Farrah Fawcett öröksége
Dátum: 2009. június 26., péntek, 16:32
Szex-szimbólum és tv-sztár volt az 1970-es években, majd legalább ekkora visszhangja volt Ryan O'Nealhez fűződő csaknem három évtizedes románcának. Előbb azért harcolt, hogy komolyan vegyék mint színésznőt, élete utolsó éveiben pedig a rákkal vívott küzdelmét tette közüggyé. Farrah Fawcett így, vagy úgy, de mindenképpen nyomot hagy a szórakoztatóiparon.

A divatteremtő dús, szőke loknijairól és ragyogó mosolyáról elhíresült Farrah, aki 1976-ban futott be a Charlie angyalai című krimisorozatban, egészséges, sportos megjelenésével a sztárrá vált "hétköznapi lány" imázsát sugallta. Adottságait posztereken is kamatoztatta, köztük azon, amelyen egyrészes piros fürdőruhájában egy csapásra híressé és sok férfi számára roppant vonzóvá vált.

"Beágyazódott az amerikaiak szívébe és öntudatába, mint egy korszak jelképe" - mondta róla Robert Thompson, a Syracuse-i Egyetem közönségkultúrával foglalkozó professzora.

Fawcett pályafutása végéig megmaradt elsősorban tévészínésznőnek, de több nagyfilmes alakítása is elismerést váltott ki a szakmában. A nyolcvanas években forgatott filmdrámákban, a Szélsőségekben (Extremities) és az Égő ágyban (The Burning Bed) játszott szerepeiért Arany Glóbusz-díjra jelölték. A legnagyobb visszhangot azonban a rákbetegségéről forgatott dokumentumfilm, Farrah's Story (Farah története) váltotta ki, amelyet májusban mutattak be az amerikai tv-állomások.

"Szörnyű, fájdalmas dolog volt végignézni. Farrah Fawcettnek sikerült olyasmire rátalálnia, amely a sötétség szívébe néz, úgy, ahogyan sok filmnek soha nem sikerült" - vélekedett Thompson.

A színésznő "se vele, se nélküle" kapcsolata Ryan O'Neallel valódi Love Story-vá vált - 1970-ben ez a film tette híressé párját -, amikor 2006-ban, Farrah betegségének elhatalmasodásakor a férfi végleg visszatért hozzá.

"Az, ahogyan az életéért küzdött az utolsó években, hosszú időre helyet biztosít neki a popkultúrában, és sokan bálványozni fogják őt a következő években" - jelentette ki Matt Roush, a TV Guide magazin vezető kritikusa.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ