Rofusz Ferenc új, Ticket című filmjéről
„Egy rajzfilmes sosem megy nyugdíjba"
Dátum: 2011. szeptember 13., kedd, 13:40
Az Oscar-díjjal jutalmazott, A légy című filmjének harmincéves évfordulójára készítette el új animációs filmjét Rofusz Ferenc rendező. A tízperces, Ticket című film hagyományos technikával készült, csak az effektekhez hívták segítségül a számítógépet. A bemutatót csütörtökön tartják a Millenárison.

Rofusz Ferenc elmondta: fia unszolására kezdett bele a Ticket előkészítésébe. „Azzal bíztatott, hogy a háttéranimáció a névjegyem, miért nem készítek még egy hasonló technikával készült filmet, mint A légy volt?” – fogalmazott a filmrendező.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával, több mint húszmillió forintból készült animáció egy ember életét követi nyomon, a születéstől a halálig. „Mindig foglalkoztatott, hogy magáról az életről készítsek filmet” – magyarázta Rofusz Ferenc. A képzeletbeli kamera most is a főszereplő „szemébe” került, akinek az arca így rejtve marad. „Láthatjuk, ahogy felnő, ahogy megöregszik és végül eltemetjük a kamerát. Az igazság az, hogy nem lett túl boldog film” – szögezte le az alkotó. Valószínűleg a komor hangvétel riasztotta el a film szponzorait. „Végül még egy temetkezési vállalatot is megkerestünk, úgyis témába vág a film, de ott is elutasítottak” – tette hozzá, megemlítve, hogy a produkció teljes egészében Magyarországon készült el négy év alatt.

Rofusz Ferenc arról is beszélt, hogy a Ticket mintegy hétezer rajzát hárman készítették Veres Gabriellával és Tenkei Péter animátorral. „A kézzel készült rajzok textúráját semmilyen számítógépes animáció nem tudja visszaadni” – indokolta, miért választotta a rajzfilmkészítés hagyományos módját. A film effektjeit, például a 3D-s betéteket viszont már számítógéppel készítették a KGB Stúdióban Klingl Béla vezetésével – ezekkel főleg a fiatalabb korosztályt célozta meg a rendező. A film zenéjét DJ Bootsie készítette, a producer Csáky Attila, a gyártó a Cameofilm Kft.

A cím a klasszikus utazásmetaforára utal. „Születéskor minden ember kap egy jegyet, csak azt nem tudhatja, hány megállóra és melyik osztályra szól” – mutatott rá Rofusz Ferenc. Hozzátette: a szomorú téma ellenére a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon – itt tartották az első bemutatót – a film a gyerekzsűri díját kapta. „Erre nagyon büszke vagyok. A gyereket nem lehet befolyásolni, engem is megdöbbentett, hogy a Ticketet választották. Valószínűleg azért, mert ráéreztek arra, amit a film is elmond, hogy az élet egy villanás csupán” – tette hozzá.

A rendező szólt arról is, hogy számos filmterve van, szeretne például egy festmény-animációt készíteni, de egyelőre nem tudja, mikor nyílik esély egyedi filmek forgatására Magyarországon. „Filmtervekkel tele van az asztalom, egy rajzfilmes ugyanis soha nem megy nyugdíjba” – mondta a rendező, aki az Oscar-díj után költözött ki előbb Németországba, majd 1988-ban Kanadába. 2003-ban tért haza, fiai jelenleg is Kanadában élnek és 3D-s animátorként dolgoznak. „Jól választottak, amikor a modern technikát megtanulták. Ez abból is látszik, hogy nekik folyamatosan van munkájuk. Én viszont kötődöm Magyarországhoz, nagyon szeretek itt élni” – nyilatkozta Rofusz Ferenc, majd hozzátette: a válságot túl lehet élni. „Túlélésben a magyaroknak amúgy is nagy a gyakorlatuk” – jegyezte meg.

A Ticket bemutatóját szeptember 15-én tartják a Millenáris Fogadóban este hat órakor a FesztMagyar „nulladik napján”. A filmet a rendezvény három napja során többször is műsorra tűzik. A bemutatón a rendezővel Weiszer Alinda műsorvezető fog beszélgetni, a műsorban levetítik A légy című filmet is.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ