Könyvvásár Frankfurtban
Dátum: 2008. október 14., kedd, 18:22
Törökország, az "elektronikus könyvek" és a krimi áll az idei, jubileumi, immár 60. frankfurti könyvvásár középpontjában. Noha a világ legtekintélyesebb könyvvására hivatalosan csak szerdán nyitja meg kapuit, az ünnepélyes megnyitót már kedden megtartották irodalmi "óriások", köztük a brazil Paolo Coelho, a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk részvételével.

A rendezvény sztárja a 2006-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, hisz Törökország az ez évi frankfurti könyvvásár díszvendége, s Pamuk mellett az országot még mintegy 250 író és költő képviseli.

Juergen Boos igazgató szerint a Majna-parti városban kereken 100 országból - köztük Magyarországról - 7373 kiállító képviselteti magát, mégpedig összesen 402 ezer kötettel 172 ezer négyzetméteren. A legnagyobb kiállító ezúttal is a házigazda Németország, majd a sorban - erősen "lemaradva" - Nagy-Britannia és az Egyesült Államok következik. S természetesen nagy számban érkeztek Frankfurtba kínai kiállítók is, mintegy készülve arra, hogy Törökország után, jövőre Kína lesz az irodalmi seregszemle mellett jelentős üzletkötések helyszínéül is szolgáló frankfurti vásár díszvendége.

Noha a hagyományos, papíralapú könyvek primátusát még jó ideig aligha fenyegeti veszély, idén is folytatódik az "elektronikus könyvek", mindenekelőtt a hangoskönyv térhódítása. Ezt bizonyítja, hogy Frankfurtban az összes kiállítandó termék mintegy 30 százaléka digitális könyv, illetve hangoskönyv lesz. Mint ahogy az is, hogy legújabb termékeikkel készültek az idei vásárra a legtekintélyesebb elektronikai cégek, köztük a Sony és az Amazon is, a frankfurti napokra időzítve legújabb elektronikus könyvolvasó berendezéseik bemutatását is. Amelyek egyébként szakértők szerint valóban zsebben elférnek, s bennük egyszerre több könyv is tárolható, de az igazi "élvezeti" olvasásra kevésbé nyújtanak lehetőséget.

Törökország és a digitális könyv mellett a harmadik sztár az elnyűhetetlen krimi, ami az előzetes értesülések szerint változatlanul az olvasók kedvence, s különösen Németországban. A bemutatásra kerülő német termékek 30 százaléka krimi, de a rablások és gyilkosságok a többi ország könyvkiállítóinak irodalmi "felhozatalában" is előkelő helyen szerepelnek.

Magyarország immár több évtizedes résztvevőnek számít Frankfurtban, mint ahogy a fő kiállító, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) is. Az MKKE igazgatója, Zentai Péter László az MTI-nek nyilatkozva frappánsan fogalmazta meg a könyvvásár jelentőségét, amikor úgy fogalmazott: Frankfurtban azt tartják, hogy aki nincs itt, az valójában nincs is. Mindenesetre Magyarország jelen van, mégpedig a kortárs magyar irodalommal és a határon túli magyar könyvtermés bemutatójával. S olyan Németországban már jól ismert, vagy most bemutatkozó írókkal, mint Dalos György és Dragomán György, Földényi F. László, Kemény István és Kalász Orsolya.

A vásár egyben lehetőséget nyújt a könyvszakma több rangos kitüntetésének átadására is. Ezek sorában az első már hétfő este megtörtént. A legjobb német nyelvű könyvnek járó díjat, az úgynevezett német könyvdíjat az 1968-ban született, egy személyben orvos és író Uwe Tellkamp "NDK-s" eposza, A torony (Der Turm) című regénye kapta, amely monumentális, csaknem 1000 oldalas alkotás az egykori kommunista állam utolsó éveiről.

A frankfurti könyvvásár utolsó napján, vasárnap adják át - immár hagyományosan - a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "békeünnepség" idei kitüntetettje Anselm Kiefer német születésű, de Franciaországban élő és alkotó festő, illetve szobrász lesz. Személyében először kapja képzőművész az 1950-ben alapított díjat.



Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Az egyetlen dolog, amit az emberi természetről biztosan tudunk, az, hogy változik."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ