Audrey Hepburn, az elegancia klasszisa
Dátum: 2006. december 9., szombat, 11:15
Donald Spoto, a sztárok cseppet sem elnéző életrajz-írója 400 oldalban írta meg Audrey Hepburn életét.

„Audrey az elegancia klasszisát képviseli, amelyet ma, a rongyos farmerek korában, nagyra lehet értékelni. Szerénysége és egyszerűsége a mai közönséges és üres hírességek mellett csodálatos dolog" - fejtette ki a szerzõ az El País című spanyol napilapnak könyve megjelenésekor.

A színésznõ, aki 13 évvel halála után még mindig divatot diktál, 1929-ben született Brüsszelben. Apja kalandor életművész volt, aki lányával sohasem törõdött. Anyja, „a csontja velejéig viktoriánus bárónõ", sajátos nevelési elveket vallott. „Kiskoromban arra tanított, hogy neveletlenség, ha valaki felhívja magára a figyelmet, és hogy sohasem szabad elõtérbe tolakodni. Anyám mindig azt mondta, hogy ne beszéljek túl sokat magamról és legyek pontos" - idézi Hepburnt az író.

A színésznõ gyerekkorában melankolikus és hallgatag volt. Nem szerette a babákat. Szomorúsága nõtt, amikor megértette: apja örökre elhagyta õket. A háború alatt nagyszüleinél élt Hollandiában és elszenvedõje, szemtanúja volt sok borzalomnak. Édesanyja és õ együttműködtek az ellenállással.

A könyv leírja depresszióit, amelyek végigkísérték életét. Az elsõ 16 éves korában kerítette hatalmába. Ekkor hatalmasodott el benne a cigaretta és a csokoládé iránti szenvedély. Ugyancsak 16 éves korában költözött át édesanyjával Londonba, hogy táncolni tanuljon. De tanulmányait félbeszakítva reklám-modell lett és musicalekben is fellépett.

Ott fedezte fel William Wyler a Római vakációhoz, ami az Oscar-díjat hozta neki és további rengeteg szerzõdést. Légies alakja feltűnt a sok Marilyn Monroe és Liz Taylor típusú színésznõ között. Amikor Billy Wilder szerzõdtette a Sabrinához, Hepburn személyesen jelent meg Hubert de Givenchy műhelyében, hogy kiválassza a filmszerephez szükséges ruhákat. A divattervezõt azonnal meghódította eleganciájával. Barátságuk 40 évig tartott. Õ tervezte fiának, Seannak a keresztelõi ruháját és õ fedezte annak a repülõgépnek a költségeit is, amely a haldokló sztárt szállította az Egyesült Államokból Svájcba. „Kiváló kolléganõivel ellentétben õ sohasem viselkedett úgy, mint egy faragatlan díva. Tudta, hogyan kell kialakítania imázsát - mondta róla Givenchy.

Audrey Hepburn 31 éves korában játszotta el legemblematikusabb szerepét, Holly Golightly-t az Álom luxuskivitelben című filmben. Ebben vált a divat ikonjává. És még ezután jöttek olyan híres alakításai, mint a My Fair Lady Lizája, vagy a Várj, amíg sötét lesz vak fiatalasszonya.

Érzelmi életében nem volt ilyen szerencsés. Kapcsolata volt Gregory Peck-kel, William Holdennel, ben Gazzarával, Albert Finney-vel, házasságot kötött Mel Ferrerrel, aki a Háború és béke amerikai változatában a partnere volt, majd Andrea Dotti pszichiáterrel, de egyik sem volt tartós. Arról álmodott, hogy sok gyermeke lesz, de csak két fia született. Életének utolsó éveit az UNICEF humanitárius szolgálatának szentelte.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„Azon a napon lettél felnőtt, amikor először nevettél egy jót – önmagadon."
Ethel Barrymore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ