BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
100 éve született Rex Harrison
Dátum: 2008. március 2., vasárnap, 11:32
Vígjátékokban és drámákban egyaránt otthonosan mozgott, elegancia, könnyedség, fanyar humor jellemezte Rex Harrsion játékát. Az angol származású amerikai színész, a My Fair Lady legendás Higgins professzora száz éve, 1908. március 5-én született.

Reginald Carey néven látta meg a napvilágot Liverpool közelében. A kikötővárosban ismerkedett meg a színjátszás alapjaival és nem kis önbizalomról tanúságot téve itt választotta művésznevét is (Rex latinul királyt jelent). Először tizenhat évesen állt a világot jelentő deszkákon, de egysoros szerepét sikerült elrontania. Nem zavarták el, s nem szegte az ő kedvét sem a kudarc, így magával ragadó egyéniségének, kellemes, vonzó megjelenésének köszönhetően rövid idő múlva már a brit színészek élvonalába került. 1936-ban debütált a New York-i Broadwayn, s azonnal sztár lett itt is.

A II. világháborúban a brit Királyi Légierő (RAF) hadnagyaként szolgált, leszerelése után kirobbanó sikert aratott a Vidám kísértet és a Mégis szeretik a nők című szórakoztató angol filmekben. 1945-ben költözött Hollywoodba, a 20th Century Fox stúdió ajánlott neki szerződést. Bár 1946-ban emlékezetes alakítást nyújtott az Anna és a király című filmben, karrierjét visszavetette, hogy az akkor már második feleségével élő Harrison miatt egy fiatal színésznő öngyilkosságot követett el. (Szexi Rexi, ahogy a pletykarovatokban emlegették a sármos színészt, hosszú élete során hatszor nősült, utoljára hetvenévesen, a feleségek sorában volt Lilli Palmer német színésznő is.)

Sztárszerepet osztottak rá egyebek között 1965-ben az Agónia és extázisban, 1967-ben a Doctor Doolittle filmmusicalben, a hetvenes években Az ötödik muskétás Dumas-parafrázisában, valamint a kalandos Ashantiban. Több alkalommal is megkapta a New York-i Filmkritikusok Díját, a Kleopátra Julius Caesar alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Legismertebb és legnépszerűbb, színpadon és filmen egyaránt hatalmas sikert aratott szerepe Henry Higgins professzor volt a My Fair Lady-ben. A G.B. Shaw színműve alapján készült musical ősbemutatóján és az 1981-es felújításkor is ő alakította a férfi főszerepet, s megkapta a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat. Amikor a darabot 1964-ben megfilmesítették, természetesen őt választották a szerepre Audrey Hepburn partnereként. Harrison abban az évben elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart az elbizakodott, magányos agglegény fonológus professzor alakításáért.

Önéletrajza, a Rex 1975-ben jelent meg, négy évvel később verseskötetet adott ki. Bár 1974-ben a magas adók miatt végleg elköltözött Angliából, 1989-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. 1986-ban forgatott utoljára, s halála előtt egy hónappal lépett fel utoljára. 1990. június 2-án, New Yorkban halt meg hasnyálmirigy-rák következtében.

(Panoráma - Deákné Gulyás Veronika, Sajtóadatbank)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
kerekgyartoerika1 2008-03-27 09:50 | Válasz erre | #1
Carole Landisnak hivták azt a gyönyörü szőke szinésznőt aki 1946 julius harmadikán öngyilkos lett otthonában.Ezen a napon együtt ebédelt volna Rex Harrisonnal,de a szinész szerette volna lemondani a találkozást mert Maxwell Anderson iróval is megbeszélt egy munkarandevút.Carole nem jelent meg a randevun,igy Rex Harrison Andersonnal ment ebédelni,utána három ora körül elment a lányhoz és a fürdőszobában holtan találta a lányt.Két üres orvosságosüveget talált az éjjeliszekrényen az egyik gyorsabban ,a másik lassabban ható altatót tartalmazhatott mielőtt a lány bevette.Mellettük üres whiskys üveg.Rex Harrison hivott egy orvost és értesitette a rendőrséget.Az orvos megállapitotta a halált, a rendőr felirta Rex Harrison cimét aztán hazaküldte.

Az ujságok Carole-ról részvevő hangnemben irtak Rexről viszont rosszindulatuan.Ő volt az érzéketlen,szivtelen külföldi.A Forest Lawn nevü temetőben volt a temetés Hollywoodban.A koporsó nyitva volt.Orgonaszó áradt.Kétszer egymás után elhangzott Schubert Ave Mariá-ja.A koporsó körül virágkoszoruk,a koporsó kicsit meg volt emelve hogy a halottat jobban lehessen látni.Carole nagyon szép volt.Gyönyörü volt a haja,az arcát pedig mintha csak filmfelvétere készitették volna ki.Csillogó fehér ruha volt rajta.Kezében fehér rózsák.Békésen mosolygott.Mindössze huszonkilenc évet élt.Az egyik szinész felolvasott néhány verset a Bibliából majd felzugott az orgona és a szertartás véget ért.Rex Harrison akkori feleségével Liilli Palmerrel ment el a temetésre.Rex Harrison sápadt volt,és nem szólt egy szót sem.Körülbelül igy emlékezett vissza Dundi Lilli, jó kislány cimü könyvében Lilli Palmer erre a tragédiára.

Rex Harrisonnak hiába keressük a sirját bármelyik temetőben.Nincs neki.Két fia Noel és Carey Portfinonál a tengerbe szórták hamvait.

199o -ben halt meg junius másodikán.MMi M

Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ