Mexikói író kapta a Cervantes-díjat
Dátum: 2009. november 30., hétfő, 18:02
Mexikói író, José Emilio Pacheco kapta idén a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat - jelentették be hétfőn Madridban.

A hetvenéves Pacheco író, költő, novellista, újságíró és irodalmi kritikus. "Úgy jellemeztük őt, mint aki nyelvünk egészét képviseli" - mondta José Antonio Pascual Rodriguez, a díjat odaítélő bizottság tagja, egyben a Spanyol Királyi Akadémia képviselője.

"Ő a mindennapi élet kivételes költője, a gondolatok szabadságát képviseli, megteremti saját világát. Ironikus távolságot tart a valóságtól, ha szükséges, nyelvhasználata pedig tökéletes" - tette hozzá Rodriguez.

Pacheco - aki a negyedik mexikói díjazottja a kitüntetésnek - az egész mexikói irodalomnak ajánlotta az elismerést.

A Cervantes-díjat 1975-ben alapították, a kitüntetés 125 ezer euróval jár. A korábbi díjazottak között az argentin Jorge Luis Borges, a perui Mario Vargas Llosa és a szintén mexikói Carlos Fuentes is szerepelt. Tavaly Juan Marse spanyol írót jutalmazták az elismeréssel.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ