Darvasi László kapta a Rotary Irodalmi Díjat
Dátum: 2009. október 10., szombat, 7:50
Darvasi László Virágzabálók című klasszikus nagyregénye nyerte el idén a Rotary Irodalmi Díjat (RID) és a vele járó hárommillió forintos jutalmat. A díjat pénteken adták át ünnepélyes keretek között, az eseményt a Duna Televízió élőben közvetítette.

A díjra hárman voltak esélyesek: Darvasi László Virágzabálók című, a Magvető Kiadónál megjelent történelmi regénye mellett Balázs Attila Kinek Észak, Kinek Dél című, a vajdasági Újvidéken játszódó, a Pesti Szalon kiadónál megjelent regénye és Boldizsár Ildikó Királylány születik című, a Naphegy Kiadónál megjelent mesekönyve. A Duna Televízió különdíját, egy-egy erdélyi körutazást a másik két jelölt, Boldizsár Ildikó és Balázs Attila vehette át.

A szervezők közlése szerint a RID kuratóriuma a nyolctagú zsűri további pontozása alapján döntött Darvasi László történelmi regénye mellett. "A zsűri magas irodalmi teljesítményeket szem előtt tartó döntését igazolja, hogy a díjazott műveire a társművészetek is felfigyeltek: Darvasi A gyújtogatók című drámáját a Nemzeti Színház Tízparancsolat című felolvasószínház sorozatában a Pécsi Országos Színházi Találkozón és a Nemzeti Színház nyílt napján is játszották" - idézi a közlemény Sumonyi Zoltánt, a RID kuratóriumának elnökét.

A Rotary Irodalmi Díjat a Budapest-Tabán Rotary Club alapította 2008-ban. A díj nyertese egy emlékplakettet és három millió forintot kap. A díj odaítéléséről kuratórium dönt felkért bírálók javaslata alapján. A kuratórium elnöke Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke, tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a cambridge-i egyetem nyugalmazott filológus professzora és Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora. A zsűri tagjai irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztők, kritikusok. A grémium névsora titkos, a felkérés külön-külön történik, így a bírálók sem tudnak egymásról.

Tavaly Lator László költő kapta a Rotary Irodalmi Díjat Az egyetlen lehetőség című, az Európa Kiadónál megjelent verseskötetéért.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ