80 éves lenne Grace Kelly
Dátum: 2009. november 10., kedd, 11:28
A nyolcvan éve, 1929. november 12-én született Grace Kelly élete olyan volt, mint azok a filmek, amelyekben játszott. Tündöklő filmcsillagból lett valódi hercegné, sokáig élt boldogan a mesebeli kis országban, Monacóban, de a tündérmese tragikus véget ért.

Grace Kelly dúsgazdag gyáriparos legkisebb lánya, s nevének megfelelően valóban a báj és a kecsesség megtestesítője volt. New Yorkban tanulta a színészmesterséget, közben modellkedett, 1949-ben már a Broadway deszkáin állt. 1951-ben kapta első hollywoodi szerződését, két évvel később Oscar-díjra jelölték. Hamarosan Alfred Hitchcock kedvenc színésznője lett, aki azt mondta: Grace az a tökéletes szőke, akit mindvégig keresett. Szerepelt a borzongatás nagymesterének Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt című klasszikusaiban, igazi sztár lett. Mivel dekoratív külseje mellett emberábrázoló tehetségével is kitűnt, válogathatott az ajánlatokban. A legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat A vidéki lány címszerepéért kapta - az alkoholista énekesnő szerepére a Paramount stúdiónak „kölcsönözte" ki az MGM egy gyermeket váró kolléganője helyére.

Karrierje 1956-ban ért váratlan véget. A francia Riviérán forgatta Molnár Ferenc A hattyú című színművének filmváltozatát, amikor egymásba szerettek III. Rainier monacói herceggel, a bimbózó románcról szalagcímekben tudósított a bulvársajtó. Amerikába hazatérve Grace még elvállalta a Felső tízezer című film főszerepét, majd felbontotta a szerződését és Európában kezdett új életet. (Hollywoodba fogadalma ellenére egyetlen alkalommal, 1962-ben tért vissza, hogy eljátssza Hitchcock Marnie című filmjének főszerepét.) Döntését sokan értetlenkedve fogadták, egy producer például azt kérdezte, ugyan miféle az a királyság, amely még egy filmstúdiónál is kisebb területen fekszik.

Az 1956. április 18-án tartott pazar esküvő után méltó társa lett férjének, pedig nem volt könnyű dolga: meg kellett tanulnia franciául és el kellett sajátítania az udvari etikettet. A filmvászon hercegnője igazi hercegnévé vált, elegáns volt és elbűvölő, gondosan nevelte három gyermekét, s még a pletykalapok sem tudtak rosszat írni róla.

1982. szeptember 13-án Grace kisebbik lányával, az akkor tizenhét éves Stephanie-val az országút korlátját áttörve gépkocsijával a mélybe zuhant. Stephanie csak könnyebb sérüléseket szenvedett, anyja azonban másnap belehalt sérüléseibe. A Grimaldi család nem járult hozzá, hogy a baleset körülményeit kivizsgálják, így máig sem tudni, hogy anya vagy lánya vezette a luxusautót.

2007-ben Albert herceg kiállítással emlékezett anyjára, ahol élő modell mutatta be Grace esküvői ruhakölteményét (mivel még a legkarcsúbb modellre sem ment rá, kissé bővíteni kellett a ruha derekát), ezen kívül láthatóak voltak az általa készített családi filmek, a koronája és férjének hozzá írott szerelmes levelei.(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ