XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Dátum: 2006. március 23., csütörtök, 17:47
A világ egyik legjelentősebb és legelterjedtebb nyelvének, a spanyol nyelvnek, valamint kultúrának a képviselői lesznek az idei, XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei; az április 20-án kezdődő rangos eseményt Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg.

Zentai Péter László, a fesztivál igazgatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: idén is a könyv és szerzői jog világnapjához, Shakespeare és Cervantes halálának napjához, április 23-hoz időzítik a fesztivált.

A díszvendég-író a Párizsban élő Jorge Semprún lesz; könyveinek magyarországi gondozója, az Európa Könyvkiadó arra törekszik, hogy az író nevének korábbi franciás írásmódja helyett meghonosítsa hivatalos, spanyolos írásmódját.

Az Európa a 82 éves író két könyvét is megjelenteti a négynapos fesztiválra. Újra kiadják A nagy utazást, a lágerbeli élmények alapján íródott, 1963-ban megjelent megkerülhetetlen"regényt, amely a buchenwaldi koncentrációs táborba való négynapos utazás története; és megjelenik a Húsz év, egy nap című friss könyv, amely 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját.

A kortárs spanyol, illetve spanyol nyelvű irodalmat olyan további nagy sikerű szerzők képviselik majd, mint Pedro Almodóvar, Federico García Lorca, vagy a katalán Jaume Cabré és a kubai származású Zoé Valdes, Julio Llamazares.

Az irodalomkedvelő közönség a magyar fővárosban köszöntheti a XX. századi irodalom jelképes alkotóját, a kirgiz Csingiz Ajtmatovot is, valamint 17 ország neves szerzőit, többek között holland, brit, ír, portugál, szlovák, osztrák, finn és japán írókat.

Újdonság, hogy Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozik a Berliner Zimmer, a Lipcsei Könyvvásár kiemelkedő eseménye. A német standon nyíló irodalmi szalon keretében Berlinben élő, Berlint témául választó vagy berlini kiadóval rendelkező szerzők olvasnak fel friss műveikből és beszélgetnek a közönséggel.

A Budapest Kongresszusi Központ három szintjét és a főbejárat előtti sétányt benépesítő, 1.600 négyzetméternyi alapterületű standokon 550 könyves műhely mutatja be köteteit. A tervek szerint 45-50 ezer féle könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság sorakozik majd a polcokon - mondta el Zentai Péter László.

Régi hagyományt követve megrendezik az esztendő kiemelkedőnek ígérkező könyvpremierjét: a Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre felolvasást is tart önéletrajzi ihletésű új művéből, a K. dossziéból.

A fesztiváligazgató kiemelte: az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikerét arató, magyar származású, már magyarul is olvasható német írót, Terezia Morát Esterházy Péter mutatja be.

A kontinens legtehetségesebb ifjú prózaíróinak közös bemutatkozásán, a hetedik alkalommal megrendezendő Európai Elsőkötetesek Fesztiválján Papp Sándor Zsigmond lesz a magyar részvevő.

A könyvfesztiválon - a több mint 250 program között - idén is ismertetik az olvasási és könyvvásárlási szokásokat felmérő legújabb kutatások eredményeit, konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról és vitát rendeznek a minőségi könyvek készítéséről.

A rangos szakmai elismerések között átadják az Év kiadója és az Év kereskedője címet, továbbá az Aranyalma-díjat a gyermekkönyvek népszerűsítéséért kiemelkedőt nyújtó alkotónak; a látogatók szavazhatnak a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára.

Az összművészeti jellegű könyvfesztivál keretében több kiállítást is rendeznek; a Magyar Fotográfusok Házában például Balla Demeter íróportréit mutatják be, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a spanyol könyv történetéről nyílik tárlat. A könyves seregszemle április 23-án az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonjával zárul.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Indán közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ