Péterfy Gergelynek ítélték a Mészöly Miklós-díjat
Dátum: 2010. január 19., kedd, 16:53
Péterfy Gergely író kapja az idei Mészöly Miklós-díjat - jelentette be a névadó születésének 89. évfordulóján, kedden rendezett emléknapon Szekszárdon a Mészöly Miklós Egyesület.

Péterfy Gergelynek a Kalligram Kiadónál a 2008-ban megjelent Halál Budán című regényéért ítélték oda az elismerést, amelyet hatodik alkalommal ítélt oda a Mészöly Miklós irodalmi örökségét ápoló egyesület.

Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, az egyesület elnöke Fogarassy Miklós kritikus méltatását tolmácsolva a regény kapcsán a posztmodernitás játékosságára, a különleges effektusok keverésére hívta fel a figyelmet.

Az eseménytöredékek, az epizódok vízióját Péterfy úgy formálja meg, hogy ezáltal a Mészöly-próza hagyatékát is képes kamatoztatni - mondta az irodalomtörténész.

Szekszárd város elismerését, a Mészöly Miklós-emlékplakettet Pócs Margit szekszárdi közművelődési referens vehette át.

Az emléknapon kihirdették az író meséinek dramatizálására kiírt pályázat eredményét is. Az első díjat és a vele járó 90 ezer forintot a balatonfüredi Fabacsovics Lili nyerte a Lencsefia című mese színpadra állításával. A pályázat második helyezettje egy bácskatopolyai fiatalember, Petrás Ármin, a harmadik a fővárosi Kocsubej Alexander lett. A pályázatra 54 dramatizált mű érkezett, a tizenhét díjazott meseváltozat a Jelenkor Kiadó gondozásában lát majd napvilágot.

Az idei emléknapra megújult a szekszárdi Mészöly Miklós emlékház: a kiállítótermek mintegy félszáz fotóval, interjú- és naplórészletekkel idézik fel a Szekszárdon, 1921. január 19-én született író munkásságát. A kiállítás egyik újdonsága egy digitális képkeret, amely Mészöly hangját is közvetíti.

A Mészöly Miklós-díjat korábban Márton László (2005), Darvasi László (2006), Macsovszky Péter (2007), Cserna-Szabó András (2008) és posztumusz Baka István (2009) kapta meg.

Péterfy Gergely 1991 óta publikál novellákat: első kötete 1994-ben jelent meg Félelem az egértől, Első regénye 1998-ban A B oldal címen. Későbbi regényei többek közt A tűzoltóparancsnok szomorúsága, a Bányató és a Halál Budán. Misikönyv című

meseregényével elnyerte 2004-ben az Édes Anyanyelvünk pályázat első díját, 2004-ben Márai Sándor-, 2009-ben pedig Déry Tibor-díjjal ismerték el munkásságát.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ