Magyar írók New Yorkban
Dátum: 2009. május 1., péntek, 19:07
A PEN nemzetközi írószövetség e heti New York-i fesztiválján magyar fókuszú programsorozatot rendeznek, amelynek kiemelt vendége Nádas Péter; a fiatal, kortárs irodalmat rajta kívül Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László és Térey János képviseli a hét végi rendezvényeken.

Az ötödik alkalommal megrendezett PEN World Voices Festival az Extremely Hungary elnevezésű New York-i és washingtoni magyar kulturális évad szervezőivel szorosan együttműködve alakította ki idei programját, amelyben számos magyar vonatkozású esemény is szerepel. Az egyik kiemelt rendezvény a kifejezetten erre az alkalomra szervezett Páneurópai Piknik, amely az 1989-es kelet-európai eseményeknek állít emléket.

Az irodalom, a kulturális eszmecsere ünnepeként ismert PEN World Voices Festival rendezvényein 40 ország 160 művésze reflektál a világban zajló gazdasági és társadalmi változásokra, azok vallási, politikai, nyelvi, zenei és irodalmi vonatkozásaira.

Orsós László Jakab, a magyar évadot szervező New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója úgy látja, hogy az idei PEN-fesztivál magyar vonatkozású programjai méltó emléket állítanak a húsz évvel ezelőtti, változásokat elindító eseményeknek - közölték a szervezők.

Four/Négy címmel rendezik meg pénteken azt a találkozót, amelyen négy kortárs magyar író, Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László és Térey János folytat eszmecserét az 1989 utáni időszak irodalmi és kulturális változásairól saját műveiken keresztül.

Nádas Péterrel Daniel Mendelsohn író beszélget szombaton a magyar író Emlékiratok könyve című regénye kapcsán, amelyet Marcel Proust és Thomas Mann műveivel egyenértékűnek tartanak világszerte. A téma a hazaszeretet, az emlékezés, a felelősségtudat és a történelem.

Az írókonferencia utolsó napján, vasárnap a Páneurópai Piknik nevű szabadtéri rendezvény annak az 1989-es történelmi eseménynek állít emléket, amikor egy békedemonstráció keretében pár órára megnyitották az osztrák-magyar határt, és így keletnémetek százai mehettek át Ausztriába. A megmozdulás nagyban hozzájárult a berlini fal jelképezte fizikai és ideológiai határok ledöntéséhez Kelet- és Nyugat-Európa között. A vidám, családi hangulatú pikniken előadást tart Michael R. Meyer, a Newsweek magazin 1989-es kelet-európai tudósítója, tovább Babarczy Eszter történész, újságíró, George Hoffmann-Ostenhof újságíró és Alexander Wind, az 1989-es Piknik szervezője. Fellép a Hungary March Band és Másik János zenész.

A New York-i és washingtoni magyar kulturális évad célja, hogy az amerikai közönséggel megismertesse a kortárs magyar kultúrát a vizuális művészeti, irodalmi és előadó-művészeti programsorozat széles spektrumán keresztül. Az évad a 20. század elejétől napjainkig létrehozott magyar művészeti alkotások legjavát felvonultató, sokszínű programokat kínáló eseménysorozat.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ