30 éve halt meg Zbigniew Cybulski
Dátum: 2007. január 7., vasárnap, 11:52
Harminc éve, 1967. január 8-án hunyt el Zbigniew Cybulski lengyel filmszínész, a „lengyel James Dean".

A szovjet-ukrajnai Kniaze városkában született 1927. november 3-án. A II. világháború után három évig a krakkói Jagelló Egyetemen tanult újságírást, majd átiratkozott az Állami Színművészeti Fõiskolára, ahol 1953-ban kitüntetéssel diplomázott. A fõiskola után útja Gdanskba vezetett, ahol a Teatr Wybrzeze tagjaként elõször Friedrich Schiller Ármány és szerelem című darabjában lépett színre. 1954-ben Bogumil Kobielával megalapította a gdanski Bim-Bom diákszínházat, ahol színészként és rendezõként is működött. Itt ismerkedett meg Elzbieta Chwalibóg színésznõvel, akit késõbb feleségül is vett.

A mozi számára Andrzej Wajda fedezte fel, aki 1954-ben A mi nemzedékünk című filmjében nyúlfarknyi szerepet osztott rá. A rendezõ, aki egy James Dean-szerű figurát keresett az 1958-as Hamu és gyémánt című filmjének fõszerepére, végül Cybulskit választotta. A forgatás során Wajda megengedte neki, hogy saját hétköznapi öltözékében, farmerben és napszemüvegben játssza el Maciek Chelmicki alakját, holott a film nem sokkal a II. világháború befejezése után játszódott. Modern külsejével, kiábrándultságával és gesztusaival Cybulski egy csapásra egy új nemzedék példaképévé vált, sõt nemcsak a lengyel nézõk szívét hódította meg, de a nemzetközi filméletben is megismerték nevét.

Az õt felfedezõ Wajdával még két további filmben dolgozott együtt: az 1959-es Ártatlan varázslókban és az 1962-es Húszévesek szerelmében. Elsõ vígjátéki szerepét Kazimierz Kutz 1958-as Kitüntetés című filmjében játszotta, s ezt követõen a drámai hõsök, komoly szerepek megformálása mellett rendszeresen vállalt komédiákat és könnyedebb alkotásokat is. Ez azonban varsói filmsajtóban heves vitát váltott ki, volt aki úgy vélte: a vígjátéki figurák ártanak idõközben fogalommá vált alakjának.

A színpaddal sem szakított végleg, 1961-ben Franciaországban turnézott, majd hazatérése után a varsói Ateneum Színházhoz szerzõdött, amelynek tagja maradt haláláig. Emellett többször vállalt tévés szerepeket is. 1964-ben Stockholmban forgatott, az ekkor készült A megtalált saragossai kézirat című filmben elsõ ízben játszott kosztümös szerepet, szakítva a személyéhez fûzõdõ jellegzetes külsõségekkel.

Több rendezõvel is dolgozott együtt, jelentõs filmjei közé tartozik Az éjszakai vonat 1959-bõl, az 1962-es Útban Párizs felé, A gyilkos és a lány 1963-ból, az 1964-es Egy olasz Varsóban, a Szaltó 1965-bõl, az És aztán Mexikó! 1966-ból.

Közben élete egyre zaklatottabbá, túlhajszolttá vált, mind többet tartózkodott füstös kiskocsmákban, ahol újabb és újabb vodkákkal próbálta elûzni a forgatások fáradtságát.

Utolsó szerepét Aleksander Scibor-Rylski A gyilkos nyomot hagy című filmben játszotta. 1967. január 8-án délelõtt Wroclawból Varsóba akart utazni, de késve érkezett a pályaudvarra és a már mozgásban lévõ vonatra próbált felugrani. A lába megcsúszott, Cybulski a két kocsi közé esett, s bár a vonatot azonnal leállították, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt.

1969-ben Jan Laskowski rendezõ Zbyszek címmel filmes portrét készített róla, legfontosabb rendezõje és egyik legjobb barátja, Andrzej Wajda az 1968-as Minden eladó című filmben állított neki emléket.

(MTI-Panoráma - Sarudi Ágnes)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ