BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Balázs Béla hatvan éve halt meg
Dátum: 2009. május 15., péntek, 13:18
Hatvan éve, 1949. május 17-én halt meg Balázs Béla Kossuth-díjas költő, író, világhírű filmesztéta, A fából faragott királyfi és A kékszakállú herceg várának írója, a Valahol Európában című film forgatókönyvírója.

Bauer Herbert néven született 1884. augusztus 4-én Szegeden, művelt tanár családban. Diákévei szülővárosában és a szepességi Lőcsén teltek, emlékeit az Álmodó ifjúság című önéletrajzi regényében örökítette meg. Eötvös-kollégistaként szerzett a budapesti egyetemen német szakos tanári, 1909-ben bölcsészdoktori oklevelet. Ösztöndíjjal tanult Berlinben és Párizsban is, majd középiskolai tanárként helyezkedett el.

Első verse már tizenhat éves korában megjelent a Szegedi Naplóban, 1908-ban ott volt a modern magyar költészet kiindulópontjának tekintett A Holnap antológiákban, s ott volt a Nyugat indulásánál. 1909-ben mutatták be a Nemzeti Színházban Doktor Szélpál Margit című drámáját, melyben a modern nő újfajta problémáit vitte színpadra. Egy évvel később megjelent első verseskötete A vándor énekel címmel, ködös, pesszimista lírájára a német filozófia és a francia dekadens költészet volt nagy hatással.

Szimbolista drámái közül az 1911-es A kékszakállú herceg várából Bartók Béla írt világsikerű operát, a háború alatt született és már a népmesékhez közelebb álló A fából faragott királyfit szintén Bartók formálta táncjátékká. Az egyre individualistább és a nacionalizmustól sem idegenkedő költő 1913-ban katolizált és felvette a Balázs Béla nevet. 1914 szeptemberében önként jelentkezett frontszolgálatra, ahol a megrázó élmények hatására pacifista humanista lett, a folyamat nyomon követhető a haditudósításait tartalmazó Lélek a háborúban című kötetben.

A forradalmat már kommunistaként köszöntötte, 1919-ben tagja volt a Forradalmi Írók Direktóriumának, a Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe menekült. Itt kezdett filmesztétikával foglalkozni, A látható ember című szakkönyve a nemzetközi érdeklődés középpontjába került és ma is alapműnek számít. Balázs Béla azt hangsúlyozta, hogy a film által az emberi test és az arckifejezés visszanyerte méltó helyét az emberi kommunikációban, melyet a könyvek és a szavak eltemettek.

1926-tól Berlinben, 1931-től Moszkvában élt. 1945 nyarán hazatért és a filmművészet egyik irányítója lett, bár terveiből keveset tudott megvalósítani. Tanított a Színházművészeti Főiskolán, a Filmtudományi Intézet alapító igazgatója volt, s 1947-ben ő írta a legendás Valahol Európában című film forgatókönyvét. 1949-ben Kossuth-díjat kapott, de helyzetével nem volt elégedett, "avantgárd" nézetei miatt egyre több bírálat érte. 1949. május 17-én halt meg.

A köztudatban főként filmesztétaként maradt meg, életművét csak az utóbbi évtizedekben fedezték fel. Nevét viseli a Balázs Béla Stúdió, a kísérleti film és a fiatal magyar filmesek fontos műhelye és a Balázs Béla-díj, amelyet 1960 óta adományoznak a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenység, valamint művészi és tudományos teljesítmény elismerésére.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ