A 2016-ban elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezetőről emlékeztek meg pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol három kiadó átadta Az év legsikeresebb szerzője díjat és kihirdették az Oláh János szerkesztői ösztöndíj idei nyerteseit.

Új tagok felvételéről döntött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) kedden Budapesten. A múzeumban tartott szavazással Garaczi László író és Kornis Mihály író, drámaíró is a testület tagjává vált.

Hetvennégy éves korában pénteken hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő - tudatta honlapján a Litera irodalmi portál, amelynek állandó szerzője volt.

Hatvan éve, 1963. november 1-én született Fehérgyarmaton Borbély Szilárd József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író, irodalomtörténész. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

New Yorkban, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, helyi idő szerint hétfő este tartották a Semmelweis Ignác életéről szóló Semmelweis című film világpremierjét a Mozgókép Múzeumában (Museum of Moving Image).

Kiemelkedő irodalmi munkásságáért Végh Attilának ítélte oda az idén az 1995-ben alapított Arany János-díjat a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának kuratóriuma; az elismerést a szövetség hétfői rendezvényén adták át, Budapesten.

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken. A díjnyertes darabot Urbán András állította színpadra.

Kétszáztíz éve, 1813. szeptember 3-án született báró Eötvös József író, költő, politikus, államférfi. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Életének 70. évében meghalt Székely Ádám író, újságíró, a budai Szent Imre-templom gitáros miséinek egyik elindítója.

A Tokaji Írótábor ötvenéves produktuma, sajátos története nyilvános vitái és szellemi életre gyakorolt hatásai megkerülhetetlen nemzeti örökséget, értékeket teremtettek - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára az ötvenegyedik alkalommal megrendezett, négynapos irodalmi szakmai találkozó hétfői megnyitóján Tokajban.

Életének 94. évében hétfőn meghalt Lukácsy András újságíró, író, aki évtizedeken át a Magyar Hírlap kulturális rovatában dolgozott - közölte Széchenyi Ágnes irodalomtörténész a család kérésére az MTI-vel.

Százhuszonöt éve, 1898. augusztus 1-jén halt meg Arany László költő, műfordító, közgazdasági és politikai író, akadémikus, a Kisfaludy Társaság tagja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Katona Ágota nyerte a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál idei, Felhők hívószóra kiírt irodalmi pályázatának szakmai díját Négyzeteken keresztül látjuk az eget című alkotásával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t szerdán.

Baka Istvánra emlékeznek a hétvégén szülővárosában Szekszárdon, a József Attila-díjas költő, műfordító idén lenne 75 éves.

A 75 éve született Baka István költő, műfordítóra emlékeznek szerdán költeményeire épülő zenés vers-videók vetítésével a szegedi Belvárosi moziban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Pénteken kezdődik a 22. Győri Könyvszalon, amelyen vasárnapig mintegy 120 programot tartanak, köztük író-olvasó találkozókat és koncerteket - mondta a szervező Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója hétfőn, az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Győrben.

Száz éve, 1923. október 28-án született Kormos István kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító, a népszerű Vackor, a kölyökmackó alakjának megteremtője. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Átadták a Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő díjait hétfőn Budapesten. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Rákóczi Szövetség Madách-emlékév alkalmából megrendezett versenyén az első díjat a Szarvasról érkező Csodaszarvas csapata vette át.

Október 12-én lesz hetvenéves Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas költő, próza- és drámaíró, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik emblematikus alakja. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Vincze Ferenc kapja idén a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) Csáth Géza-díját, a kitüntetést nyolcadjára adják át - tájékoztatta a szervezet az MTI-t szerdán.

Hetven éve, 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, újságíró, korábbi kultúráért felelős államtitkár. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Az írószervezetek érdekképviseleti vonalának erősítése, az olvasás népszerűsítése, a nagy múltú irodalmi műhelyek megreformálása, valamint ezek egy új rendszerbe helyezése lesz a magyarországi irodalmi fórumok legfontosabb feladata - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára kedden Tokajban.

A család, pályatársak, barátok, kollégák, tanítványok és tisztelők vettek végső búcsút Lator László Kossuth-díjas költőtől, esszéistától, műfordítótól, a nemzet művészétől szerdán Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Augusztus 2-án, szerdán délután egy órakor vesznek végső búcsút Lator László Kossuth-díjas költőtől, esszéistától, műfordítótól, a nemzet művészétől Budapesten, a Farkasréti temetőben - tudatta a család vasárnap az MTI-vel.

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Cselényi László író, költő, műfordító és pedagógus.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ