Csaba gyurma animációs sorozatáról, az Augusztáról, és Gémes József munkáiról is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ A világ nagy emberei általában nem voltak nagy tudósok, a nagy tudósok pedig nem voltak nagy emberek."
Holmes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ