Rekordrészvétel a lipcsei könyvvásáron
Dátum: 2009. március 11., szerda, 16:30
A kultúrát is sújtó nemzetközi pénzügyi válság ellenére idén is rekordrészvétel jellemzi a szerdán megnyílt hagyományos lipcsei könyvvásárt. Mintegy negyven ország - köztük Magyarország - több mint 2400 kiadója képviselteti magát vasárnapig tartó könyvvásáron, amely Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje.

A részvétel is jelzi, hogy Lipcse egyre inkább a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válik. A növekedésre utal az is, hogy a vásárt immár évek óta nem a városközpontban, hanem a Lipcse szélén épült modern vásárvárosban, kereken 65 ezer négyzetméteres területen rendezik. A "tavaszköszöntő" vásárra a szervezők mintegy 1500 szerzőt, s jóval több mint 100 ezer látogatót várnak.

Magyarország immár hagyományosan vesz részt a lipcsei könyvvásáron is, mégpedig a Magyar Könyvalapítvány és berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CH) közös szervezésében. Károlyi Dóra, a Magyar Könyv Alapítvány igazgatója szerdán elmondta: az idei magyar jelenlét a CH koncepciójának megfelelően elsősorban a női szerzőkre összpontosít. Így a résztvevő írók között van Bódis Kriszta, Bán Zsófia, Kiss Noémi, Lovas Ildikó és Forgó Léda.

A magyar standon részben az új magyar könyveket állítanak ki, továbbá Magyarországot bemutató albumok, s ezen kívül egy válogatás a német nyelvre lefordított magyar szépirodalmi művekből.

A női szerzők "túlsúlya" mellett a magyar résztvevők között férfiak is lesznek, például Dalos György, aki szokás szerint irodalmi beszélgetéseket is vezet, valamint Konrád György. Bemutatják Esterházy Péter Semmi művészet (Kein Kunst) című könyvét is, amely most jelent meg Németországban a Berlin Verlag gondozásában.

A "ősi" könyvkiadó centrumnak számító Lipcse könyves vására az elmúlt fél évtizedben a világ egyik legnagyobb vásárává vált, mégpedig egy olyan országban, amely évtizedek óta rendezi a világ első számú "könyvfesztiváljának" számító frankfurtit. Ezzel kapcsolatban a Magyar Könyv Alapítvány igazgatója arra emlékeztetett, hogy Lipcsében az 1700-as években rendeztek először könyvvásárt. A hagyományok az egykori NDK-s időkben sem szakadtak meg, s az egyesülés után új erőre kaptak. Károlyi Dóra szerint a lipcsei sokkal inkább német könyvvásár, mint a frankfurti, amit jelez az is, hogy kevesebb a külföldi résztvevő. Míg ugyanakkor a frankfurti könyvvásár a világ legnagyobb üzleti vására is, addig a lipcsei egy óriási olvasói közönséget befogadó, sok felolvasói programmal rendelkező fesztivál. Nem véletlen, hogy ezekben a napokban szerte a városban felolvasásokat tartanak.

A lipcsei könyvvásár keretében a Collegium Hungaricum először mutatja be a nyilvánosság előtt úgynevezett Balaton-projektjét, amelynek hivatalos neve: Német egység a Balatonnál (Deutsche Einheit-Balaton). Fehéri György, a projekt egyik fő felelőse ezzel kapcsolatban elmondta: annak történetét próbálják ábrázolni, hogy a rendszerváltás előtti években a kelet- és nyugatnémetek balatoni találkozói miként "előlegezték meg" a német egység helyreállítását. A CH ennek keretében a "privát történelemre" összpontosít arra, hogy milyen emlékek maradtak meg elsősorban filmeken, fotókon és írásos feljegyzéseken. Az összegyűjtött anyagokból a magyar kulturális intézet a berlini fal leomlásának 20. évfordulójához időzítve október elejétől kiállítást rendez, s megjelenik egy könyv is, amely szintén a balatoni találkozók történetét dolgozza fel. Végül pedig a történelmi dokumentációkból Forgács Péter filmet is készít.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ