Húsz éve halt meg Franklin James Schaffner
Dátum: 2009. június 30., kedd, 10:45
Húsz éve, 1989. július 2-án hunyt el Franklin James Schaffner Oscar-díjas amerikai filmrendező, akinek A majmok bolygóját és a Pillangót köszönhetjük.

Misszionáriusok gyermekeként született Tokióban, öt éves korában lépett először amerikai földre. Gyermekéveinek helyszínét, Lancestert hátra hagyva a nagyhírű Franklin és Marshall magániskolában kezdte tanulmányait dráma szakon, majd a Columbia Egyetemen joghallgatóként folytatta.

Iskolai pályafutását félbeszakította a II. világháború. A haditengerészetnél kétéltű járműveken szolgált Európa és Észak-Afrika partjainál. Leszerelése után egy szerencsés véletlen folytán segédrendezői állást kapott a March of Time című hírműsornál. Rövidesen csatlakozott a CBS televíziós társaság csapatához, ahol elsősorban híreket, sporteseményeket és a közügyeket érintő hírműsorokat készített. A CBS egyik producere felfigyelt Schaffner dokumentumfilmjeire és megbízta a televíziós hálózat színművészeti csoportjának vezetésével.

Olyan rangos műsorok rendezésében vett rész, mint a Studio One, a Playhouse 90 és a DuPont által szponzorált a Hónap Show-ja című produkciók. 1954-ben rendezői Emmy-díjat kapott a 12 dühös ember tévéjátékának megrendezéséért. További két Emmy-díjat vehetett át 1955-ben a Zendülés a Caine hadihajón bírósági tárgyalása című Broadway-darab televíziós adaptációjáért. Negyedik Emmy-díját a Védők című tévésorozatával nyerte, amelyben két ügyvéd, apa és fia reménytelen ügyekre specializálódik. Tehetsége, rendkívül érdekes vizuális látásmódja a filmszakma számára sem maradt észrevétlen. Az 1960-as évek elején átpártolt a filmhez, és bebizonyította, hogy a filmművészet egyik legkreatívabb rendezője.

Schaffner - saját bevallása szerint - legjobb filmjét 1964-ben rendezte A legjobb ember címmel, amely számtalan díjat nyert, de még nem az Oscart, amelyet sok kritikusa szerint megérdemelt volna. Első nagy költségvetésű filmje a Hadúr volt, amelyben Charlton Heston játszotta a főszerepet. Schaffner érdeklődését a frízek világában zajló X. századi történet keltette fel más, idegen kultúrák iránt, és mi lehetett volna idegenebb a majmok kultúrájánál, amelyet A majmok bolygója című filmjében vitt vászonra 1968-ban.

A sci-fi kalandfilm kasszasiker lett és a 20th Century Fox újabb sikergyanús film rendezésével bízta meg A tábornokkal, amely a várva várt Oscart is meghozta számára 1971-ben. Ez volt Schaffner hollywoodi sikereinek csúcspontja. Az 1973-as Pillangó című, Henri Charriere önéletrajzi bestsellere nyomán készült, klasszikussá vált filmje után már egyre jelentéktelenebb mozikkal állt elő, bár tehetségét még megcsillantotta A brazíliai fiúk és az Oroszlánszív című alkotásaiban.

1989-ben bekövetkezett halála előtt visszatért a meghitt, bensőséges filmek világába a Ha a forgószél hazarepít című alkotásával.(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Mondd meg, mit olvasol, és én megmondom – kitől loptad a könyvet."
Ilf
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ