A költészet napja
Dátum: 2009. április 12., vasárnap, 11:13
"Szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ tengelye" - idézte József Attilát a poéta ferencvárosi szülőházánál Veres András irodalomtörténész szombaton, a költészet napján tartott koszorúzás előtt mondott beszédében.

Mint a József Attila Társaság alelnöke felidézte: a költő életében is átesett a világ egy súlyos gazdasági válságon, de József Attila példájából erőt merítve a ma emberének is érdemes bíznia abban, hogy "a létünk alapjait fenyegető" krízis és a kultúra presztízsvesztése kijátszhatók egymás ellen.

A költő kultuszának kialakulásában fontos szerepet játszott a "harcos, a mindenkori aktuális nézetét radikálisan vállaló ember attitűdje is", így élete, csakúgy mint költészete, tulajdonképpen kísérletezések sorozata - mondta Veres András. Mint megjegyezte, ritka, hogy valaki ilyen mértékben legyen részese a kor szinte valamennyi fontos poétikai törekvésének.

Az irodalomtörténész úgy vélekedett, József Attilát a nemzet Petőfihez hasonló halottjának, mártírjának tekinti. "Az már a változó idők jele, hogy míg korábban a nemzeti szabadságküzdelem szolgált keretül a meghozott áldozathoz, most már a társadalmi méltánytalanság okozta tragédia is elegendő hozzá" - hívta fel a figyelmet.

Veres András utalt arra, hogy 2009-ben egybeesik nagyszombat és a költészet napja. Reményei szerint a jövőben az irodalomra is feltámadás, újjászületés vár, hiszen a 2009-es Radnóti-centenárium évében "már különféle íróképző akadémiák között lehet válogatni; minden szöveg megjelenhet; az interneten pláne szabad a vásár. (...) Szédítő távlatok nyílnak előttünk. Úgy legyen!" - zárta gondolatát.

A költő Gát utca 3. szám alatti szülőházának udvarán Ferencváros önkormányzata nevében Gegesy Ferenc polgármester, a Magyar Írószövetség képviseletében Zsávolya Zoltán József Attila-díjas költő, a József Attila Társaság részéről Veres András és Rigó Béla vezetőségi tag, míg a Ferencvárosi Művelődési Központot képviselve Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője helyezett el koszorút.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Ez alkalomból számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, szoboravatást, valamint versmondó versennyel tisztelegnek József Attila emléke előtt.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ