Megkezdődött a Pécsi Irodalmi Fesztivál
Dátum: 2009. május 12., kedd, 16:23
Négy napig az irodalom fellegvára lesz a baranyai megyeszékhely, kedden ugyanis megkezdődött a Pécsi Irodalmi Fesztivál, amelynek keretében a mediterrán hangulatú városban a hazai irodalmi élet színe-java megfordul.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program felvezető évének eseménye új kezdeményezés, hiszen nemcsak a már megszokott és bevált helyszíneken, hanem a megyeszékhely közterein is lépten-nyomon érdekes programokba botolhatnak az érdeklődök. A fesztivál első napján, kedden délután a sétatéri Kioszk-terasz ad otthont az Árnyékszínház és a Vörös Hold Színház akciójának, este a Művészetek és Irodalom Házában Kőrösi Zoltán könyvbemutatója lesz, valamint a művész kiállítása nyílik meg. Szintén kedden Pécs vendége Konrád György, akinek felolvasó estjét kötetlen beszélgetés és zenei betétek kísérik; az eseményen részt vesz Szalay Tamás, a Pécs2010 Menedzsmentközpont kulturális igazgatója is, aki az Európa Kulturális Fővárosa programban rejlő léptékváltást elemzi. A sétatéri Kioszk-teraszon szerdán a Fiatal szerzők pódiumán Szvoren Edina és Dunajcsik Mátyás olvas fel műveiből; este a Művészetek és Irodalmi Házában Csaplár Vilmos Hitler lánya című regényéről Mészáros Sándor, a kötet szerkesztője és Ágoston Zoltán kritikus beszélget a szerzővel.

Csütörtökön délelőtt szintén a Művészetek és Irodalom Házában Review within review címmel kétnapos nemzetközi irodalmi találkozó kezdődik, amely a Jelenkor Alapítvány szakmai programja. A mozgalmas négy nap során Pécsre látogat többek között Burger Barna, Bertók László, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Háy János, Kukorelly Endre, valamint Esterházy Péter.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ