25 éve halt meg Vincente Minnelli
Dátum: 2011. július 23., szombat, 11:21
Huszonöt évvel ezelőtt, 1986. július 25-én hunyt el Vincente Minnelli, a múlt század negyvenes-ötvenes éveinek legsikeresebb zenés filmrendezője. Az olasz-amerikai Minnelli családjának minden tagja Oscar-díjas lett: felesége, Judy Garland és lánya, Liza Minnelli szintén megkapta az elismerést.

Vincente Minnelli 1903. február 28-án született Chicagóban egy vándorszínész családban, gyermekkora rokonok között hányódva, de a színház varázsában telt. A középiskola után volt kirakatrendező, fényképész és jelmeztervező, 1935-ben már a Broadway-n rendezett szórakoztató show-műsorokat.

1940-ben szerződtette a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió, ahol végigjárta a szamárlétrát és 1943-ban ülhetett először a direktori székbe. Minnelli színházi tapasztalataira építve újította meg a zenés filmeket; már első filmje, a fekete-fehér Kunyhó az égben elismerést aratott. Hírnevet az immár színes Találkozzunk St. Louis-ban alapozta meg, ráadásul a forgatás alatt ismerte meg első feleségét, a nála idősebb és akkor még jóval híresebb Judy Garlandot; a házasságból született Liza Minnelli.

Az erőteljes vizuális fantáziával megáldott rendezőt a modern musical atyjának kiáltották ki. A színpompás jelmezek és díszletek iránti rajongása, az ötletes kameramozgás az addigitól merőben eltérő képi világú alkotásokat eredményezett, amelyekben a zene és a cselekmény kerek egészet alkotott. A kor legnagyobb csillagaival (Judy Garland, Fred Astaire, Gene Kelly, Spencer Tracy, Kirk Douglas) dolgozott, színészei közül hetet jelöltek Oscar-díjra.

Zenés darabjai közül a leghíresebbek a Ziegfeld Follies, A kalóz és a műfajt megújító Egy amerikai Párizsban. Utóbbival, a George Gershwin zenéjére készült darabbal, amelyben a tánc már nem pusztán betét, hanem a cselekmény része, hat Oscar-díjat gyűjtött be, elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál fődíját és az Arany Glóbuszt is. Minnelli ekkor még lemaradt a rendezői Oscarról, ezt 1958-ban a kilenc jelölését kivétel nélkül díjra váltó Gigiért kapta meg.

Minnelli drámai rendezéseiben is remek volt: 1949-ben Flaubert Bovaryné című klasszikus regényét vitte filmre, ezt követte a hollywoodi témájú, több Oscarral elismert A szépség és a szörnyeteg. 1956-ban Irving Stone életrajzi regénye nyomán rendezte a festő Vincent van Gogh életéről szóló A nap szerelmese című alkotást.

A hatvanas évek elején a közönség ízlése megváltozott, ezzel együtt a rendező csillaga is leáldozott, 1963-ban az MGM stúdió kiadta útját. Régi típusú zenés filmjei sorozatban buktak meg, hiába forgatott 1970-ben Barbra Streisanddal és Yves Montand-nal, utolsó filmjében pedig saját lányával és Isabella Rossellinivel.

Vincente Minnelli négyszer nősült és háromszor vált el, házasságaiból két lánya született. A kaliforniai Beverly Hillsben halt meg 1986. július 25-én Alzheimer-kór következtében.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
médiabubus 2013-04-26 10:14 | Válasz erre | #1
Judy Garland híresebb volt, de nem öregebb Minnellinél. Judy 1922-ben született, szerény számításom szerint - a Bólyai féle matematikára gondolok - 19 évvel volt fiatalabb férjénél.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ