Petrozsényi Nagy Pál
Dátum: 2010. március 25., csütörtök, 8:02
Születtem 1942. jan. 14-én Kolozsváron. Apám ref. lelkész, anyám pedagógus volt. Ez utóbbi foglalkozást választottam én is később magamnak nem tudván azt, hogy „akit az istenek gyűlölnek, tanítóvá tették”. Iskoláimat Petrozsényban végeztem, innen ered a Petrozsényi ál-, illetőleg előnév. A marosvásárhelyi főiskolai évek után Nagyváradra kerültem. Nehéz évek voltak tele kenyérkeresési gondokkal, nacionalista megkülönböztetéssel.
Itt kapcsolódtam be az irodalmi életbe először, újságcikkeket írtam, elvégeztem egy kultúrházakra specializálódott színházrendezői tanfolyamot is, megtanultam németül olaszul, spanyolul, franciául, ami mind-mind kevés volt ahhoz, hogy túléljem a Ceausescu-rendszert. Így kerültem válaszút elé: éhen halni, börtönbe kerülni, vagy elmenekülni innen. Bármi áron. Én, szégyen, nem szégyen, az utóbbit választottam. Hogy jól tettem-e? Azt hiszem, igen, noha itt magyarban sem fonják kolbászból a kerítést, és a jövő sem mutatkozik egyelőre ígéretesnek, viszont nem érzem többé másodrendű polgárnak magamat. Hazajöttem, itthon vagyok.

Magyarországon megjelent könyveim: Cirkusz (novellák, karcolatok). Az én német nyelvtankönyvem (német leíró nyelvtan). Megvásárolható a kiadótól: novumverlag.hu, bookline.hu. Túrós puliszka (elbeszélések, novellák). Megvásárolható a kiadótól: adlibrum.hu, bookline. hu. Jövő hónapban megjelenő kötetem címe: Életképek (elbeszélések és egyéb kisprózai alkotások). Elérhetőség: adlibrum.hu, bookline.hu.

Az alábbiakban Petrozsényi Nagy Pál novellái közül olvashatnak el néhányat:

Internet avagy az Igazi:
megnyitás
A bőrönd: megnyitás
Hatodik érzék: megnyitás
Vasárnap kirándulunk: megnyitás
PNP: megnyitás


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Makkai Janos 2010-05-23 18:02 | Válasz erre | #2
Makkai János közíró, festőművész – Kolozsvár

Különös olvasói élmény Petrozsényi Nagy Pál itt közölt néhány írása. Életképek ezek, aho­gyan az egyik novelláskötetének címében az író meg is fogalmazta. Sajátos hang, sajátos írói módszer. Bensőséges hangja miatt naplóhoz hasonlítható, mint például a Hatodik érzék. A történeteket általában a tények uralják, nem a szereplők akarata, sem egy írói koncepció. Stí­lusában inkább klasszikus, szerkezete arányos és mindegyikben ott bújik valamilyen eszmei mondanivaló is.
Az ember hajlamos arra, hogy megtagadja a rendezett életétől különböző világ létezését, a tőlünk messze tájakon folyó háborúk embertelenségét. A kilátástalanságot, az apokaliptikus képeket szórakoztató médiaélményként fogyasztjuk abban a hitben, hogy ez minket nem érint. Nem akarjuk észrevenni, hogy a lakásunk falain kívül is hasonlóan küzdelmes az élet. És ak­kor jön Petrozsényi Nagy Pál, aki nem a kellemes, szórakoztató lektűrt nyújtja nekünk, hanem bedob az udvarunkba – figyelmeztetésül – egy lapát valóságot. Igaz, nem foglal állást semmi­lyen írásában sem, de ahogyan bemutatja az általa megfigyelt nagybetűs Életet, már maga egy bizonyos fokú állásfoglalás.
Én személy szerint úgy vagyok ezekkel az elbeszélésekkel, hogy bár nyersességük, érdes­ségük, váratlan fordulatai olykor zavarnak, mégis kíváncsian várom a folytatást. Nem tudom elfelejteni a részleteket, gyakran vissza-visszatérnek az események és elgondolkoztatnak. Igen, P. N. P. írásainak felelősségébresztő a hatása, mi több, katartikus. A baj csupán az, amint azt Kocsis Ferenc a Hatodik érzék című elbeszélésben sejteti, hogy nem tanult meg sakkozni. Tud­hat ő muzsikálni, verset írni, remek mérnök vagy akár látnok is lehetne, mégsem kell senkinek sem a tehetsége, tudása. Kedves Petrozsényi, Kocsis Ferenc, remélem, egyiknek sincs igaza. Én mindenestre szorítok nektek.

lili 2010-05-19 10:09 | Válasz erre | #1
Szép napot, olvastam az Internet avagy az Igazi című írásod, remek írás, hol mosolyogtam, hol meg szomorodtam. Szép tisztán írsz, olvasás közben az olvasó ölébe hullnak a sorok. A többi írásod is elolvasom majd, kíváncsi vagyok. Gratulálok a tehetségedhez.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Aforizmák
„ Az ostobaság csökkenését nevezzük haladásnak"
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ