Takács Ferenc az első Balassa Péter-díjas
Dátum: 2006. március 10., péntek, 18:11
Takács Ferencnek, az ELTE angol tanszéke docensének adományozták az esszé- és tanulmányírói munkásságért járó, idén először odaítélt Balassa Péter-díjat - tájékoztatott a kulturális tárca.

Bozóki András szakminiszter a díj kuratóriumának javaslata alapján adományozta a művészeti elismerést Takács Ferencnek „szerteágazó tárgykörökben írt tanulmányaiért, esszéiért, kritikai írásaiért".

A Balassa Péter-díjat az idén alapította Bozóki András, aki arról a Magyar Kultúra Napján, január 21-én, a tárca által meghirdetett új irodalmi programcsomag részeként számolt be.

A művészeti - irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes - területen elért esszé- és tanulmányírói teljesítményért adományozható díjat évente egy személy kaphatja meg, a vele járó jutalom összege kétszázezer forint.

A kuratórium tagjai: Almási Miklós, az ELTE esztétika szakának professzora; B. Gáspár Judit pszichológus, Balassa Péter özvegye; Ferencz Győző, az ELTE BTK professzora; Nádas Péter író és Poszler György, az ELTE esztétika szak professzora.

A szaktárca közleménye szerint Takács Ferenc évtizedek óta sokirányú kritikusi tevékenységet fejt ki, írásaiban elsősorban a magyar és az angol-amerikai irodalommal foglalkozik.

A 70-es évek óta majd minden jelentős fórumon jelen van irodalomtörténeti és -kritikai munkáival, korábban a Kortársban, az Élet és Irodalomban publikált, újabban a Mozgó Világ és a Népszabadság rendszeres kritikusa. Irodalmi munkássága mellett több évtizede ír filmkritikákat a Filmvilág, a Cinema és más folyóiratok számára; jelentős képzőművészeti szakírói tevékenysége is.

Tanulmányainak, esszéinek, kritikáinak legfőbb jellemzője, hogy hatalmas tudásanyag birtokában, áttetszően tiszta stílusban, rendkívül szellemesen fogalmazza meg véleményét - olvasható a minisztérium méltatásában.

A díj névadója, Balassa Péter 2003. június 30-án hunyt el; a József Attila-díjas esztétát, egyetemi tanárt életének 57. évében érte a halál.

Az elismerést Bozóki András miniszter kedden nyújtja át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A szerelem buzgó megfeledkezés mindarról, ami rajta kívül van."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ