100 éve született Rex Harrison
Dátum: 2008. március 2., vasárnap, 11:32
Vígjátékokban és drámákban egyaránt otthonosan mozgott, elegancia, könnyedség, fanyar humor jellemezte Rex Harrsion játékát. Az angol származású amerikai színész, a My Fair Lady legendás Higgins professzora száz éve, 1908. március 5-én született.

Reginald Carey néven látta meg a napvilágot Liverpool közelében. A kikötővárosban ismerkedett meg a színjátszás alapjaival és nem kis önbizalomról tanúságot téve itt választotta művésznevét is (Rex latinul királyt jelent). Először tizenhat évesen állt a világot jelentő deszkákon, de egysoros szerepét sikerült elrontania. Nem zavarták el, s nem szegte az ő kedvét sem a kudarc, így magával ragadó egyéniségének, kellemes, vonzó megjelenésének köszönhetően rövid idő múlva már a brit színészek élvonalába került. 1936-ban debütált a New York-i Broadwayn, s azonnal sztár lett itt is.

A II. világháborúban a brit Királyi Légierő (RAF) hadnagyaként szolgált, leszerelése után kirobbanó sikert aratott a Vidám kísértet és a Mégis szeretik a nők című szórakoztató angol filmekben. 1945-ben költözött Hollywoodba, a 20th Century Fox stúdió ajánlott neki szerződést. Bár 1946-ban emlékezetes alakítást nyújtott az Anna és a király című filmben, karrierjét visszavetette, hogy az akkor már második feleségével élő Harrison miatt egy fiatal színésznő öngyilkosságot követett el. (Szexi Rexi, ahogy a pletykarovatokban emlegették a sármos színészt, hosszú élete során hatszor nősült, utoljára hetvenévesen, a feleségek sorában volt Lilli Palmer német színésznő is.)

Sztárszerepet osztottak rá egyebek között 1965-ben az Agónia és extázisban, 1967-ben a Doctor Doolittle filmmusicalben, a hetvenes években Az ötödik muskétás Dumas-parafrázisában, valamint a kalandos Ashantiban. Több alkalommal is megkapta a New York-i Filmkritikusok Díját, a Kleopátra Julius Caesar alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Legismertebb és legnépszerűbb, színpadon és filmen egyaránt hatalmas sikert aratott szerepe Henry Higgins professzor volt a My Fair Lady-ben. A G.B. Shaw színműve alapján készült musical ősbemutatóján és az 1981-es felújításkor is ő alakította a férfi főszerepet, s megkapta a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat. Amikor a darabot 1964-ben megfilmesítették, természetesen őt választották a szerepre Audrey Hepburn partnereként. Harrison abban az évben elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart az elbizakodott, magányos agglegény fonológus professzor alakításáért.

Önéletrajza, a Rex 1975-ben jelent meg, négy évvel később verseskötetet adott ki. Bár 1974-ben a magas adók miatt végleg elköltözött Angliából, 1989-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. 1986-ban forgatott utoljára, s halála előtt egy hónappal lépett fel utoljára. 1990. június 2-án, New Yorkban halt meg hasnyálmirigy-rák következtében.

(Panoráma - Deákné Gulyás Veronika, Sajtóadatbank)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
kerekgyartoerika1 2008-03-27 09:50 | Válasz erre | #1
Carole Landisnak hivták azt a gyönyörü szőke szinésznőt aki 1946 julius harmadikán öngyilkos lett otthonában.Ezen a napon együtt ebédelt volna Rex Harrisonnal,de a szinész szerette volna lemondani a találkozást mert Maxwell Anderson iróval is megbeszélt egy munkarandevút.Carole nem jelent meg a randevun,igy Rex Harrison Andersonnal ment ebédelni,utána három ora körül elment a lányhoz és a fürdőszobában holtan találta a lányt.Két üres orvosságosüveget talált az éjjeliszekrényen az egyik gyorsabban ,a másik lassabban ható altatót tartalmazhatott mielőtt a lány bevette.Mellettük üres whiskys üveg.Rex Harrison hivott egy orvost és értesitette a rendőrséget.Az orvos megállapitotta a halált, a rendőr felirta Rex Harrison cimét aztán hazaküldte.

Az ujságok Carole-ról részvevő hangnemben irtak Rexről viszont rosszindulatuan.Ő volt az érzéketlen,szivtelen külföldi.A Forest Lawn nevü temetőben volt a temetés Hollywoodban.A koporsó nyitva volt.Orgonaszó áradt.Kétszer egymás után elhangzott Schubert Ave Mariá-ja.A koporsó körül virágkoszoruk,a koporsó kicsit meg volt emelve hogy a halottat jobban lehessen látni.Carole nagyon szép volt.Gyönyörü volt a haja,az arcát pedig mintha csak filmfelvétere készitették volna ki.Csillogó fehér ruha volt rajta.Kezében fehér rózsák.Békésen mosolygott.Mindössze huszonkilenc évet élt.Az egyik szinész felolvasott néhány verset a Bibliából majd felzugott az orgona és a szertartás véget ért.Rex Harrison akkori feleségével Liilli Palmerrel ment el a temetésre.Rex Harrison sápadt volt,és nem szólt egy szót sem.Körülbelül igy emlékezett vissza Dundi Lilli, jó kislány cimü könyvében Lilli Palmer erre a tragédiára.

Rex Harrisonnak hiába keressük a sirját bármelyik temetőben.Nincs neki.Két fia Noel és Carey Portfinonál a tengerbe szórták hamvait.

199o -ben halt meg junius másodikán.MMi M

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ A pesszimista azt hiszi, hogy minden nő könnyelmű, az optimista reméli."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ