BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Rekordrészvétel a lipcsei könyvvásáron
Dátum: 2009. március 11., szerda, 16:30
A kultúrát is sújtó nemzetközi pénzügyi válság ellenére idén is rekordrészvétel jellemzi a szerdán megnyílt hagyományos lipcsei könyvvásárt. Mintegy negyven ország - köztük Magyarország - több mint 2400 kiadója képviselteti magát vasárnapig tartó könyvvásáron, amely Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje.

A részvétel is jelzi, hogy Lipcse egyre inkább a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válik. A növekedésre utal az is, hogy a vásárt immár évek óta nem a városközpontban, hanem a Lipcse szélén épült modern vásárvárosban, kereken 65 ezer négyzetméteres területen rendezik. A "tavaszköszöntő" vásárra a szervezők mintegy 1500 szerzőt, s jóval több mint 100 ezer látogatót várnak.

Magyarország immár hagyományosan vesz részt a lipcsei könyvvásáron is, mégpedig a Magyar Könyvalapítvány és berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CH) közös szervezésében. Károlyi Dóra, a Magyar Könyv Alapítvány igazgatója szerdán elmondta: az idei magyar jelenlét a CH koncepciójának megfelelően elsősorban a női szerzőkre összpontosít. Így a résztvevő írók között van Bódis Kriszta, Bán Zsófia, Kiss Noémi, Lovas Ildikó és Forgó Léda.

A magyar standon részben az új magyar könyveket állítanak ki, továbbá Magyarországot bemutató albumok, s ezen kívül egy válogatás a német nyelvre lefordított magyar szépirodalmi művekből.

A női szerzők "túlsúlya" mellett a magyar résztvevők között férfiak is lesznek, például Dalos György, aki szokás szerint irodalmi beszélgetéseket is vezet, valamint Konrád György. Bemutatják Esterházy Péter Semmi művészet (Kein Kunst) című könyvét is, amely most jelent meg Németországban a Berlin Verlag gondozásában.

A "ősi" könyvkiadó centrumnak számító Lipcse könyves vására az elmúlt fél évtizedben a világ egyik legnagyobb vásárává vált, mégpedig egy olyan országban, amely évtizedek óta rendezi a világ első számú "könyvfesztiváljának" számító frankfurtit. Ezzel kapcsolatban a Magyar Könyv Alapítvány igazgatója arra emlékeztetett, hogy Lipcsében az 1700-as években rendeztek először könyvvásárt. A hagyományok az egykori NDK-s időkben sem szakadtak meg, s az egyesülés után új erőre kaptak. Károlyi Dóra szerint a lipcsei sokkal inkább német könyvvásár, mint a frankfurti, amit jelez az is, hogy kevesebb a külföldi résztvevő. Míg ugyanakkor a frankfurti könyvvásár a világ legnagyobb üzleti vására is, addig a lipcsei egy óriási olvasói közönséget befogadó, sok felolvasói programmal rendelkező fesztivál. Nem véletlen, hogy ezekben a napokban szerte a városban felolvasásokat tartanak.

A lipcsei könyvvásár keretében a Collegium Hungaricum először mutatja be a nyilvánosság előtt úgynevezett Balaton-projektjét, amelynek hivatalos neve: Német egység a Balatonnál (Deutsche Einheit-Balaton). Fehéri György, a projekt egyik fő felelőse ezzel kapcsolatban elmondta: annak történetét próbálják ábrázolni, hogy a rendszerváltás előtti években a kelet- és nyugatnémetek balatoni találkozói miként "előlegezték meg" a német egység helyreállítását. A CH ennek keretében a "privát történelemre" összpontosít arra, hogy milyen emlékek maradtak meg elsősorban filmeken, fotókon és írásos feljegyzéseken. Az összegyűjtött anyagokból a magyar kulturális intézet a berlini fal leomlásának 20. évfordulójához időzítve október elejétől kiállítást rendez, s megjelenik egy könyv is, amely szintén a balatoni találkozók történetét dolgozza fel. Végül pedig a történelmi dokumentációkból Forgács Péter filmet is készít.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ