Alice Munro kanadai novellista kapta a Nemzetközi Man Booker-díjat
Dátum: 2009. május 27., szerda, 17:29
Alice Munro kanadai írónőnek ítélték szerdán a 60 ezer fonttal (19,5 millió forinttal) járó, kétévenként kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat.

A 77 esztendős novellista a harmadik díjazottja a legrangosabb brit irodalmi elismerés nemzetközi "változatának", a Man Booker International Prize nevet viselő életműdíjnak.

"Teljesen el vagyok képedve és el vagyok ragadtatva" - mondta Munro, akit Kanada egyik legelismertebb írójaként tisztelnek.

A díj odaítéléséről döntő testület méltatása szerint "Alice Munro elsősorban novellaszerzőként ismert, ám annyi mélységet, bölcsességet és precizitást visz minden írásába, mint a regényírók többsége egész életművébe".

"Alice Munrót olvasva mindig tanul valami olyat az ember, amit előtte nem tudott" - fogalmazott a grémium.

Az írónő a kanadai Ontarióban született 1931-ben, ahonnan 1963-ban költözött Victoriába, s férjével együtt megalapította a Munro Books kiadót. Első novellagyűjteménye, a Dance of Happy Shades 1968-ban elnyerte a kanadai irodalmi díjat, három évvel később, Asszonyok és lányok élete című kötetéért pedig a kanadai könyvkereskedők szövetségének díját kapta.

The Beggar Maid című novelláskötetét 1980-ban jelölték a Booker-díjra. Szeret, nem szeret novellagyűjteménye Oda-vissza című írásából forgatták Julie Cristie főszereplésével a nagy sikert aratott Egyre távolabb című Alzheimer-drámát.

A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján ítélik oda, hanem az író teljes munkássága nyomán. Az elismerést első ízben az albán Ismail Kadare kapta meg 2005-ben, két évvel később pedig a nigériai Chinua Achebe vehette át.

Alice Munro, akinek legújabb novelláskötete idén októberben jelenik meg Too Much Happiness címmel, június 25-én, a dublini Trinity College-ban megtartott ünnepségen veheti át a díjat.



(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ